Am văzut că foarte mulți oameni nu înțeleg, de fapt, nu numai cum funcționează vaccinurile, dar nici măcar că tot designul experimental care stă la baza validării eficienței lor și implicit a punerii lor pe piață este o chestiune de statistică. Am citit pe pagina de Facebook a jurnalistului Paul Gabriel Andrei că proporția de 8,9 % persoane vaccinate care au decedat în urma infecției cu SarsCov2 în luna octombrie arată faptul ca vaccinurile nu sunt chiar eficiente și că indiferent dacă te vacinezi sau nu, tot există probabilitatea să mori.
Mă rog, afirmația era ceva de genul “Am aflat la început că vaccinul te ferește de boală, apoi că vaccinul te împiedică să dai boala, apoi că o doză de J&J e de ajuns, apoi că doar rapelul există la celelalte firme, apoi am aflat că vaccinul te ferește de o formă gravă a bolii. Pe toate le-am aflat și am crezut.”
Afirmația este menită să arunce oricum o umbră de îndoială asupra eficienței vaccinurilor și sa aducă în derizoriu tot efortul pe care comunitățile de specialiști în științe medicale, biotehnologii etc l-au depus pentru găsirea unor soluții care să ne faca să trecem cât mai mulți si mai sănatosi prin această pandemie.
Din pacate, la baza acestor interogații interioare stă doar o slabă stăpânire a analizei statistice și metodelor experimentale, cuplate cu lipsa oricăror aptitudini științifice sau a rigorii intelectuale. Vaccinarea a început știind că vaccinurile au o eficiență de peste 90 % în evitarea spitalizării și a decesului. Acest lucru implica deja că la administrarea în masă vor aparea cifre de persoane vaccinate care vor trece prin boală, vor fi spitalizate și vor muri, cu atât mai mari cu cât numărul persoanelor vaccinate va fi mai...