Despre conflicte si asertivitate

  • Postat în Edu
  • la 21-03-2019 05:56
  • 305 vizualizări
Despre conflicte si asertivitate
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Management & Leadership

Salut,

Majoritatea trasaturilor se aseaza pe un spectru cu cate doua trasaturi la fiecare capat al spectrului. Asta este valabil si pentru spectrul unde la un capat avem pasiv si la celalalt capat avem agresiv. Chiar daca sunt situatii extreme cand poate este indicata abordarea din unul din cele 2 capete, in cele mai multe situatii atitudinea castigatoare este cea de mijloc.


Poate ca esti obisnuit cu termenul “asertiv” si atunci ce am spus pana acum iti suna cunoscut. Ceea ce vreau sa adaug este faptul ca noi oamenii nu suntem fiinte perfecte si desi ideal este sa fim asertiv in cele mai multe din situatii din cauza defectelor pe care le avem suntem inclinati ca prim impuls catre una din primele 2 variante: pasivitate sau agresivitate.


In functie de natura noastra, de contextul respectiv sau de stimulul la care suntem expusi avem o pozitie implicita de reactie. In engleza termenul este “fight or flight”. In traducere ar fi “lupta sau fugi”.
Este usor sa fii asertiv atunci cand nu esti implicat in diverse grade. E usor inclusiv sa scrii articole ca cel de acum
Dificil este intr-o situatie in care apare un element de stress sa reusesti sa constientizezi ca sari direct intr-o reactie automata si sa incerci in mod activ, constient sa faci pasi catre zona moderata reprezentata de asertivitate.


Chiar daca uneori articolele de aici sunt de tipul “cum sa”, recunosc ca nu am raspuns la toate intrebarile. Ceea ce am scris azi are rolul de a te ajuta sa constientizezi ca exista un raspuns involuntar, ca esti inclinat catre unul prin felul tau de a fi si ca in momentul prezent poti face ceva pentru a raspunde asertiv indiferent de ce se intampla.


Chiar daca as fi avut un set de reguli sau pasi de urmat nu cred ca ar fi fost universal valabil din cauza tuturor variatiilor posibile atat de stimuli cat si de trasaturi ale fiecarei persoane. In cazul asta singura recomandare pe care o pot face este sa testezi si sa profiti de situatiile in care “te trezesti” fara sa vrei si sa vezi ce functioneaza mai bine sau mai slab ca in timp sa iti rafinezi singur metoda prin care poti ajunge sa iti impui un raspuns, nu doar sa fii prizonierul unei reactii automate.


Spuneam mai devreme ca sunt situatii extreme cand abordarile de la capetele spectrelor pot fi benefice. Un exemplu ar fi atunci cand exista un “cuplu” unde o persoana este agresiva si una este pasiva, dar lucrand impreuna aduce beneficiile ambelor abordari. Sunt doi entertaineri, Penn & Teller unde unul este inalt, solid, vorbaret, glumet si uneori intrece masura, iar celalalt scund, slabut si pur si simplu nu vorbeste deloc. Abordarile lor complementare nu doar ca nu se anuleaza dar aduc beneficii din ambele extreme.


Un alt exemplu este cel clasic al razboiului rece in care ambele tabere aveau o atitudine uneori agresiva direct, alteori pasiv-agresiva, si desi au fost multi ani tensionati, in acele perioade lumea a evoluat din multe puncte de vedere: tehnologic, medical, politic si diplomatic. In anumite conditii, conflictele aduc beneficii.


Ce incerc sa spun de fapt este ca da, asertivitatea este cea dezirabila insa nimic nu este complet nociv pe spectrul despre care spuneam.


Iti multumesc ca ai citit articolul si te astept luna viitoare.

The post Despre conflicte si asertivitate first appeared on Marius Gherghe.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente