Photo by Markus Winkler on Unsplash
Ce frumoase sînt pe munți
picioarele celui ce aduce vești bune,
care vestește pacea,
picioarele celui ce aduce vești bune,
care vestește mîntuirea!
Picioarele celui ce zice Sionului:
«Dumnezeul tău împărățește!“
Isaia 52.7
Și cum vor propovădui, dacă nu sînt trimeși?
După cum este scris:
«Cît de frumoase sînt celor ce vestesc pacea,
ale celor ce vestesc Evanghelia!»
Romani 10:15
„Duhul Domnului Dumnezeu este peste Mine,
căci Domnul M’a uns să aduc vești bune celor nenorociți:
El M’a trimes să vindec pe cei cu inima zdrobită,
să vestesc robilor slobozenia,
și prinșilor de război izbăvirea;
Isaia 61:1
Teoretic, pentru că realitatea este mai tristă, un creștin ar trebui să fie foarte greu de păcălit. De ce? Pentru că acesta pretinde că Îl cunoaște pe Cel care este Calea, Adevărul și Viața, Îl cunoaște pe Stăpînitorul tuturor lucrurilor, pretinde că are o relație personală cu Cel prin Care toate s-au făcut și nimic din ce s-a făcut n-a fost făcut fără El. ”Al lui este Pămîntul cu tot ce este pe el!”.
În același timp: cum poate cineva să abereze senin despre orice, cu superbie luciferică, cum să ai atît de multă încredere în ce se spune în tîrg, cînd știi că tîrgul aparține stăpînitorului lumii acesteia, Satana, Diavolul?
Paleta atitudinilor față de informație este atît de diversă în rîndul celor care se consideră nu numai urmași ai lui Cristos, dar și deținători ai Revelației supreme, cunoscători ai Cuvîntului divin, cu acces direct în Sfînta Sfintelor Treimii: de la naivitate ridicolă pînă la ”boala cercetărilor fără rost” în privința unor piste informaționale oricum închise. În fața unui asemenea evantai de posibile poziționări față de piața informațională, aș recomanda cîteva măsuri foarte la îndemînă:
1. Folosiți-vă bunul simț și intuiția! Există un nivel al informației pentru care deosebire nu este necesară o diplomă în comunicații sau jurnalism. ”Cînd este prea frumos să fie adevărat, nu este adevărat!”; cînd este ”prea de tot”, de obicei nu este deloc. Cînd ce se aude este catastrofal, dezastruos, e sfîrșitul lumii, de obicei este un munte care se screme ca să nască un șoricel. Dacă o știre nu trece testul ridicolului, atunci nu o consumați. Nu există ființă pe lume mai dornică să fie înșelată decît omul. Ne mințim cu nesaț și ne place să fim mințiți. Totuși, fiecare dintre noi mai are o rămășiță de instinct de conservare în măsuri minimale. Adesea unul dintre cele mai utile simțuri pentru detectarea minciunii este intuiția. Uneori, fără explicație, fără raționamente suplimentare, închidem sursa de ”zgomot”, nu pentru că avem argumente, nu pentru că știm din verificări suplimentare, ci pentru simțim, mirosim neadevărul. Bazați-vă pe instinct, dar nu numai pe acesta! În aceste lucruri să nu fim săraci cu duhul, nici cu Duhul, care este Duh al Adevărului!
2. Cultivați-vă gustul pentru adevăr în mod constant, cu perseverență. Orice adevăr este adevărul lui Dumnezeu. Sînt filolog, dar îmi place matematica. Am făcut matematică-fizică în liceu. Am în birou tabelul lui Mendeleev, pe care îl contemplu adesea, înainte de a pleca la ore. Îmi reamintesc legea lui Bernoulli, teorema lui Pitagora, tabla înmulțirii și declinările și conjugările la greacă sau latină, verbele neregulate la Engleză. Există și adevăruri incontestabile. Dacă știm cum arată adevărul în toate formele sale, vom depista mai ușor minciuna. Degustătorii au reperul mental, gustul desăvîrșit al vinului de soi. Cînd cineva îți dă poșircă, știi imediat că ai de-a face cu înșelătorii. Citiți Evanghelia, Scriptura, Cuvîntul lui Dumnezeu. Noi creștinii credem că acesta este adevărat și vrednic de crezare. O minte scăldată în Adevăr este greu de înșelat.
3. Verificați orice știre importantă din mai multe surse. ”În Germania s-au dat legi prin care se limitează temperatura în apartamente și case. Se fac verificări și se dau amenzi mari. Ba chiar se poate confisca casa. Va veni și la noi!” Verifică în mai multe publicații aceeași știre. Caut-o la agențiile de știri acreditate și credibile și apoi sună-ți prietenii din Germania. Noi românii avem mulțime de prieteni și rude în Germania.
Citește mai departe AICI pe Edictum Dei