Încălzirea cu lemne 2 – Soba

Încălzirea cu lemne 2 – Soba
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Marius Cruceru fără cravată

Continuare de AICI

Așa cum vă spuneam ieri, am început un nou set de lemne cu aceeași sobă.

Am căpătat curaj să facem această sobă după ce am văzut Palatul Mănăstirii Melk. Acolo săli imense erau încălzite cu astfel de sobe alimentate prin spate de slujitori.

Inițial și noi am dorit o astfel de alimentare, dar pierdeam două lucruri: spectacolul focului într-un focar mare ca acesta (de aceea nu ne-a mai trebuit șemineu) și lerul, asupra căruia voi reveni. În spatele sobei, în camera tehnică, este un ler (un cuptor) în care facem cartofi copți, pîine, dovleac, castane et c. fără niciun fel de alt consum de curent sau gaz.

Mulți sînt extrem de sceptici la încălzirea unei case de circa 108 m locuibili, 137 metri utili și 237 metri construiți doar cu o singură sobă.

Soba trebuie proiectată bine și în conformitate cu arhitectura casei. Noi am ales pentru casa noastră stilul neorustic. Îi sîntem extrem de recunoscători lui Andrei Ștefan (Andrei Juhasz), cel care ne-a proiectat impecabil soba. A lucrat la nivel de centimetri în poziționarea ei, pentru a crea un efect de turbionare a aerului, ridicare, coborîre și apoi direcționare spre dormitoare.

Soba are 3 tone, 3 metri înălțime pentru a încălzi aproape 700 de metri cubi de aer.

Pe sub pardoseală soba este alimentată de afară cu surplusul de aer necesar arderii cu o țeavă de 110, care este deschisă la începutul focului și apoi închisă spre final.

Soba are 10 fumuri, practic sînt două sobe clasice suprapuse cu un fum de legătură între cele două secțiuni. Conducerea fumurilor este esențială și aici meșterul Răsvan Iancu, meșter din tată în fiu, a făcut o treabă excelentă. Ca profesionist este impecabil. Tot ce ne-a ”profețit” s-a împlinit.

Soba ne va încălzi toată casa, ne-a spus dînsul încă înainte de a se apuca de lucru, mai puțin baia matrimonială, unde va trebui să suplimentăm cu un calorifer electric din cînd în cînd, atunci cînd temperaturile vor fi foarte joase. Așa este!

Vom încălzi totul, ne-a mai spus (și eu am fost foarte sceptic!), doar cu două focuri realizate fiecare dintre acestea cu o singură căldare de lemne. Așa a fost! Facem două focuri la interval aproximativ de 12 ore, cît soba de descarcă, și nu punem mai mult de 7-9 lemne mari, restul, deasupra și întotdeauna deasupra, lemne de aprindere, așchii de brad.

O sobă bine făcută nu încălzește hornul. Cea mai fierbinte suprafață pe care am măsurat-o la horn a fost de 25 de grade, asta la un experiment de supraîncălzire a sobei.

O sobă bine făcută nu trebuie să meargă tot timpul. Românul are obiceiul prost de a pune cîte un lemn pe sobă de cîte ori trece prin fața focarului, ca să își facă cald ”ca la baia copilului”, 28 de grade în casă, să se uite în maieu la cum ninge afară. Dacă aceeași temperatură ar fi în timpul verii în casă, ar porni aerul condiționat ca să își facă 21-22 de grade.

Soba este ca o baterie. Trebuie să o încarci și să o ”scoți din priză” ca să se descarce, să își facă ciclurile corect. Apoi o realimentezi și iar o lași să se descarce.

În toată casa noastră, cu aceste două focuri pe zi, este o temperatură constantă de 21 de grade celsius, în dormitoare am măsurat temperatura de 18 grade, cînd afară erau -16. Temperatura optimă pentru ”hibernare” este de 18-19 grade. Pentru a asta s-a inventat plapuma. Dormitul la 28 de grade generează coșmar.

Și acum socotelile promise!

Am cumpărat în 2020 lemne. 6 metri în valoare de 1250 de ron cu acte în regulă. Am încălzit cu această cantitate toată iarna trecută, din 21 octombrie pînă în 5 mai 2021 și apoi din 21 octombrie 2021 pînă în 14 ianuarie. Vă rog să faceți socotelile! Nu există variantă mai ieftină de încălzire.

Să ținem în minte faptul că toate celelalte variante presupun curent, care s-a scumpit, gaz, care s-a scumpit, peleți, care s-au scumpit. Lemnul și el s-a scumpit, dar nu în aceleași proporții.

Lemnul este regenerabil și, bine administrat, cu astfel de sobe bine realizate, poate să ne salveze (dacă nu îl mai dăm pe la austrieci) următoarele ierni.

Va urma!

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente