Sunt conștientă că titlul acestui articol s-ar putea să te ducă cu gândul la expresia ,,a umbla pe șapte cărări”, dacă te raportezi la VIN ca la licoarea bahică. Dar având răbdare, vei vedea că îl lăsăm pe Bachus în pace și despicăm firul lui VIN în trei direcții interesante.
VIN în comunicare
Da, vinul este nelipsit la evenimentele importante din viața noastră și mai mereu prezent la un pahar de vorbă între prieteni. Este adevărat, atunci când este consumat în exces poate dezlega limbi, căci nu degeaba se spune că omul cu câteva pahare ,,la bord” spune adevăruri care altfel nu pot fi rostite.
Dar în altă direcție propun să ne îndreptăm atenția, tocmai pentru că eu și Beciul Domnesc, de unde vine Sigillum Moldaviae – vinul preferat al soțului meu (pentru că eu doar ,,sărut paharul” sau ,,pun vinul pe limbă” – o expresie desprinsă din copilăria mea, atunci când bunicii îmi permiteau să pun un deget în pahar și să văd ce gust are), recomandăm consumul responsabil.
Astfel că, propun să punem lupa pe acronimul VIN în arta comunicării. V vine de la a vorbi, tocmai pentru că noi, femeile (acum sunt portavocea purtătoarelor de tocuri), știm că bărbații fac economie de cuvinte, punându-ne pe noi în postura de a face un ghiveci al acestora pentru a fi auzite și înțelese. Și încă ceva, dragă domn, atunci când ești strigat, pe lângă minunatul DA (semn că ți-ai auzit numele), femeia iubește să te audă rostind VIN, căci de cele mai multe ori ești strigat tocmai pentru că are nevoie de implicarea ta de bărbat.
I vine evident de la implicare. Implicare în conversație, în trasarea sarcinilor și bineînțeles în execuție. Și dacă îmi este permis să-i dau un triplu rol lui I, că tot rostim noi adesea VIIIN (mai ales atunci când nu ne dorim să venim), aș spune că mai înseamnă interes, mai ales cu privire la nevoile și dorințele celeilalte părți, plus iubire, căci iubirea are darul de a face comunicarea blândă.
N vine de la negociere, tocmai pentru că sunt conștientă de modul diferit în care gândesc doamnele și domnii. Așa că, să ne punem la masa negocierii, având un vin de tradiție în pahare, și să punem țara la cale.
VIN în gastronomie
Și iată că am ajuns la paharul de pe masă și la mâncarea gustoasă. Facem pairing cu Feteasca Neagră Sigillum Moldaviae, un vin roșu demisec, perfect echilibrat pentru a completa preparatele gătite cu drag în bucătăria noastră. Și dacă tot este vinul preferatul al soțului, am zis că-mi este permis să-mi fac și eu pofta și să prepar niște paste delicioase cu sos roșu.
Pentru a se asigura că nu va fi nevoit să zică VIIIN (apropo de comunicare), tocmai când este meciul de fotbal în floare, soțul meu grijuliu a dezvelit rapid o ceapă mare, pe care a făcut-o cubulețe împreună cu un ardei verde și un morcov dolofan. Eu am pus legumele în tigaie cu puțin ulei, am adăugat carnea tocată, bulion din cămara mamei, sare, piper, puțină apă și le-am lăsat la foc mic. Când mirosul a invadat casa și preparatul se apropia de desăvârșire, am pus pătrunjel tocat și pastele fierte. Le-am dat loc de cinste în farfuriile preferate și s-au alăturat vinului de renume de pe masă.
VIN în poveștile de dragoste
Dacă comunicarea merge bine și burta este plină, avem baza pentru a se naște o poveste de iubire. Doar baza, căci rețeta reușitei în dragoste este ceva mai complicată decât pastele mele cu sos roșu și vinul de renume de la Beciul Domnesc.
Dacă se spune că în dragoste și în război totul este permis, eu aș spune că în poveștile de iubire totul pleacă de la valori comune. Așa am dezvăluit și semnificația lui V și propun să aprofundăm subiectul prin întrebări revelatoare. Ce este important pentru tine? Ce este important pentru mine? La ce ești dispus să faci concesii? Ce nu este negociabil? Plus un exercițiu tare fain, la un pahar de vin, o listă cu zece lucruri care îți plac și o listă cu zece lucruri care te scot din minți. O paralelă între listele celor doi amorezi și un rezultat cu plus sau cu minus. Doar să nu porți ochelari de cal (așa cum se spune că purtăm la început de idilă) și să nu-l vezi. Căci dacă faci asta, s-ar putea să te trezești peste ani că nu-l recunoști pe cel pe care îl iubești.
Dar să fim optimiști și să trecem la I, de la iubire, cel mai frumos sentiment din lume, tradus în cuvinte puține ca o recunoaștere a frumuseții din tine, ca o dorință de a-ți aduce mai multă frumusețe și de a o împrăștia împreună în lume. Împreună mai buni, mai frumoși, mai fericiți, asta ne dorim cu toții, dar câți dintre noi și reușim? Dacă nu uităm de importanța comunicării și a sincerității s-ar putea să o facem, iar dacă adăugăm și puțină nebunie frumoasă (acel N din VIN) putem trăi o viață demnă de poveste.
O poveste care va dăinui în comoara de amintiri a fiecărei familii, care, în cazul nostru, se va spune peste ani la o masă mare, cu nepoți zâmbăreți, paste cu sos roșu și o sticlă de vin Sigillum Moldaviae.
Articol pentru SuperBlog 2024.