Prietenul Voicu Bojan vine cu o idee excelentă pentru vremuri pandemice, pentru o generație care are nevoie de reîntoarcerea la cartea tipărită și la bibliotecă.
Astăzi Noah s-a tolănit pe canapea cu Frații Grimm în mînă. Voi folosi o parte din propunerile lui Voicu peste cam 7-10 ani.
Cărțile te mai ajută să faci liniște în mintea ta, să izolezi gălăgia, să dai volumul lumii pe mute. Și să nu te plictisești cu tine însuți, lucru important.
Imaginează-ți că vrei să faci un pelerinaj lung, singur, fără prieteni. În afară de periuța de dinți, iei cu tine un alter ego, un celălalt, un tu-altul. N-ar fi rău să ai cu cine povesti pe drum, rumega niște gânduri, dacă vrei să nu o iei razna. Așadar, ia cu tine mulți prieteni nevăzuți – cărțile citite, marile povești ale umanității.
În plus, dacă reușești să cultivi prietenia cărților, selecția prietenilor de doi bani devine mult mai directă. Crede-mă, la 21 de ani nu e prea devreme să începi să faci ordine în jur. Nu de alta, dar te afli mereu mai pasibil să te contamineze loserii, decât să-i scoți tu de păr din smârcurile suficienței.
…..
Hai să-ți explic cum din sute de cărți posibile am ales aceste 21. Orice selecție, exact ca în fotografie, se bazează pe un proces de distilare, de editare. Dintr-un cadru larg alegi ce te interesează, având în minte un scop. Din tot ce vezi în jur, operezi un decupaj. De ce? Ca să pui în lumină un subiect. Aici, subiectul acțiunii ești tu. Sărbătoritul. Alesul cărților.
Am lăsat deoparte o seamă de cărți, pe care știu că vi le-am citit când erați mici, cu voce tare (gen Narnia), le-ai citit tu însuți de plăcere, sunt lecturi obligatorii pentru examene (gen rușii clasici, Kafka etc) sau sunt cărți de la sine înțeles, care nu pot fi încadrate în liste (gen Biblia). Propunerile mele sunt pur subiective, ai voie să nu fii de acord cu ele. Tot în afara listei există autori „imposibili”, care m-au depășit, nu i-am putut duce la capăt, indiferent cât de geniali li se par altora (gen Llosa, Rushdie sau Joyce).
Toate cele 21 de cărți sunt noi, cumpărate nu de pe net, ci din librărie, fiindcă dacă ne dorim ca aceste grădini botanice de lumină și cultură să nu dispară, trebuie să le susținem și să cumpărăm din ele. (Mulțumesc pentru ajutor Vali Derevlean de la Librarium, Cluj) Cu toate că unele titluri le avem în bibliotecă, am ținut să le ai pe ale tale, curate, pe care să poți face sublinierile tale.
Așadar, am făcut o listă mai lungă, din care am tot tăiat. Autorii români i-am lăsat pentru altă dată. Am ales deci cărți din literatura universală, mai clasice, care mi-au plăcut cândva, dar și contemporani care m-au luat de pe picioare în ultimii ani. Am strecurat doar două titluri necitite (am citit altele de la autorii respectivi, așa că abia aștept să ți le cer împrumut).
Unele volume importante nu le-am găsit în ruptul capului (cum ar fi Moby Dick de Herman Melville). În plus, am lăsat pe dinafară câteva foarte dragi, de care îmi tot amintesc pe parcurs, dar degeaba – am bătut lista-n cuie și gata.
În general, mica ta bibliotecă seamănă cu prospectul unor antibiotice – are spectrul larg. Autorii sunt anume aleși din culturi (și continente) diverse, timpuri istorice diferite, având stiluri cât mai variate. Sunt cărți care te învață să fii atent la conturul și umbrele lucrurilor din proximitate, dar te provoacă și să visezi la mari evadări. Sunt cărți care deschid spații necuprinse sau cărți introspective, care propun un singur lucru – acea coborâre teribilă, pe o scară șubredă, înspre tine însuți.
Citește mai departe AICI