3 minute pentru o invenţie! [Radioreportaj 196]

  • Postat în Edu
  • la 08-03-2017 08:40
  • 539 vizualizări
3 minute pentru o invenţie! [Radioreportaj 196]
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Aici & Maintenant



Bună ziua tuturor!

Şi pentru că ne auzim azi, între două zile dedicate, în fiecare an, lor,
aş vrea să încep prin a ura tuturor colegelor din redacţie şi din regia tehnică
şi desigur tuturor ascultătoarelor,

o primăvară frumoasă, cu mult soare în suflete şi în viaţă!


Şi acum, la obiectul intervenţiei mele de azi: o manifestare intitulată
„3 minute pentru o invenţie”.

Un concurs de... „ştiinţă în cuvinte potrivite”, aflat anul acesta la cea de a doua ediţie.

El a avut loc acum câteva zile, mai precis pe 28 februarie, în cadrul unuia dintre cele mai importante centre europene de cercetare şi dezvoltare în domeniul energiei, situat la Cadarache*.


Este lesne de înţeles, având în vedere cele 21 de instalaţii nucleare de la Cadarache, că unul dintre principalele domenii abordate aici este energia nucleară, despre care se poate spune că nu are o presă prea bună în ultimii ani.

Mai puţin cunoscute sunt cercetările realizate aici în domeniul enegiilor alternative, al ecofiziologiei vegetale şi al microbiologiei.


Organizatorii concursului „3 minute pentru invenţie” au plecat de la o constatare:
o etapă esenţială în valorizarea rezultatelor obţinute de cercetători o constituie trecerea de la faza experimentală la aplicarea industrială.
Iar în această tranziţie, un element esenţial îl constituie comunicarea.

Altfel spus: după ani îndelungaţi de ipoteze elaborate şi testate, şi după obţinerea unui brevet, urmează etapa de prezentare a acestor rezultate inovante.


Având în vedere domeniul sensbil, cel al energiei atomice, ele pot stârni uneori temeri sau respingeri. Aşadar, cum trebuiesc prezentate aceste rezultate pentru a stârni în rândurile celor ce le-ar putea aplica dorinţa de a se lansa într-o aventură tehnologică?

Primul atu pare că îl constituie durata prezentării, suficient de scurtă pentru a capta întreaga atenţie a auditorilor. Organizatorii concursului au optat pentru o durată considerată ideală, adică 180 de secunde.

Cei 16 cercetători şi ingineri care s-au adresat în egală măsură unui public format din angajaţii centrului, dar şi unui juriu de experţi, au avut deci fiecare la dispoziţie 3 minute pentru a-şi prezenta invenţia.
Pe lângă concizie, ei au dat dovadă şi de un adevarat talent pedagogic, încercând şi reuşind să explice pe înţelesul tuturor în ce constau lucrările lor şi mai ales aplicaţiile concrete ale acestora.


Rezultatul: 16 comunicări interesante şi variate, din care nu a lipsit nioci o binevenită notă de umor.

Patru dintre lucrările prezentate au fost premiate.
Cea care a întrunit sufragiile publicului are ca subiect „Bacteriile magneto-tactice capabile de a detecta metalele grele în apele poluate”.

Ceilalţi laureaţi au prezentat un conector inovant destinat unui viitor reactor nuclear, un captor capabil să măsoare cu mare precizie coeficientul de transfer termic, respectiv o colonie de bacterii capabilă să cureţe de pesticide apele uzate.


Cei patru inventatori vor participa în luna aprilie la Concursul Lepine,
ce se desfăşoară în cadrul Târgului Internaţional de a Paris,
şi la una din cele mai ascultate emisiuni de radio dedicată ştiinţei,
„La tête au carré” pe France Inter.


Fără doar şi poate, unul dintre obiectivele, asumate de altfel, ale acestui adevărat „speed-dating” ştiinţific este acela de a reabilita în rândurile unui public larg imaginea, deseori ameninţătoare, a energiei atomice şi a cercetătorilor ce au legătură cu acest domeniu.


„3 minute pentru o invenţie”
Amelia Chirca -
radioreportaj pentru emisiunea
„Ştiinţa în cuvinte potrivite”
de vineri 3 martie 2017,
cu Corina Negrea şi Dan Manolache
pe Radio România Cultural.

Foto CEA Cadarache:
© cadarache.cea.fr/
© Mariella Coste / France 3 Provence Alpes

* CEA Cadarache este unul din cele nouă centre de cercetare ale Comisariatului pentru Energie Atomică şi pentru Energii Alternative (CEA). Este situat la circa 30 km nord-est de Aix-en-Provence şi la circa 2 ore de drum cu maşina de Nisa.

La Tête Carrée est une sculpture habitable sise à Nice, elle abrite les locaux administratifs de la bibliothèque municipale à vocation régionale (B.M.R.V.) de Nice (Wikipedia).