Cum să ai grijă de bateria ta

Toată lumea are un telefon, cel puțin, o tabletă, laptop, ceva cu baterie și nimeni nu are habar cum să se comporte cu această baterie. Cei mai mulți sfârșesc prin a distruge bateria mai repede de termen, astfel acel gadget devenind inutilizabil la cațiva ani de la achiziție, sau poate chiar luni!

Bateriile s-au schimbat de-a lungul anilor. Nu mai sunt acelea cu acid, grele, care se încarcă încet și țin mult, acum sunt ceva mai diferite. Acestea se încarcă repede, țin ceva mai puțin, poluează mai puțin și sunt mult mai ieftine. Dar cum trebuie să vă comportați cu ele? Asta e întrebarea ce și-o pun prea puțini crezând că la fel ca și cu cele vechi.

La început e formatarea. Lumea e obișnuită să le descarce de câteva ori complet și să le țină 12 ore. Chestia asta distruge bateria de la început! O baterie nu trebuie lăsată sub 20%. Formatarea se face la primele 5-7 încărcări. O încărcare nu ar trebui să depășească 90%. Asta pot spune ca nici eu nu o respect. O încarc undeva între 95-100%. Nu prea văd logica să nu pot folosi bateria de dragul de a nu se strica, însă nu pot spune că am avut probleme cu niciun telefon. Am unul de cinci ani și nu l-a afectat deloc.

Dar o baterie ce se descarcă complet, sau este utilizată în repetate rânduri în timp ce se încarcă, își pierde din putere. În final ținând tot mai puțin. Fiecare face ce vrea cu bateria lui, dar acestea sunt niște sfaturi care ar trebui luate în considerare, mai ales dacă vrei să folosești acel telefon sau laptop pentru mai mult timp.

Acum sunt tehnologii de genul fast charge care încarcă în câteva minute un procent foarte mare din baterie. Nu știu cum afectează asta bateriile în timă, dar rămâne de văzut.