Am ales sa scriu articolul de azi pentru a descrie o idee pe care am auzit-o la Satya Nadella, unul din cei mai bune leaderi pe care i-am vazut pana acum. Pentru cei care nu il stiu, el este CEO Microsoft din 2014.
Ideea la care fac referire spune ca un leader are in principiu doua roluri: aduce claritate sau energie. Cand am auzit asta in urma cu un an sau doi m-a pus pe ganduri pentru ca nu mai intalnisem conceptul asta pana atunci si in mintea mea rolul leaderului era incarcat cu multe alte trasaturi.
Insa de atunci am analizat diversi leaderi, manageri din jurul meu din perspectiva asta. Da, majoritatea managerilor nu ar trebui sa fie pe acea pozitie si trecand acele persoane prin acest nou filtru mi-am dat seama ca cel putin pentru o categorie (leaderii care doar ocupa pozitii de conducere), teoria lui este valida.
Astfel imi ramaneau de “verificat” doar acele persoane care chiar reusesc sa conduca echipe. Am realizat ca are dreptate, multe din caracteristicile care fac un leader sa aiba succes se pot rezuma la una din cele doua trasaturi. Sau mai bine spus, efectele actiunilor lor duc catre claritate sau catre energie. Cam toate aptitudinile sau mentalitatea lor au ca rezultat claritatea sau energie creata.
Pana acum nu am intalnit nici un business care sa nu aiba de-a face cu complexitatea. Cred ca prin definitie natura umana devine din ce in ce mai complexa pe masura ce evolueaza. In contextul cresterii in dimensiune al oricarui element din viata noastra: avans tehnologic, cresterea populatiei si a oraselor, comertul global samd, ceea ce este mereu o resursa rara, este focusul. O persoana care sa poata defini pe ce sa te axezi si la ce sa spui “nu”, care sa aiba “busola” care sa iti indice directia in cadrul complexitatii pe care o descriam, acea persoana are rolul de leader. Asta este una din diferentele dintre Steve Jobs si Tim Cook.
Primul stia sa spuna “nu” la multe lucruri si se concentra pe a face cateva lucruri foarte bine, ceea ce ii dadea identitatea pentru care Apple a devenit apreciat. Al doilea conduce o companie care vinde 26 de modele de iPhone (da, atatea sunt pe site la vanzare in momentul asta, fara sa iei in calcul diferitele capacitati de stocare). Cand vinzi 26 de modele de iPhone poti sa invoci ce vrei, in afara de claritate.
Energia este responsabila de atmosfera de la locul de munca. Intr-adevar, energia unui grup este data de fiecare membru al echipei si cel mai usor poate fi observat asta atunci cand pleaca un membru al echipei si dinamica se schimba. Cu toate astea, leaderul este cel care seteaza tonul in jurul caruia ceilalti oameni construiesc. Este rolul leaderului sa genereze “scanteia” care sa aprinda imaginatia si dorinta membrilor echipei de a realiza ceva. Entuziasmul este contagios. Daca leaderul te face sa casti cu “pasiunea” lui pentru ceea ce incercati sa realizati impreuna, atunci ii lipseste energia.
Ca sa merg in continuare pe exemplul comparativ dintre fostul si actualul CEO al Apple o sa te rog sa te uiti la un keynote al fiecaruia si apoi sa te intrebi, care din cei doi te face sa cheltui 1000 de euro? Ba mai mult, in acele prezentari keynote, asculta si oamenii din subordinea fiecaruia vorbind. Care grup credea mai mult in ceea ce face? Si mai aduc un ultim argument. De cand Tim Cook e CEO si-a schimbat aproape complet echipa. Pe site, persoana cea mai valoroasa sau cea mai creativa de acolo e singura care nu zambeste. Uita-te aici si o observi despre cine vorbesc
Sunt foarte, foarte rari oamenii care aduc atat energie cat si claritate dar cred ca daca aduce una din ele atunci lucrurile vor merge bine. Daca nu au nici una, nici cealalta, cred ca trebuie cautata o alta persoana.
Iti multumesc ca ai citit articolul si te astept luna viitoare.
The post Claritate sau energie first appeared on Marius Gherghe.