Nu!
Poate fi citit de evanghelici?
Da!
Am tot fost întrebat în aceste zile de ce dau atît de multă atenție și organizez și un pelerinaj în memoria unui personaj atît de controversat? A fost acuzat de multe lucruri: conspirația împotriva lui Hitler, o teologie dubioasă, a fost bănuit chiar de aplecări homosexuale (pentru că nu a fost căsătorit niciodată!).
Scriptura ne învață ”cercetați toate lucrurile și luați ce este bun!”. Ce să mai spunem de John Stott, C. K. Chesterton (care a fost catolic), C. S. Lewis, Billy Graham, Karl Barth, Alister McGrath și alții și alții. Unii sînt evoluționiști, alții nu cred în iad, alții cred în pămîntul bătrîn, iar Spurgeon a fumat. Amîn discuțiile asupra fiecăruia dintre aceștia sau alții.
Iată mai jos o discuție interesantă despre Bonhoeffer, cu toate luminile și umbrele lui:
Cu siguranță sînt multe pasaje memorabile în scrierile lui Dietrich Bonhoeffer, ce să mai spunem de curajul lui de a sta lîngă poporul german în acele momente atît de dificile! Admir deciziile sale cu adevărat pline de eroism, moartea senină, modul în care a înțeles să ridice sabia, de sabie căzînd apoi, asumîndu-și consecințele deciziilor sale.
Ca în dreptul oricărui autor, așa cum ne-a sfătuit chiar John Stott în 1995, îmi pun ochelarii cu filtre teologice, sînt atent la tot ce citesc, strecor și nu mănînc ce nu este digerabil. La fel fac cu orice autor, cu orice text.
Albert Mohler în ultimele 8 minute rezumă excelent semnalele de alarmă pe care trebuie să le avem în vedere în momentul în care ne apropiem de un autor ca Dietrich Bonhoeffer, despre care nu trebuie să uităm că a fost un produs al epocii sale, rod al formării teologice din acele vremuri cînd teologia liberală se simțea încă extrem de bine.
La fel trebuie să citim, cu multe filtre, biografia extrem de spumoasă și roz pe care o scrie Eric Metaxas despre Bonhoeffer.
Cu filtru, cu filtru și la Metaxas:
Din categoria:cugetări de pe bicicletă, Mitraliera cu cărţi, theologia in nuce