Unul dintre paradoxurile creștinismului este tensiunea dintre radicalismul opțiunilor și posibilitatea nuanțărilor. Domnul se coboară la fiecare dintre noi, fără a ne așeza pe un pat procustian, în același timp ne oferă alegerea în întuneric și lumină, excluzînd nuanțele de gri, alegerea este între stînga și dreapta, fără a avea posibilitatea mediocrității, înăuntru sau afară, cu Domnul sau împotriva Sa.
Textul din finalul Predicii de pe Munte se desparte în mai multe perechi de alternative. Radicalismul alegerilor este ceea ce ne dă de gîndit și finalul ne lasă pe gînduri într-un discurs care adaugă perspectiva cauză-efect.
Creștinismul nu poate fi trăit ca un alt ism, socialism, capitalism, budism, mahomedanism etc. Creștinismul nu poate fi trăit nici măcar ca un stil de viață diferit precum veganismul sau minimalismul. Creștinismul presupune o schimbare ontologică și relațională.
Dilemele încep de fapt mult mai devreme decît apar la prima vedere.
Matei 7:7-12 ne spune:
Cereți, și vi se va da; căutați, și veți găsi; bateți, și vi se va deschide. Căci oricine cere capătă; cine caută găsește; și celui ce bate, i se deschide. Cine este omul acela dintre voi care, dacă-i cere fiul său o pâine, să-i dea o piatră? Sau, dacă-i cere un pește, să-i dea un șarpe? Deci, dacă voi, care sunteți răi, știți să dați daruri bune copiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl vostru, care este în ceruri, va da lucruri bune celor ce I le cer! Tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel; căci în aceasta sunt cuprinse Legea și Prorocii.
1. Două tipuri de cerințe, două căutări
Cînd aud astfel de îndemn, imediat mă gîndesc la CE să cer? CE să caut? Se deschid mai multe opțiuni: văzute sau nevăzute, materiale sau ideale, veșnice sau temporare? Sînt confruntat cu modul meu de gîndire, de viață, cu dorințele cele mai adînci, cu pulsiunile cele mai ascunse, cu tînjirile cele mai secrete? Este ca în exercițiul mental pe care îl face orice copil care citește basmul: dacă ai prinde peștișorul de aur care îți poate împlini trei dorințe? La începutul vieții mele de credință ceream Domnului o soție frumoasă și pocăită, o casă, o slujbă de care să mă bucur, lucruri pentru acum și aici. Soția a devenit bunică, casa are nevoie de îngrijire, din slujbă ieși la pensie. Ce îmi doresc acum? Ce caut? Ce mi-aș dori să găsesc? Ce mi-aș dori mi se dea? Mîntuirea fiilor mei și a nepotului meu! Aș muri liniștit! Acum îmi doresc alfel de lucruri pentru că viața mea s-a schimbat.
Citim mai sus Căutați MAI ÎNTÎI împărăția și aceste lucruri vi se vor da în plus, bonus, pe deasupra.
Lucrurile pe care le cerem ne arată cine sîntem, lucrurile pe care le căutăm ne arată ce fel de ”isme” urmăm, pînă unde sîntem gata să plătim prețul călătoriei noastre spirituale.
Citește mai departe articolul pe Edictum Dei AICI