Avocat pe scena vieții & ,,jocul” din culise

  • Postat în Edu
  • la 21-03-2023 21:55
  • 316 vizualizări
Avocat pe scena vieții & ,,jocul” din culise
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Colt de suflet

Însăși viața este o speță care ne provoacă zi de zi. Suntem actorii principali pe scena vieții, uneori victime, alteori agresori, pentru ca adesea să ne transformăm în salvatorii celor dragi sau a celor pe care îi considerăm, uneori pe nedrept, mult mai slabi decât noi. Dacă stăm să ne analizăm, realizăm că suntem avocații apărării, ne luptăm pentru adevăr și dreptate, și chiar dacă ne place și bârfa și mai călcăm și strâmb, avem în noi esență de justițiari.

Nu cred că există om care să nu fi vizionat măcar un film în care avocați celebri pledează cu mândrie și pricepere, în care adevărul este întotdeauna într-o luptă crâncenă cu manevrele la limita legii, totul pentru râvnita faimă și pentru un onorariu colosal. Dar, de multe ori, realitatea bate filmul sau mai frumos spus, filmele bune sunt inspirate din realitate. Dacă ne uităm la televizor, realizăm că personaje de carton ale zilelor noastre au parte de avocați faimoși. Oare pentru că și-i permit sau pentru că vin la pachet cu o provocare, cu un pariu pe care avocații celebri îl fac cu ei înșiși? Și dacă este așa, unde o fi moralitatea? M-am întrebat mereu dacă avocații sunt întotdeauna interesați de povestea din spatele cortinei, dacă sunt situații în care refuză să vadă adevărul și fac tot ce pot pentru a colora povestea în culorile care îi avantajează. Se pot ei oare transforma din mesagerii dreptății în avocații diavolului?

În opinia mea, dincolo de cunoștințele legislative, un avocat ar trebui să posede moralitate, să fie un fin observator al ființei umane, un cunoscător al limbajului nonverbal, un bun negociator și un adevărat consilier în relații. Exact așa cum este Avocat Nora Cosmina Drulea, care afirmă cu hotărâre că dreptul familiei este mai mult despre familie decât despre drept.

Nora Cosmina Drulea s-a specializat în dreptul familie și își exercită cu pasiune profesia de peste 15 ani. Crede în relații sănătoase și în despărțiri pașnice. Are o specializare în psihologia cuplurilor, fapt care a ajutat-o de-a lungul vremii să reducă la tăcere numeroase orgolii inflamate și să ghideze partenerii spre binele comun, mai ales dacă vorbim despre divorțuri care implică și copii.

Divorțul pașnic vs. războiul din sala de judecată

Atunci când soțul și soția nu reușesc să găsească binele comun în cazul unei separări, intră în scenă avocatul. Care, în opinia mea, are sarcina de a privi tabloul de ansamblu, de a scoate în evidență esențialul, de a pune cele mai potrivite întrebări, de a propune soluții eficiente, de a invita la negociere, de a contura diverse scenarii cu efecte pe termen lung, tocmai pentru ca cei doi parteneri să privească dincolo de ochelarii de cal puși de propriile orgolii rănite și să facă alegeri înțelepte.

Este extrem de trist să vedem că oameni care au ales să călătorească împreună pe calea vieții mânați de sentimente sincere ajung să se războiască prin sălile de judecată, total secați de ceea ce-i mâna odată, de esența pură a iubirii. Iar situațiile sunt cu adevărat regretabile atunci când în acest război sunt târâți și copiii, cei pe care se presupune că ambii parteneri îi iubesc.

Custodia copilului este cu siguranță cea mai sensibilă problemă care apare în cazul în care partenerii decid să urmeze drumuri separate. Și, din păcate, de foarte multe ori nu reușesc să privească cu obiectivitate și să observe tumultul emoțional prin care trece copilul în cazul unui divorț care, de cele mai multe ori, nu presupune doar că unul dintre părinți nu va mai fi prezent zi de zi în viața sa și în modul în care era obișnuit, ci și schimbarea domiciliului, vizite la tribunal, întrebări incomode și decizii care îl depășesc și-i cauzează emoții copleșitoare, sentimente de vină și rușine.

Iar părinții implicați într-un divorț pot fi atât de copleșiți de propria suferință încât să fie incapabili să observe durerea propriilor copii. Ceea ce este extrem de trist. Iar un avocat bun are sarcina să-i facă să privească dincolo de propria durere, de trădare și dezamăgire, să se întrebe cu sinceritate ce este benefic pentru copilul lor.

Interesele copiilor primează, iar părinții ar fi bine să conștientizeze asta și să nu-i mai folosească pe post de arme în războiul orgoliilor. Să înțeleagă că în ochii copiilor lor ei sunt egali și că oricare ar fi alegerea, ea va naște inevitabil durere, pentru simplul motiv că fiecare copil are nevoie șiîși dorește să-i aibă alături pe amândoi. Iar un avocat iscusit, cu o vastă experiență în spate, cum este și Nora Cosmina Drulea, știe cum să pună problema, să-i determine să-și ia rolurile de părinți în serios, să colaboreze și să ofere un mediu de siguranță și armonie pentru copilul lor.

Dar poate că înainte de orice, fiecare dintre cei doi parteneri are nevoie să fie înțeles, ascultat, să i se valideze emoțiile și să găsească consiliere și sprijin în demersurile pe care urmează să le facă, așa cum foarte bine punctează Avocat Nora Cosmina Drulea.

Acestea fiind spuse, este mai mult decât evident că avocatul poate juca rolul principal în povestea unui divorț, iar misiunea celui care îl alege este să se asigure că va fi personajul pozitiv.

Articol pentru Spring SuperBlog 2023.

Imagine antet articol Pixabay.com