GOAT

  • Postat în Edu
  • la 05-12-2019 06:16
  • 304 vizualizări
GOAT
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Management & Leadership

Salut,

În 2014 am văzut un film cu Denzel Washington, “The Equalizer”. Acolo, personajul principal sfătuia o altă persoană să nu încerce să obțină perfecțiunea ci progresul. Mi-a plăcut atât de mult ideea încât o aplic de fiecare dată când învăț ceva. De asemenea, este unul din lucrurile pe care le spun cel mai des oamenilor din echipa mea.

Primul motiv pentru care îmi place este faptul că mă ajută să depășesc momentele de frustrare când vreau să fac ceva bine și imi iese sub standardul setat de mine. Chiar dacă nu reușesc așa cum mi-am propus, dacă văd că este mai bine decât inainte, înseamnă că sunt pe drumul cel bun și caștig mai multa răbdare. Cred că asta este soluția și pentru acele momente când vrem instant gratification. Poate că nu obținem acum ce vrem, dar progresul înseamna că este mai puțin timp pana cand vine acel “acum”.

Al doilea motiv pentru care mi-a plăcut conceptul se refera la competiție. Este neproductiv și chiar trist să ne comparam în permanență cu cei mai buni. Singura competiție reală și pozitivă este cu propria persoană, sau mai corect spus cu propria persoană din trecut. Dacă azi ești mai bun decât ieri ți-ai învins competiția pe care merita să o învingi. Nu spun că nu trebuie să ai modele sau oameni pe care să îi privești cu admirație, ci doar ca să îi intreci ar trebui să fie un efect al muncii tale, nu un obiectiv.

În al treilea rand, progresul este ca dobânda, se acumulează și cu cât trece mai mult timp, cu atât devine mai consistentă. Dacă întrebi orice economist, care e una din cele mai bune metode de strânge bani o să îți spună “compound interest” – și anume dobânda care se acumulează în timp. Progresul venit din consecvență functionează fix la fel. Dacă aduni puțin câte puțin, chiar dacă pașii pe care îi faci par foarte mici, în timp se adună și ajungi la o evoluție incredibilă. Ca să folosesc paralela cu dobânda unde unitatea de măsura este procentul, dacă in fiecare zi te dezvolți în aria care te interesează și înveți 1 lucru nou, sau imbunătățești 1 lucru pe care îl știi deja, înr-un an de zile, cu tot cu pauze limitate ajungi să fii de 3 ori mai bun. Nu e un rezultat rău deloc pentru un an de zile.

Ca să dau un exemplu din propria experiență, atunci când vrei să înveți o limbă străină, dacă înveți 15 cuvinte și o regulă de gramatică pe zi, într-un an de zile ajungi la un nivel conversational iar în doi ani devii fluent in limba respectivă. Dacă și practici vorbirea ei cu cei nativi îți ia și mai puțin timp. Ce vreau să spun este că 15 cuvinte pe zi nu e atat de mult, însă în 2 ani ajungi la 10.000 de cuvinte, ceea ce ar fi imposibil fără un progres mic, regulat dar susținut de consecvență.

Alt exemplu vine de la Eliud Kipchoge care este cel mai bun maratonist din toate timpurile. A fost întrebat într-un interviu ce face dacă într-o zi nu are chef de un atrenament. Raspunsul lui a fost amuzant, dar arată paradigma în care el operează: “nu mi s-a intamplat asta niciodată. eu dacă ratez un antrenament din diverse motive, sunt bolnav sau accidentat, am remușcări.” El nu doar că nu vrea să scape de progres, dar regretă dacă pierde o șansă să îl obțină.

Ultimul exemplu pe care îl voi da este de la o persoană controversată care are însă anumite calități: Donald Trump. Povestea fiica lui că el muncește în fiecare zi și daca într-o zi nu face nimic are “trump guilt”. Practic există un anumit tip de sentiment de vină, care îi poartă și numele :)) și face referire la sentimentul de vină pe care îl ai atunci când puteai să faci ceva și nu ai făcut pentru a te apropia de obiectivul tău.

În concluzie aș vrea să explic titlul articolului de azi. În cazul în care ai mai auzit de acronimul respectiv, nu e nevoie de detalii, însă dacă il vezi pentru prima dată acum îți voi spune că vine de la “Greatest Of All Time”. De cele mai multe ori este folosit pentru a compara oamenii dintr-un domeniu, însa nu doar pe cei contemporani ci pe toți cei mai buni, indiferent de generațiile din care făceau parte. În contextul în care estimarea este că până în 2017 pe pământ au trăit peste 117 miliarde de oameni, termenul de GOAT e ușor intangibil. Atunci scopul este să devii GOAT al propriei tale vieți. Important este să fii cel mai bun “tu” din toate timpurile. Cred că sentimentul ăsta ajută să depășești momentele acelea când ești copleșit de Trump Guilt. Așadar, fii GOAT!

Îmi face plăcere să scriu aici și în ultima perioadă am reușit să scriu regulat însă am luat decizia de a-mi dedica timpul, și energia în dezvoltarea unei noi arii din viața mea. Blogul, împreuna cu alte activități îmi distrag atenția de la obiectivul pe care îl am. Dacă voi avea un subiect despre care voi dori neapărat să scriu o voi face. De asemenea, arhiva va rămâne online deci poți oricând să revii dacă vrei să recitești din articolele scrise deja.

Îți mulțumesc că ai citit articolul.

The post GOAT first appeared on Marius Gherghe.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente