Tonifiere

  • Postat în Life
  • la 07-04-2015 17:05
  • 322 vizualizări
Nu exista tonifiere. Tonifierea este un concept stupid, produs de cei care iti promit rezultate rapide. Cand barbatii erau barbati si celulita era considerata o problema a sexului frumos aceste discutii interesau doar femeile. In zilele noastre insa, din cauza tulburarilor hormonale omniprezente, aceleasi probleme apar si la barbati. Se trezesc si barbati (chiar adolescenti) cu celulita, piei care atarna si din ce in ce mai multe femei se prind ca “masajul anticelulitic” nu are nici o treaba cu celulita, ci doar cu inflamatia si umflarea pielii, ascunzand astfel si chiar agravand problema.
Corpul nostru este facut din straturi. Ce ne intereseaza pe noi acum sunt pielea, grasimea de sub piele si muschii de sub grasime.

Pielea

Grosimea pielii tine foarte mult de genetic, alimentatie, mediul hormonal (influentat de primele doua si modul de viata). Pielea are atat elasticitate (capacitatea de a reveni la forma initiala dupa ce este deformata) cat si plasticitate (capacitatea de a isi schimba forma). Exemplu: cand te-ai ingrasat putin, pielea se intinde insa daca slabesti ea isi revine si se reaseaza bine pe corp- si-a pastrat elasticitatea. Daca te ingrasi foarte mult si slabesti brusc, pielea ramane la dimensiunile mari si atarna pe ici pe colo, dovedint caracterul plastic. Ea a crescut odata cu halcile de slanina si nu poate acum sa dispara doar pentru ca te-ai infometat doua saptamani. Vergeturile apar cand atat elasticitatea cat si plasticitatea sunt depasite de stress-ul mecanic (indindere) si hormonal (cand te supraantrenezi si te infometezi corpul “mananca” de unde poate, inclusiv din piele). In urma slabirii pielea se poate “strange” inapoi pe muschi, daca o hranesti bine si ii dai timp. Evident, daca reuesesti sa cresti si masa musculara, ea se va aseza mai bine.
“Tonusul” pielii in sine este dat de calitatea tesutului conjunctiv si muschi foarte mici care se gasesc in piele. Tesutul conjunctiv are un metabolism foarte lent, deci nu se pot “intari” fibrele peste noapte si nici nu se poate obtine elasticitate in urma catorva sedinte de tratament cosmetic. Efectele de durata cer masuri de durata, in primul rand din interior si abia apoi din exterior. Daca era suficient sa freci pielea pentru a deveni “ferma si sanatoasa” atunci nu ar mai fi avut nimeni celulita pe fundul frecat de scaun toata ziua. Deci nu in frectii sta rezolvarea. Pielea este un organ cu multiple sisteme de reglare: daca ii dai ceva din exterior nu va mai rezolva problema pe cont propriu si va trebui sa cotizezi la firmele de cosmetice pentru tot restul vietii.
Nu cred ca mai are rost sa discutam despre chimicalele din produsele cosmetice, care iti pot face rau pe 10 parti in timp ce ingredientele benefice iti fac bine pe 2. Nu ai ce “colagen” sa bagi din creme prin piele. Daca pielea era atat de permeabila ne-am fi intoxicat cu sapun, la dus.
Totusi, cum de tratamentele locale dau rezultate rapide? E simplu, pielea este traumatizata prin diverse metode, rezultand inflamatia. Inflamatia duce la umflarea pielii si la un aspect mai uniform. Aceasta inflamatie poate duce, in timp, atat la o imbunatatire a calitatii pielii (elasticitate, regenerare) cat si la probleme cronice. Metoda de verificare e simpla: intreaba-te ce se intampla daca nu faci “tratamentele” o anumita perioada de timp?

Apa

Secretul succesului pentru metodele rapide. Ai eliminat apa de sub piele si traiesti cu impresia ca “ai slabit”. Nu, apa va reveni, de obicei mai multa. Deci daca o scoti fortat(diuretice, laxative,”drenaje”, “impachetari”, sauna) se va razbuna. Retentia de apa se reduce tot prin reechilibrarea hormonala, hidratare corespunzatoare constanta(band apa, daca bei constant corpul elimina excesul), sport, odihna. Intr-o prima faza, retentia de apa este chiar buna, pentru ca este de preferat sa ai prea multa apa in piele decat prea putina. Stress-ul este un factor major in retentia de apa, fie ca este stress psihologic sau chimic(carente alimentare, anticonceptionale etc.)

Grasimea

Se afla sub stratul vizibil de piele, in muschi, intre muschi, in organe, intre organe, in creier (60%), in sange. E peste tot. Ne intereseaza insa grasimile depozitate intre muschi si piele. Evident, ar trebui sa ne intereseze mai mult cele depozitate prin ficat, inima si peretii vaselor de sange, dar despre ele aflam cand e prea tarziu sau cand cineva moare din aceste cauze.
Celulele de grasime sunt foarte mici si au pereti foarte puternici, ele nu se pot sparge prin metode fizice, din exterior, asa cum ti s-a spus la salonul de infrumusetare. Daca se spargeau asa usor celulele de grasime am fi avut soarta dinozaurilor. Chiar si eliberata din celule, grasimea ar trebui sa ajunga undeva, nu? Da, presupunand ca ai reusit sa o eliberezi din celule, daca nu o arzi (prin sport) ea se va depune. Nu la loc, ci in ficat si pe vasele de sange. Naspa. Aiurea. Cam nasol. Cum spuneam, celulele de grasime sunt foarte mici, nu le poti vedea cu ochiul liber. Celulita nu se refera la celulele de grasime ci la tesutul conjunctiv (structura de rezistenta a pielii).
Grasimea “tare” iti arata ca esti in plin proces de ingrasare, cand tesutul conjunctiv este intins (si incepe sa creasca). Grasimea moale iti arata ca tesutul conjunctiv a ramas la dimensiuni mari dupa ce o parte din grasime a plecat. Daca ai reusit sa te ingrasi destul de mult si ai stat asa suficient incat structura de rezistenta sa se mareasca, dupa slabire vei ramane cu “punga”. Punga de piele nu prea mai are grasime si nici o circulatie buna a sangelui, deci singura metoda realista este cea chirurgicala.
Corpul omenesc este conceput cu un anumit strat de grasime in dotare. La unii oameni mai mic, la altii mai mare (in functie si de ce a mancat mamica ta insarcinata si de ce ti-au dat apoi sa mananci in copilarie si adolescenta). Daca incerci sa alterezi prea brusc acest echilibru este posibil sa ai de suferit pe termen lung.
Grasimea este rezerva de energie a corpului. Ea nu poate fi eliminata decat prin ardere. Consum de energie. Sport. Cantitati mici se pot elimina prin urina sau materii fecale. Cantitati mai mari se pot elimina prin operatii estetice. Pune-ti capul la contributie: cum sa se “topeasca” grasimea? Unde sa se duca?

Muschii

Pentru cele care nu stiu ce inseamna sport, muschii sunt un lucru de speriat: nu ai cum sa cresti prea mult in masa musculara! Masa musculara se obtine foarte greu, cu dieta, antrenamente, suplimente si, de multe ori, steroizi. Masa musculara se pierde foarte usor. Faptul ca ti s-a intarit putin “carnea” dupa cateva saptamani de antrenament nu inseamna ca or sa te dea muschii afara din casa. Ba din contra, dupa ce ai pus muschii la treaba si ai vazut ca ai progresat rapid, corpul va trece peste aceasta faza de adaptare initiala si progresele vor deveni atat de lente incat abia daca le vei putea masura de la o luna la alta. Evident, cei mai multi oameni ingroziti de muschii prea mari pe care i-ar putea avea daca merg la sala “pana la vara” nu trec niciodata de faza de incepator dezorientat. Cei/cele cu muschi prea mari dupa gustul tau (ca si cum ti-ai permite sa emiti astfel de judecati din situatia in care esti) au in spate multi ani de antrenamente, alimentatie si munca. Sansa sa ajungi ca ei din intamplare (antrenamente si dieta facute dupa capul tau) este practic nula iar respectand toate regulile si perseverand ani de zile: infima.
Colac peste pupaza, muschii sunt organul care folosesc cea mai mare parte din energia stocata sub forma de grasime. Adicatalea, daca nu ai muschi, nu poti arde grasimea, dovada stand atatea “skinny-fat”-uri (persoane care nu au muschi, dar au grasime, chiar daca par “slabe”). Muschii sunt foarmati in principal din proteine (si apa, evident) deci nu pot proveni din grasime. Muschii provin din proteinele din alimentatie (materialul de constructie), antrenamente (factorul declansator) si odihna (muschii cresc in zilele de pauza, nu in timp ce ii antrenezi). Un alt paradox: muschii se construiesc prin antrenamente scurte si intense, nu prin ore nesfarsite de “aerobic”. Muschii ard calorii atunci cand sunt in procesul de refacere (chiar si la 2-3 zile dupa antrenament).
Deci, sa-mi explice si mie cineva ce inseamna “tonifiere”, ca eu nu ma prind. Eu am aflat ca exista doar mai multa sau mai putina grasime, mai multa sau mai putina apa si muschi mai mici sau mai mari. Dimensiunea si forma oaselor nu se modifica in conditii normale. Daca stie cineva cum se poate obtine “tonifiere” fara sa arzi grasimea, sa refaci sanatatea pielii si sa cresti muschii, sa ma anunte.

Despre Ziarul toateBlogurile

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente