6. CAMBODGIA / ANGKOR / SRAH SRANG – Baia regală interzisă elefanților

  • Postat în Edu
  • la 17-03-2024 06:57
  • 147 vizualizări
6. CAMBODGIA / ANGKOR / SRAH SRANG – Baia regală interzisă elefanților
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Aici & Maintenant

„Micul baray de la Srah Srang, care a putut să-și conserve apele mai mult de zece secole,
este un loc minunat și de un calm odihnitor” (Claude Jacques).

„Micul” lac de baraj (baray) de la Srah Srang datează de la mijlocul secolului X. Este un „mic” baray deoarece laturile sale au numai 700 pe 350 metri, capacitatea sa fiind doar de 700 000 m3 de apă.

Pentru comparație cel mai mare rezervor de apă de la Angkor, baray-ul Mebon occidental (construit pe la 1050 și restaurat la începutul anilor 1950) are 8,0 pe 2,2 km și la un nivel al apei de 7 metri are o capacitate de peste 123 000 000 m3.

Numele srah vine din sanscrită, de la „saras”, care înseamnă bazin, iaz, heleșteu.
Srah Srang înseamn
ă „bazinul (pentru) baia regală” (S. Lewitz, p. 392).

Inscripțiile din sec. X precizează că „apa a fost strânsă aici pentru binele tuturor creaturilor” exceptând elefanții, căci aceștia sunt „spărgători de diguri” (C. Jacques, p. 151).

Baray-ul, rezervor artificial de mare capacitate, avea în timpul imperiului khmer o dublă funcție: economică - servind la irigații, și politică - demonstrând puterea regelui (J. Rouer – Angkor, la cité hydraulique).

Apa de la Sran Srang avea în plus și un caracter sacru. În epopeea Ramakerti (Gloria lui Rama), Lakșmana, fratele cadet al lui Rama, este la un moment dat rănit. Remediul divin folosit pentru a-l vindeca este un amestec de stamine de lotus, urină de taur și apă din „heleșteul miraculos” (S. Lewitz, p. 427).

„Plecând de la drumul care trece prin fața intrării în templul Banteay Kdei, urcați treptele până la terasa de gresie. Treptele care coboară spre apă sunt străjuite de doi lei.” (C. Jacques)

Baray de la Srah Srang a fost construit [în timpul domniei regelui Rajendravarman (944-968)] de singurul arhitect khmer căruia i s-a păstrat numele: KAVINDRARIMATHANA.


Despre Ziarul toateBlogurile

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente