ZTE intenționează să își dubleze cota de pe piața smartphone din România în următoarele 18 luni

  • Postat în Profesional
  • la 01-05-2025 03:02
  • 9 vizualizări
ZTE intenționează să își dubleze cota de pe piața smartphone din România în următoarele 18 luni
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Comunicarepr.ro

ZTE Corporation, producătorul din China de echipamente de telecomunicații, anunță că urmează să își majoreze eforturile de a deveni un jucător important și pe piața de smartphone din România. În următoarele 12-18 luni compania intenționează să își majoreze cota de piață de la 2% cât este în prezent până la 4-5%, după cum spune Florin Vlad, Terminal Sales Director la ZTE Corporation.
„Un pas important va fi intrarea în zona de retail unde nu suntem prezenți; acum negociem cu Flanco și Altex”, explică Florin Vlad. Piața de telefoane este, în prezent, împărțită între operatori, care comercializează circa 45% din terminalele vândute per total, iar restul la retaileri. Dacă în urmă cu 5-6 ani operatorii aveau o pondere de circa 70% din total, situația s-a schimbat în ultimii ani, dar fiind și prețurile mici ale abonamentelor, care nu le mai permit subvenționarea semnificativă a telefoanelor. „Concomitent cu apariția diferitelor modalități de plată în magazinele de retail (byu-now-pay-later, rate pe card sau direct în magazin etc.), consumatorii s-au îndreptat către magazine”, arată Florin Vlad.
Florin Vlad
ZTE are în ofertă mai multe game de telefoane, cu prețuri de la 100 de euro la 1.500 de euro, destinate diferitelor categorii de utilizatori. Cele mai scumpe sunt cele de gaming, ca și cele flip, în timp ce o serie precum nubia, își propune să aducă utilizatorilor aventuroși smartphone-uri inovatoare de înaltă performanță, oferindu-le noi experiențe și o calitate îmbunătățită a vieții. nubia continuă să ridice standardele stilului de viață, încurajând utilizatorii să-și urmeze visurile și să descopere noi pasiuni.
Piața de telefoane din România a fost anul trecut de 3.7 milioane terminale vândute, la livrări totale de circa 4 milioane de telefoane. În primul trimestru al acestui an, numărul de unități vândute a scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut, dar valoric a rămas la fel. Piața a avut, în 2024, o valoare de aproximativ 900 milioane euro, adică un preț mediu pe telefon de 200-250 de euro.
ZTE Day 2025
ZTE Corporation, lider global în soluții integrate de telecomunicații și tehnologie, a organizat, pe 29 aprilie 2025, ZTE Day 2025 la Hotelul Sheraton din București. Evenimentul a adus în România cele mai recente inovații prezentate în cadrul Mobile World Congress – progrese de ultimă oră în domeniul Fiber to the Home (FTTH), infrastructurii cloud-native și dispozitivelor mobile bazate pe inteligență artificială.
Reunind experți din industrie, jurnaliști și parteneri strategici, evenimentul s-a desfășurat sub tema „Unlocking the Intelligent Future”, evidențiind viziunea ZTE asupra unui ecosistem digital complet conectat – de la rețelele de generație următoare din locuințe și platformele cloud, până la experiențele mobile inteligente.
România se remarcă drept una dintre cele mai dinamice piețe digitale din Europa, cu o acoperire de fibră optică ce depășește 70% în zonele urbane și printre cele mai mari viteze medii de internet din UE. Pe fondul unei cereri în creștere pentru broadband și al unei prioritizări clare a infrastructurii digitale la nivel național, soluțiile ZTE pregătite pentru viitor răspund direct nevoilor accelerate ale pieței locale.
„România are un potențial extraordinar în adoptarea tehnologiilor de conectivitate și inovație digitală. Prin ZTE Day ne-am propus să aducem mai aproape de piața locală viitorul – de la rețele all-fiber și infrastructură cloud-native, până la smartphone-uri cu AI, concepute pentru utilizatorii exigenți din această regiune”, spune Jianbo Wang, MBA, PMP, CEO ZTE pentru Europa de Sud-Est și Cipru-Israel
În cadrul evenimentului, ZTE a prezentat cele mai noi tehnologii FTTH, incluzând platforme optice scalabile, echipamente CPE de înaltă performanță și soluții avansate 10G PON. Se estimează că piața serviciilor de broadband fix din România va înregistra o creștere anuală de peste 15% până în 2027, susținută de investiții publice și private în transformarea digitală.
În zona de cloud, compania a introdus arhitecturi cloud-native, optimizate pentru sarcini AI, servicii scalabile și securitate extinsă. România cunoaște, de asemenea, o creștere rapidă a adopției cloud în mediul de afaceri, cu o rată anuală estimată de peste 20%, pe măsură ce companiile migrează către operațiuni mai agile și digitale.
În segmentul mobil, ZTE a prezentat gama completă de smartphone-uri și accesorii inteligente ZTE și Nubia, cu modele noi lansate recent la MWC. Aceste dispozitive integrează funcții AI avansate – de la traducerea conversațiilor in timp real și fotografiere inteligentă, la optimizarea dinamică a performanței și eficiență energetică. ZTE estimează o creștere de peste 100% a vânzărilor de smartphone-uri în România până în 2026, susținută de extinderea disponibilității, localizarea produselor și noi parteneriate de distribuție.
ZTE Day 2025 a reafirmat angajamentul companiei față de dezvoltarea digitală a Europei de Sud-Est. Prin combinația dintre infrastructura telecom solidă, soluțiile cloud performante și inovația mobilă alimentată de AI, ZTE se poziționează ca un partener de încredere în construirea unui viitor inteligent și conectat pentru România.
ZTE ajută la conectarea lumii prin inovație continuă pentru un viitor mai bun. Compania oferă tehnologii inovatoare și soluții integrate, iar portofoliul său acoperă toate seriile de servicii wireless, wireline, dispozitive și servicii profesionale de telecomunicații. ZTE este dedicată creării unui ecosistem digital și inteligent, permițând conectivitate și încredere pretutindeni. Este listată atât pe Bursele de Valori din Hong Kong, cât și din Shenzhen.