Despre deciziile pe care le luam

  • Postat în Edu
  • la 30-09-2019 04:47
  • 298 vizualizări
Despre deciziile pe care le luam
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Management & Leadership

Salut,

Am avut de-a lungul timpului mai multe articole aici în care făceam o paralelă între alergat și diverse componente din activitatea de management. Comparația pe care o voi face azi este legată de anumite tipuri de decizii și impactul pe care le au in viața noastră.

In 2011 am început să alerg. Cam toți oamenii care aleargă au trecut în mare cam prin aceleași etape. La început o fac pentru că vor să slăbeasca, sau pentru că vor să devină mai activi. Apoi iși spun că dacă tot aleargă ar putea să participe la un eveniment. În funcție de nivelul de experiență de obicei aleargă la un prim concurs de 10km sau un semimaraton.

După ce alearga la unul sau mai multe astfel de evenimente încep să apară deciziile pe care le menționam. După un semimaraton în principiu ai cam două opțiuni dacă vrei să participi in continuare la concursuri: fie încerci să îți îmbunătățești timpul anterior, fie îți spui că e momentul să încerci să alergi un maraton.

Același lucru se întâmplî și dupa maraton, fie încerci să stabilșsti un nou record personal, fie faci pasul următor și încerci să alergi un ultramaraton. Alte persoane încearcă să alerge tot un maraton însă în condiții extreme, la polul nord, sau pe marele zid chinezesc, etc. Alte persoane adaugă pe lângă alergat noi activități precum mers pe bicicletă sau înot și se înscriu la triatlon sau chiar iron man.

Ce vreau să spun este că nici una din decizii nu este greșită insă fiecare mie imi spune ceva despre persoana respectivă. O persoană care încearca să își stabilească noi recorduri personale este o persoană care vrea să devină din ce in ce mai bună în ceea ce face. O persoană care aleargă la diverse tipuri de distanțe sau condiții este o persoană care vrea să acumuleze experiențe pentru că astea sunt cele mai valoaroase de fapt.

În final, este important atunci când faci ceva ce nu ține de job să o faci doar pentru că îți place, fără să urmaresti performanța, chiar dacă să faci un lucru bine îți poate aduce mai multă plăcere.

Problema pe care o văd eu apare atunci când și in viața profesională alegi să faci mereu altceva în loc să continui să te specializezi pe ceea ce ai început pentru a deveni “expert” în acel domeniu. Cuvântul cheie în ceea ce am spus este “alegerea” pentru că poți fi nevoit în viață să încerci mai multe lucruri pană îți dai seama ce ți se potriveste sau ești nevoit să faci o schimbare pentru că pur si simplu nu găsești un job pe “specializarea ta”. Nu despre acele situații vorbesc acum.

Fac referire la celelalte situații când încerci altceva doar pentru că te-ai plictisit sau efortul de care e nevoie pentru a intra în profunzime este prea mare. Capcana pe care consider că trebuie să o evitam este tendința de a fi superficiali și de a aborda doar la suprafață orice domeniu sau doar pentru scurt timp.

Așa cum am mai scris în mai multe rânduri, nu este productiv să aprofundezi fiecare lucru de care te apuci pentru că nu vei avea timp pentru tot, însa ține tot de deciziile pe care le luăm să alegem pe ce să ne concentrăm atunci când vrem să devenim mai buni și pe ce nu.

Important este să facem discriminarea asta și să nu lăsăm la voia întamplării neluând nici o decizie.

Îți mulțumesc că ai citit articolul și te aștept luna viitoare.

The post Despre deciziile pe care le luam first appeared on Marius Gherghe.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente