Dezvoltare personală prin managementul timpului

  • Postat în Edu
  • la 17-01-2024 12:50
  • 220 vizualizări
Dezvoltare personală prin managementul timpului
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Colt de suflet

Cum îți gestionezi timpul în acest an? Aceasta este întrebarea menită să te ghideze să bifezi la final de lună decembrie un bilanț pozitiv, care să nască mulțumire de sine și să aducă zâmbete.

Fiecare minut contează, iar ziua are doar 24 de ore pentru fiecare. Dar cum se face că pentru unii timpul zboară, iar alții îl au aliat de nădejde? Timpul tace și trece, zboară și când faci ceea ce îți place, iar atunci apar rezultatele, dar zboară și atunci când ne lăsăm furați de sarcini fără importanță, ne lăsăm prinși în planurile altor persoane, ne asumăm roluri de salvatori sau ne lăsăm vrăjiți de imaginile colorate de pe rețelele de socializare. Deci, atenție unde zboară timpul!

Nu cred că putem vorbi despre un proces de dezvoltare personală fără un plan de gestionare a timpului, de analiză interioară și de setare de obiective. Dar, să vedem concret ce vizează dezvoltarea personală.

Dezvoltare personală = stil de viață

Cred cu tărie că dezvoltarea personală înseamnă mai mult decât să citim cărți și să rostim afirmații pozitive. Călătoria dezvoltării personale începe cu un proces de introspecție, cu conștientizarea credințelor limitative și apoi cu cultivarea unei mentalități de creștere. Vizează acumularea de noi cunoștințe, descoperirea talentelor și dezvoltarea de abilități. Presupune un plan de acțiune și îmbrățișarea schimbării pe calea propriei evoluții.

Încrederea în forțele proprii se dobândește acționând, construind o poveste despre devenire și trăirea propriilor visuri!

Cine a pășit pe calea dezvoltării personale știe că ne ciocnim și de obstacole, că sunt necesare reconfigurările de traseu, dar și că ceea ce numim eșec poate fi cea mai mare binecuvântare. Dezvoltarea personală ne provoacă să privim cu alți ochi călătoria numită VIAȚĂ, să descoperim comoara interioară prin care putem înfrumuseța lumea, să construim relații armonioase, să transformăm visuri în realitate, să trăim în energia bucuriei.

Acum, chiar acum, te invit să aloci timpul necesar pentru a răspunde în scris la întrebarea ,,Ce îmi doresc cu adevărat?’’.

Și dacă te-ai lămurit cu privire la dorințe și visuri, este momentul să treci mai departe, să faci apel la timp și la resurse pentru a le transforma în realitate.

Imagine realizată în Canva.com

Gestionarea timpului = performanță

Adevărul este că trăim tot mai mult pe pilot automat, nu avem un plan de gestionare a celor 24 de ore și ajungem la finalul zilei secați de energie și nemulțumiți de sarcinile bifate. Jonglăm zilnic cu sarcini urgente, importante, importante și urgente, cu o grămadă de sarcini care nu ne conduc spre performanță, ci ne fac să ne întrebăm la sfârșitul zilei unde zboară timpul. ,,Hoții de timp” sunt numeroși, cu chip de oameni, de rețele sociale și de sarcini mărunte. De aceea, avem, în primul rând, nevoie de o analiză atentă a celor 24 de ore.

Un plan de acțiune eficient pleacă de la conștientizare, implică perseverență, deschidere spre schimbare și concentrarea resurselor spre atingerea unor obiective relevante pentru fiecare. Te invit să te așezi confortabil și să faci o analiză complexă a timpului și a aspirațiilor tale.

6 întrebări revelatoare în relația timp – performanță

1. Cum arată o zi din viața ta? Ce faci dimineața, la prânz și seara? – Fă acest exercițiu cel puțin 7 zile consecutiv, apoi observă în ce direcție îți concentrezi cea mai mare parte a timpului și dacă acele sarcini te conduc spre ceea ce îți dorești.

2. Care sunt sarcinile pe care le îndeplinești cu greu, din obligație? – Dacă se întâmplă să tot amâni sarcini, notează-le și pe ele aici. Observă din ce categorie fac parte și ce stă la baza amânării. Există posibilitatea să delegi sarcini? Gândește-te la oamenii care sunt pasionați de acele domenii și apelează la serviciile lor.

3. Care sunt activitățile la care te pricepi, pe care le faci cu bucurie, cu pasiune, care îți aduc rezultate notabile? – Concentrează-ți atenția și timpul asupra lor, iar succesul și împlinirea vor fi de partea ta!

4. Dacă ai avea mai mult timp, ce ai face? – Gândește-te la ce îți bucură inima și nu uita să te răsplătești atunci când înregistrezi un succes. Munca și distracția nu se exclud, dimpotrivă, atunci când își dau mâna iese treabă bună.

5. Cât timp petreci zilnic pe internet și care este scopul? – Grea întrebare, nu-i așa? Ei bine, telefonul îți arată exact timpul pe care l-ai alocat, așa că nu-ți rămâne decât să te întrebi dacă parte din timpul și energia ta pot merge în alte direcții și care sunt aceasta.

6. Care sunt obiectivele principale ale acestui an și cum le-ai încadrat în timp? – Un obiectiv fără termen limită și un plan de acțiune concret riscă să rămână doar o dorință neîndeplinită. Fă un plan de acțiune pentru fiecare zi și dedică-te lui. Nu te învinovăți dacă nu bifezi toate sarcinile zilei, dar nu te abate de la traseu.

Informațiile prezentate arată că dezvoltarea personală este un stil de viață și că gestionarea eficientă a timpului ne conduce spre performanță. Sunt absolut convinsă că cele șase întrebări revelatoare vor face lumină în privința ,,hoților de timp” și îți vor oferi noi direcții spre atingerea obiectivelor și spre o viață mai liniștită și împlinită.

În final, am și un cadou pentru tine. Este vorba despre ,,Ghidul femeii împlinite”, un material PDF de dezvoltare personală, pe care îl poți descărca GRATUIT din secțiunea Fișiere a grupul de Facebook pe care îl administrez – Club de dezvoltare personală prin lectură.