Anxietatea a jucat și pe terenul meu, așa cum probabil joacă în mintea și sufletul mult mai multor persoane decât ne putem imagina. Căci anxietatea se duce pe picioare, dar trăirile emoționale și fizice sunt intense, adesea aproape de pragul disperării.
Eu am dat ochi în ochi cu ea pe când eram în ultimul an de facultate și m-a supus unui ,,tratament” cu palpitații, dureri de cap, transpirații abundente, mâini tremurânde și amețeli.
Când toate aceste stări se activează tot ce-ți dorești este să le alungi, să le blochezi, să scapi de ele pentru totdeauna și astfel se pornește o luptă care te seacă de ultima picătură de energie. Pentru mine a fost salvatoare psihoterapia. Am mizat pe scris, pe exerciții de respirație, pe activități care îmi făceau plăcere. Nu a funcționat lupta, pentru că nu despre asta este vorba, ci despre acceptare și îmbrățișarea schimbării.
Tema anxietății a reapărut de curând în viața mea, prin intermediul unei prietene. Lupta ei este grea, deși în trecut a apelat și ea la psihoterapie. Discuțiile cu ea au fost și încă sunt lungi, iar resursele mele păreau limitate, așa că am început să caut noi informații. Căutând am descoperit Cartea lui Dan, un fost anxios. De fapt, sunt două cărți scrise de un om care s-a luptata cu anxietatea, a ieșit învingător și dă mai departe metoda care pentru el, și ulterior pentru numeroase persoane, a funcționat.
Cartea lui Dan, un fost anxios – o abordare diferită
Cartea lui Dan, un fost anxios – volumul I poate fi gura de aer de care cei cuprinși de anxietate au nevoie. În paginile ei se află explicată tehnica HAI de eliberare din ghearele anxietății, precum și povestea personală a autorului, o sursă de inspirație pentru cei care poartă cu ei bagajul greu al anxietății, dar și pentru cei care vor să înțeleagă puterea de manifestare a acestei forțe invizibile.
,,Fiecare bătaie a inimii pare să fie acompaniată de un ecou de frică, iar fiecare pas pe drumul vieții este umbrit de o teamă inexplicabilă. Fiecare zâmbet este umbrit de îndoială, fiecare reușită este întâmpinată cu suspiciune, iar fiecare eșec este amplificat într-un ciclu vicios al auto-condamnării. Este o luptă interioară, un război al minții împotriva ei însăși, unde victoria pare a fi mereu la îndemână, și totuși mereu atât de îndepărtată.”
Adevărul este că anxietatea te face să te izolezi pentru că simți că nimeni nu te înțelege. Și este cât se poate de real, căci oricât ne-ar iubi oamenii noștri dragi, ei nu trăiesc anxietatea noastră, nu o simt în minte, trup și suflet.
Cum o pot înțelege și cum ne pot ajuta? Ascultându-ne cu atenție, oferindu-ne sprijin emoțional, fără a ne spune cum trebuie să fim și ce trebuie să facem, și mai ales citind despre acest inamic din umbră. Citind vor înțelege cameleonul numit anxietate, iar apoi ne vor înțelege pe noi.
Manifestările anxietății sunt prezentate în carte, cei patru pași ai tehnicii HAI de asemenea, iar vocea autorului este o rază de speranță care îți arată că poți trece prin furtună anxietății spre lumina solară.
,,Ce crezi că am făcut? M-am adunat și mi-am propus să abordez altfel problema. Am mers pe principiul <<sensului invers>>. Citisem undeva despre această abordare, dar nu mai știam exact unde. Dacă fac altfel decât am făcut de nenumărate ori în anxietate și am dat greș, poate, de data aceasta, când voi face exact contrariul, va ieși ceva bun din asta. Poate va reintra totul pe un făgaș normal. Ce aș fi avut de pierdut? Nimic.”
Nu a avut nimic de pierdut, ci doar de câștigat, și-a recuperat liniștea și sănătatea, a început să-și scrie propria poveste, să împărtășească tehnica pe care a mizat pentru a se ridica din temnița anxietății și a trăi viața la adevăratul potențial. Tehnica HAI a fost și este cheia salvatoare pentru numeroase persoane. Parte din poveștile acestor oameni sunt cuprinse în Cartea lui Dan, un fost anxios – volumul II.
Întrebări și răspunsuri, acele răspunsuri pe care și tu le cauți probabil de mult timp, plus 45 de sfaturi din partea lui Dan sunt incluse în cel de-al doilea volum, pe care te invit să-l descoperi pe site-ul autorului – cărțile lui Dan.
Și dacă ar fi să trag o concluzie, aș spune că nu este de joacă cu anxietatea, dar că după cutremurul pe care îl produce, viața normală, liniștită, mai este posibilă. Iar dacă ar fi să existe un al treilea volum din Cartea lui Dan, un fost anxios, mi-ar plăcea să cuprindă cele mai importante întrebări pe care un om ar trebui să și le pună după furtuna anxietății, precum și acei pași pe drumul schimbării, spre o viață simțită cu inima, căci așa cum am mai afirmat și cred cu tărie, anxietatea are un mesaj pentru fiecare.