Dune: Denis Villeneuve semnează o capodoperă science-fiction

Dupa Blade Runner 2049, Denis Villeneuve ne ofera o opera de arta science fiction si un mare film din universul cinematografiei. Reuseste sa isi tina promisiunea, aceea de a ne oferi un spectacol total.

Programat initial pentru toamna anului 2020, Dune a reusit sa invinga criza sanitara, chiar daca a suferit cateva amanari. A fost prezentat in cadrul Festivalului de Film de la Venetia. Dune este un film pentru cel mai mare ecran cu putinta, este o capodopera, este o productie de-a dreptul spectaculoasa. Este prima parte a adaptarii unui roman cult, apartinand lui Frank Herbert.

Dune: un spectacol perfect gestionat Urmarind Dune, avem impresia ca Denis Villeneuve si Cristopher Nolan au facut un soi de pact pentru a oferi publicului un film, un tip de cinema care impinge limitele spectacolului audiovizual. In genul lui Tenet, Dune este o demonstratie experta si inedita a tehnicilor de fabricare a filmelor. Pentru a pune in scena planetele Arrakis si Caladan, Denis Villeneuve a avut o viziune mareata.

Pentru peisaje (imaginile au fost filmate in desertul iordanian si in Norvegia), la fel ca si pentru interioare, crearea decorurilor a fost pur si simplu magnifica. Personajele sunt prezentate si conduse spre intriga. Avem impresia ca lui Paul i se intampla prea putine lucruri dar si lui Leto sau Dame Jessica. Nimic nu i se intampla lui Chani si Stiglar deoarece ii vedem foarte putin pe cei doi, reprezentanti ai poporului autohton, Arrakis, Fremen.

Acesta este singurul lucru pe care i-l putem reprosa lui Dune, absenta empatiei pentru personajele sale, pe care le vedem foarte putin si evoluand in mediile magnifice pe care le traverseaza. Personajele ajung sa existe ca niste insertii plastice care traiesc intr-un plastic mai mare.

Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya alcatuiesc o distributie perfecta. Filmul movies 123 va fi lans...