Dincolo de cuvinte :)

  • Postat în Personal
  • la 15-07-2019 08:10
  • 255 vizualizări
Sunt cititor de ocazie. Prefer să citesc acasă în liniștea mea. Am încercat să iau o carte după mine și să citesc pe unde apuc, dar nu mi-a ieșit. Am chinuit și cartea, și pe mine.
Într-o perioadă în care n-am habar câte cărți se publică în România pe zi, citesc în medie, în timpurile bune, câte o carte pe săptămână.
Îmi cumpăr cărțile, la promoție, de cele mai multe ori. Uneori în dublu exemplar ca să le fac cadou. De obicei cumpăr autori pe care i-am mai citit, alteori ce văd că citesc alții și-mi atrage atenția prin descrierea lor. Uneori mă uit pe site-uri de recenzii după opinii specializate. Oamenii aia citesc mult, mereu mă mir și mă întreb când au timp. Peste o sută de cărți pe an. Și mai și scriu despre ele articole enorme. Mii de cuvinte! Toate cărțile sunt de excepție, toate merită citite, toate primesc steluțe și autorilor numai statui încă nu li se ridică.
Perfect! Perfect. Pânâ acum ceva timp căutam cartea la oferă și mi-o cumpăram. Asta pentru că eu sunt mai credulă de felul meu și cred ce scrie pe acolo. Și or mai fi și alții ca mine.
Eu citesc recenzia repede. Omul ăla s-a chinuit poate ore să o scrie și mie îmi sunt suficiente câteva secunde să citesc "excepţională", "obligatoriu de citit". Mă obosește tare să citesc de "un milion de ori" numele cărții și autorul într-un singur articol. Am înțeles despre ce carte scrii, nu trebuie să repeți la nesfârșit.
Nu sunt adepta a "o mie de citate" din carte și alea fiind la rândul lor kilometrice. Aș prefera să citesc cum a mers omul şi și-a făcut o cafea ca să mai reziste încă două ore, decât să văd ghilimelele unui nou citat.
Probabil recenziile astea au niște pași standard, dar pentru mine decât să mă convingă să închid pagina nu prea fac.
Mai nou, când vreau să citesc o recenzie care să mă convingă dacă să îmi iau sau nu cartea caut finalul articolului. Dacă e cu mulțumiri editurii sau autorului, mi-e clar că pe cartea aia n-au fost dați bani. Când nu dai banii pe un produs și îl primeşti pe gratis ești predispus la a lauda exagerat, doar-doar mai primești şi data viitoare ceva. De asta nu prea mă mai ghidez după recenzii.
Ok, pricep că trebuie să dea bine, că poate autorul ți-e prieten sau ai parteneriat cu editura, dar cred că ar trebui să existe și decența de a nu așeza fiecare carte pe piedestal. Ai citit cartea, bravo! Rezumă-te la câteva cuvinte de laudă, ca altfel nu se poate, dar fă cumva ca la finalul articolului să nu reiese iar că tocmai ai terminat "cea mai tare carte".
Până și actorii au filme de excepție și filme bune, până și muzicienii au concerte sublime și concerte reușite, și sportivii au zile geniale și altele în care nu le prea iese, așa cred că și autorii au cărți senzațional scrise și cărți în care caută să reatingă acel senzațional.
Cred că până la urmă totul pornește frumos și simplu de la respectul pentru cuvinte, pentru cărți, pentru autor. Și uneori respectul se vede prin câte cărți i-ai cumpărat, nu doar prin cât de mari sunt cuvintele folosite și cât de frumos sunt aranjate.
(Și aici ne putem extinde la biletele cumpărate, la cd-uri achiziționate, la obiectele promoționale, la modul prin care zici că susții pe cineva dincolo de cuvinte, concret.)


Ps. Revin. Eu cred în ideea cu "întreabă şi ţi se va răspunde, caută şi vei găsi" aşadar, am primit câteva răspunsuri; om deştept care scrie cu responsabilitate şi nu ca mine-n toiul nopţii când n-am somn, dar am curiozităţi. Bun, să revin. Om din mediu, care ştie ce zice şi cum se scrie spune că:
- se scrie de multe ori numele cărţii şi a autorului pentru că aşa cere SEO (programul care ajută pagina să iasă mai repede în căutările de pe google);
- mulţumirile publice sunt pentru că aşa vrea editura/autorul (probabil pentru a se vedea că există predispunerea să ofere carţi gratis şi altora interesaţi, completez eu.);
- printre altele, preţul cărţii este stabilit în funcţie de numărul de pagini şi de cât de citită este pe wattpad. Multe cărţi înainte de a fi publicate pe hărţie sunt scrise pe wattpad, o platformă gratuită pentru cei care vor să testeze ce impact are cartea înainte de a fi tipărită.

#zâmbeşte, #iubeşteviaţa :)


Nu lăsa pe nimeni să te facă să renunţi!
Continuare...

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente