Era vară și tare cald. Umblam prin oraș în reluare și abia așteptam să ajung acasă, la un duș răcoritor și o limonadă plină de gheață. Gândurile parcă se topeau și ele și, odată ce atingeau asfaltul în ritmurile pașilor mei, se evaporau mai ceva ca picăturile de ploaie pe marginea unui vulcan în plină erupție.
Bineînțeles că în drumul meu spre casă a trebuit (oare de
ce???) să fac și niște cumpărături de la supermarket. Vara nu
funcționez decât cu fructe, salate și lactate. Cum frigiderul meu
se dezbrăcase în ultima vreme și el de toate inhibițiile ca să fie
în ton cu vara toridă, am făcut un ultim efort și am intrat în
supermarket. Crema de brânză pufoasă de la Delaco este una
dintre pasiunile mele în orice anotimp. Mai ales pe căldura asta
când îmi îmbată papilele gustative alături de câteva feliuțe de
roșie parfumată, din grădina bunicii.
Zis și făcut, am pus în coș tot ce aveam nevoie și iată-mă
strâmbând din nas că trebuie să dau iarăși piept cu focurile
iadului, de dincolo de ușa supermarketului. În parcare însă....
surpriză! Un ghem de blană, cu ochi ca două mărgeluțe, mustățile și
sprâncenele pârlite și un năsturaș rotund pe post de papion se uita
de jos la mine, implorându-mă parcă.
Evident că n-am rezistat. Evident că am deschis cutia de
cea mai pufoasă brânză și, evident că din două mișcări a
fost la mine în brațe. Timpul mi s-a oprit în loc. Soarele a uitat
să-mi mai pârjolească umerii. Vulcanul în plină erupție a tăcut
dintr-o dată, lăsând loc unui sunet gingaș, de motănel care toarce
fericit că în sfârșit îl bagă și pe el în seamă cineva, după ce
poate sute de oameni trecuseră pe acolo, nepăsători.
Mă uitam fascinată la ghemul acela pufos cum îmi mânca aproape
toată cutia de Delaco. Nu-mi păsa. Cineva îl aruncase acolo, era
slab, pricăjit și neajutorat, iar sprâncenele acelea pârlite mă
îndemnau numai la gânduri negre către cei care încercaseră să-i
facă rău. Să vă mai spun că am uitat de toată toropeala și am
plecat din parcarea supermarketului țanțoșă, cu privirea plină de
bucurie și cu ghemul în brațe?
Acasă a urmat porția a doua de mâncare. A băut o tonă de lapte
dar, la cât era de hămesit, se tot agăța de mine în speranța că
primul deliciu cu care l-am răsfățat va fi din nou pe mustățile
lui. I-am pus cutia de brânză la “înde-lăbuțe” și m-am dus
să mă răcoresc la dușul pe care îl așteptam de câteva ore. Când
m-am întors, din ghemul de blană se mai vedea doar o coadă cu smoc
alb și o spinărușă care încerca din răsputeri să se înghesuie în
cutia de brânză.
Auzindu-mă, s-a strecurat afară cu mustățile pline de cea
mai pufoasă cremă, uitându-se la mine nevinovat, cu ochișorii
lui albaștri, încă de lapte, iar atunci mi-am dat seama că îl voi
păstra și că, și el, ca și mine, a devenit fan Delaco! L-am
numit Albuș, pentru că avea restul de mustăți și sprâncene nearse,
la fel de lungi ca ale lui Mircea Albulescu. Dar cum Albulescu era
un nume prea lung și încă prea pompos pentru un ghemotoc atât de
mic, iar petele blăniței lui în locurile unde nu se întunecau erau
mai albe ca spuma unor albușuri făcute bezea... așa m-am pricopsit
eu cu un motan pe nume Albuș.
A trecut aproape un an de atunci. Evident că ghemotocul este
ditamai adolescentul acum, cu ochii după fetele care sunt la fel de
curate și pufoase ca el. Îmi încălzește sufletul, îmi dă de lucru
în fiecare zi și, ori de câte ori are ocazia, se străduiește să mă
distreze la culme, încercând să mai intre, ca pe vremuri, în
cutiile cu cea mai pufoasă brânză Delaco, preferata lui și
în continuare. Acum însă, o cutie de brânză îi ajunge doar pe o
mustață, pe care și-o îndreaptă tacticos spre mine, vrând să mă
lase fără plăcerea supremă. Mereu m-am întrebat cum de este blănița
lui la fel de pufoasă și mătăsoasă precum brânzica pe
care ne batem parte în parte amândoi? Să fie oare magia acelei zile
de vară, când, printr-o vrajă numai de ei știută, cei de la Delaco
mi-au îndreptat pașii către supermarket, acolo unde mi-am
descoperit bucuria?
* Articol scris pentru Spring SuperBlog 2017!