Ipoteze, percepții și realități

  • Postat în Personal
  • la 14-04-2024 15:17
  • 216 vizualizări
Ipoteze, percepții și realități
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Philean's Weblog

De acord cu ce ne învață Maia și CAIA?

Sursa: https://www.facebook.com/maiasicaia


Aș fi oarecum de acord – dar totuși trebuie început de undeva! Nu are sens să reinventăm roata, nici să încercăm toate greșelile posibile – uneori este mai bine să învățăm și din greșelile altora!

Când m-am înscris la cursul de franceză, la grupa de adulți începători, profesoara ne-a salutat în franceză și a început să vorbească cu noi în franceză. Majoritatea colegilor știau ceva franceză, că mai învățaseră la școală. Eu, deloc (dacă nu se pune Frère Jacques, învățat la grădiniță!). Așa că am rugat-o pe profesoară să o ia cu începutul – de la pronunția alfabetului, pronumele personal, verbe auxiliare etc. Ea a fost complet șocată de cererea mea – cum adică, în România francofonă, există vreun român care să nu știe o fărâmă de franceză?

Cam așa este cu ipotezele, percepțiile, prejudecățile, stereotipurile și alte biasuri, care ne fac să vedem „realitatea” noastră, fără să ne gândim la realitățile celor din jurul nostru.

Tot o situație similară a fost la școala de șoferi. Am avut niște cursuri teoretice plicticoase despre motorul cu ardere internă, direcție și alte subansamble din componența unui automobil, iar apoi am ajuns la lecțiile practice. Instructorul m-a pus să mă urc la volan, el s-a așezat alături și mi-a zi: „Să pornim!”. Iar eu l-am întrebat la ce se referă. Așa că mi-a spus, oarecum iritat, să bag cheia și să pornesc motorul, apoi să bag în viteză și să pornesc la drum. Aș fi râs, dar nu mi-a venit. I-am explicat că nu știu unde se bagă cheia, că nu știu să bag în viteză și, de fapt, nu știu nimic despre indicatoarele de la bordul mașinii și nici despre regulile minimale de condus mașini. A fost șocat! Cum adică, n-am condus și eu pe drumuri neumblate, ca majoritatea celor care vin să ia carnetul? Evident, eram pentru prima oară într-o mașină pe scaunul șoferului și venisem să învăț de la ABC ce înseamnă conducerea unui automobil.

Este așa de greu să îi întrebi pe ceilalți ce nevoi au, înainte de a le oferi ce crezi tu că le trebuie?

Promoțiile de la magazine, gândite de niște „experți”, se aplică doar unei categorii prost-gânditoare, ca omul care a cumpărat 5 cărucioare fără să le știe conținutul, doar pentru că erau produse cu reducere!

Telefoanele primite de la diferite firme, care oferă fel de fel de servicii, sunt iarăși o formă de pierdere de timp, după părerea mea. Ceea ce înseamnă că și eu funcționez tot pe bază de ipoteze, percepții, prejudecăți, stereotipuri și alte biasuri, oricât aș încerca să scap de ele sau să le conștientizez și să le limitez.

Dar mă tratez!

De același autor