Pe tărâmul lui FĂRĂ

  • Postat în Edu
  • la 22-01-2025 22:54
  • 54 vizualizări
Pe tărâmul lui FĂRĂ
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Colt de suflet

Pe tărâmul lui FĂRĂ se mănâncă bine. Nutritiv, delicios, simplu și variat. Și dacă te întrebi cum este posibil atunci când ai intoleranțe, alergii sau alte probleme de sănătate care te fac să dai la o parte produse alimentare de bază, îți recomand cea mai completă cartea pe care am citit-o vreodată, un minunat ghid în arta culinară bazată pe ingrediente prietenoase, care îți dau energie și o stare generală de bine.

Pe tărâmul lui FĂRĂ – ghid pentru gust și energie

Pe tărâmul lui FĂRĂ este o carte de colecție, cu o copertă care fură priviri și un cuprins care te cucerește, te poartă în universul culinar presărat cu restricții și binecuvântat cu infinite posibilități. Are peste 500 de pagini în care prezintă peste 400 de rețete recomandate de alergologi și nutriționiști, precum și un buchet de informații valoroase ce vizează sănătatea microbiomului, cum să decodificăm etichetele produselor și să facem cumpărături inteligent, cum să combinăm alimentele în beneficiul sănătății și întregul proces de creație culinară care să asigure reușita fiecărei rețete.

Este o carte fără pereche. Îmi permit să spun asta după ce am citit-o, după ce m-am lăsat ghidată de priceperea autoarei Nicoleta Lupu în prepararea rețetelor dulci și sărate și după ce am văzut bunătățile prezentate în comunitatea de Facebook pe care a creat-o în jurul misiunii sale de a ajuta oamenii și în mod special copiii cu intoleranțe și alergii alimentare să se bucure de hrană delicioasă și sănătoasă.

Este o carte de poveste, care spune povești prin fiecare rețetă, care a venit ca un răspuns neașteptat la un gând de dăruire pe care autoarea l-a avut în urmă cu mai mulți ani. Vei descoperi în carte ,,Unde dai și unde crapă”, cum însăși Nicoleta Lupu exclamă în paginile de început ale ghidului de nutriție contemporană.

Filosofia pe care această carte o urmează este aceea de a apela la cât mai puține produse de pe raftul magazinelor și de a prepara cât mai multe produse în propria bucătărie. Și chiar dacă ai dubii în ceea ce privește abilitățile tale de bucătar, urmând rețetele vei descoperi că se poate.

Eu am fost uimită de câte bunătăți dulci se pot prepara din puține ingrediente, fără gluten și chiar fără lactoză sau câte variante de pâine avem la dispoziție atunci când scoatem din scenă celebra și problematica făină de grâu.

Și tocmai urmând aceste direcții, îmi doresc să te invit să-ți pui șorțul de gospodină și să pregătim trei rețete pentru papile gustative îndrăgostite de gusturi desăvârșite.

Dulciuri fără gluten și lactoză

Sunt pasionată de gustul dulce, de tot ce înseamnă prăjituri, torturi, fursecuri ori biscuiți, mai mult decât de ciocolată, așa cum se întâmplă de obicei la iubitorii de dulce. Și pentru că îmi place să-mi bucur papilele gustative cu astfel de bunătăți, nu mă dau în lături nici să le prepar. Am și nițel talent în bucătărie, recunoscut și de cei care au ocazia să-mi guste preparatele. Recunosc, îmi palce și să improvizez, mai ales atunci când am o poftă și nu am toate ingredientele în frigider. Creativitatea e bună, dar nu dă de fiecare dată un rezultat demn de pus pe masă, dar și când dă, bucuria e pe măsură.

Până acum nu am mai copt cu făină fără gluten, dar acest fapt nu m-a împiedicat să-mi pun în aplicare rețeta preferată de fursecuri, mizând pe făină de cocos și pe unt fără lactoză. Rezultatul este unul demn de pus pe masă, așa că am ales să dau mai departe rețeta. Am adaptat ingredientele din rețeta originală pentru 100 g unt fără lactoză. Am mizat pe 1 ou de țară, 60 g zahăr, plus 2 linguri pentru spumă, puțin bicarbonat stins cu lămâie și sare. Am frecat gălbenușul cu zahărul, untul și un pic de sare, am adăugat bicarbonatul stins cu lămâie și aproximativ 7-8 linguri de făină de cocos . Am format 10 biluțe, pe care le-am aplatizat în palmă, punând peste spuma din albușul bătut cu cele două linguri de zahăr, peste care am aruncat stafide, dar pot fi și sâmburi pisați de nucă sau migdale. Fursecurile mele delicioase au fost servite exact așa cum le-am scos din cuptor, dar ele pot fi și cuplate, purtând la mijloc gem de prune amestecat cu nucă măcinată sau chiar cremă de ciocolată, după preferințe.

Având în plan două rețete dulci pentru o zi de naștere, după ce am oscilat între tot felul de rețete apetisante din carte, m-am oprit la negresa suculentă din făină de cocos, pentru care sunt necesare următoarele ingrediente:

  • 500 g piure de banane bine coapte
  • 50 g făină de cocos
  • 50 g cacao pudră
  • extract vanilie sau rom
  • opțional extra îndulcitor pudră (eu am pus două linguri de zahăr)
  • opțional o mână fructe proaspete sau congelate (afine, zmeură, cireșe, mure) sau dropsuri de ciocolată
  • opțional o linguriță praf de copt

Toate ingredientele se pun în tocător, mai puțin fructele sau dropsurile de ciocolată, care se încorporează ulterior în aluat. Eu am pus doar stafide în blat și am decorat cu zmeură. Se dă prăjiturica la cuptorul preîncălzit și se așteaptă rezultatul. Se poate opta și pentru o glazură de ciocolată, un jeleu de fructe sau se poate pudra cu zahăr ori cacao. Simplu și rapid, un dulce delicios și hrănitor.

Și pentru că sunt sinceră, voi mărturisi că nu sunt fan cacao, drept pentru care am pus doar 5 g cacao în negresă și am completat cu făină de cocos, drept pentru care cred că negresa mea nu a ieșit suculentă, dar cu siguranță a fost gustoasă. Și spun asta tocmai pentru a înțelege cât este de important să urmăm rețeta, iar atunci când substituim ingredientele să știm în ce cantități să o face, iar Nicoleta s-a ocupat și de aceste aspecte în carte, mai ales în ceea ce privește boabele din care preparăm pâinea.

Pâine din mei și tărâțe de psyllium

Am mai bifat o premieră plămădind pâine fără gluten, din boabe de mei, cu drojdie și tărâțe de psyllium. Boabele se hidratează în prealabil, pas extrem de important pentru a obține o pâine de calitate și ușor digerabilă. Eu am mizat pe 500 g mei bio și am pus pâinea în tava pe care o folosesc pentru cozonaci, rezultând o pâine perfectă pentru musafirii mei de duminică. Nu voi descrie aici pașii necesari, pentru că este mult mai inspirat să te invit să urmărești pe Youtube cum autoarea cărții pregătește această pâine în două variante, cu praf de copt, respectiv drojdie, în cuptor și în airfryer.

Rezultatul este unul ca la carte, având la bază o rețetă perfecționată în timp, una dintre cele peste 400 de rețete cuprinse în cartea care a făcut magie pentru persoanele cu intoleranță la gluten, boală celiacă, alergii sau alte restricții alimentare. Citind-o mi-am dat seama că există alternative nenumărate, trebuie doar să le căutăm și să ne îngrijim de ceea ce punem pe masă, pentru a avea certitudinea că alimentația ne hrănește, nu ne îmbolnăvește.

Să mizăm pe cumpătare, fără a renunța la plăcerile culinare, căci în carte avem de toate pentru toți, de la rețete de muștar și ketchup, la mai multe tipuri de înghețată și creme de ciocolată, felurite rețete de pâine, covrigi, cozonac, prăjituri și chiar rețete de îndulcitori sănătoși, iar ce mi-a atras atenția și m-a purtat pe tărâmul copilăriei a fost capitolul Rețete pentru copilul interior, de unde urmează să testez câteva bunătăți.

Și iată, ajunsă la ultima filă Pe tărâmul lui FĂRĂ, o declar o comoară de carte, de care te poți bucura și tu, cu o reducere de 20%, folosind codul UNCOLTDESUFLET în momentul în care o pui în coș și alegi să mănânci sănătos.