sursa imaginii Edictum Dei
Nu credeam că se va întîmpla așa de devreme, dar am experimentat spitalul și dinspre ușă spre pat, ca pastor și mai apoi capelan, dar și dinspre pat spre ușă, ca pacient. Aș dori să vă împărtășesc cîteva sfaturi din această experiență, care mi-a schimbat viața definitiv. Boala nu trebuie subestimată, este un adversar redutabil. Boala pe mine m-a îngenuncheat, cum nu m-au îngenuncheat alte lucruri.
Relația cu cel mai cunoscut și de încredere instrument al contactului cu lumea – corpul, singurul loc în care poți locui pe parcursul vieții, este foarte dificilă. La un moment dat, corpul te va trăda.
Cînd te trezești cu tuburi în gură, în nas, cu sonde, cu pungi, cu tot felul de fire care intră și ies din tine, fără a te putea întoarce, mișca; mîna și piciorul drept paralizate; vrei să te scarpini și nu îți găsești capul, vrei să bei apă și nu ți se permite decît trei-patru picături pe oră (la un moment dat așa îmi măsuram timpul, din cît în cît timp pot bea trei picături de apă) cu cea mai mare frustrare: plosca; ești dezbrăcat nu numai de haine, ci de orice fel de mîndrie și decență, ești vulnerabil, umilit de propriul corp, pe care pînă ieri l-ai putut controla excelent și care acum este prăbușit complet … atunci ai nevoie de bunătate, înțelegere, profesionalism, compasiune și competență.
Trecînd prin aceste experiențe, am descoperit o realitate pe care am declarat-o altora, dar pe care mi-am asumat-o acum: toți sîntem niște bolnavi terminali, dar în diferite faze de apropiere de moarte. Toți vom ajunge pentru mai multă sau mai puțină vreme pe patul suferinței și apoi al morții.
Ce credeți că își dorește un bolnav în general, un bolnav terminal, în special:
- Să aibă parte de compasiune, nu de milă. Compasiunea stă în încercarea celuilalt de a lua o parte din jug, apropiindu-se prin slujire. Mila este distantă și inactivă.
- Să aibă parte de respect.
- Să aibă parte de un comportament profesional integru.
- Să aibă parte de un tratament adecvat și la vreme administrat.
- Să aibă parte de o suferință decentă, un control temperat al durerii.
- Să aibă parte de o moarte elegantă, în măsura în care acest lucru este posibil.
- Să nu fie singur, să aibă parte de o microcomunitate care să arate … minima umanitate. În fața bolii putem forma o comunitate unită sau să ne mîncăm unii pe ceilalți, să fim răutăcioși unii cu ceilalți, față de ceilalți.
Care sînt cele mai importante trei aspecte ale contactului cu pacientul?
Probabil printre cititorii noștri există și cadre medicale cu o credință creștină declarată sau nu. Chiar dacă cei care lucrează în domeniul medical nu își declară credința creștină, anumite aspecte sînt valabile și pentru cei neangajați religios. Așadar mă voi adresa în primul rînd acestei categorii.
Citește mai departe articolul pe Edictum Dei AICI