Astăzi ni s-au terminat lemnele pe care le-am comandat și tăiat în primăvara anului 2019. Am trecut o iarnă și jumătate cu ele. Am început să facem focul în data de 21 octombrie 2020, am încetat focul în 5 mai 2021 (a fost o iarnă lungă, cu temperaturi și de -20 de grade și cu o primăvară rece și ploioasă!) Anul acesta am început să facem focul tot în 21 octombrie, de ziua lui Noah și astăzi este 14 ianuarie.
Nu vă spun încă despre ce cantitate este vorba, pentru că aceasta este marea surpriză. Cantitatea X/9 luni de zile X 2 focuri/ zi!
De cînd am visat să ne mutăm la țară, încă de la primele planuri, am desenat un șemineu central, în concordanță cu ideea de ”cămin”, ”foc” (în trecut se spunea cîte focuri, cîte cămine sînt într-un sat, nu cîte case), casa fiind construită în jurul focului.
Așa am și făcut proiectul. Focul este central spațiului de locuit.
Inițial am dorit să facem un șemineu cu un traseu de apă prin interior care să meargă automatizat apoi prin pardoseală.
După ce ne-am consultat cu mai mulți specialiști, cuvîntul final l-a avut Rasvan Iancu, sobar din tată în fiu, care ne-a convins să ne facem o sobă de teracotă, nu un șemineu.
Șemineul este spectaculos, dar și soba poate fi, dacă are un focar mai mare. Șemineul încălzește 500-700 de kg de material, soba poate încălzi cîteva tone. Șemineul dă căldură instant, soba funcționează precum o baterie de mare putere și dă căldură constant. Se încarcă în 2 sau 3 ore și se descarcă, în funcție de vremea de afară în 8 ore (-20 grade celsius), 12 ore (-5) și chiar în 16 ore (temperaturi 0-5 grade celsius).
Șemineul este mare consumator de lemne, dacă vrei să îți fie una dintre sursele de încălzire, complementară, secundară. Despre sursă principală de încălzire la clima din România nu poate fi vorba.
Am ales soba de teracotă inițial ca un mijloc suplimentar de încălzire pe lîngă instalația electrică care ne încălzea lichidul din pardoseală. Am descoperit repede chiar și la prețul de 0,60 de bani/kw că aceasta este încălzire domnească, boierească și nu vom rezista financiar. Vă puteți imagina o casă încălzită acum, la prețul de la Electrica de 1,42/kw cu electricitate? Nici gînd!
Astfel că iarna trecută încălzirea cu soba de teracotă a devenit mijlocul principal de încălzire în casa noastră cu trei camere, trei băi, un living cu înălțimea de 7 metri, circa 700 m3 de aer de încălzit.
După o iarnă și jumătate nu ne pare rău de alegerea făcută.
Vă voi spune în episodul următor de ce!
Va urma