La începutul verii 

  • Postat în Profesional
  • la 03-09-2022 19:03
  • 6 vizualizări
La începutul verii 
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe SINLIBUTI

La începutul verii ne-am schimbat look-ul, iar acum îi mai facem câteva adăugiri.

Mie îmi plac mult graficele, statisticile, deci de acum vom avea un număr mai ridicat, plus analize de filme/seriale legate de controverse actuale. Sper să vă placă, dar dacă aveți sugestii, scrieți-mi la [email protected].

De asemenea, în newsletter-ul de astăzi nu am scris despre OUG din energie. Revenim cu mai multe săptămâna viitoare.

Acolo unde există negocieri colective, sunt și mai multe zile de concediu pentru angajați. În Germania, cei care sunt acoperiți de un CCM, au parte de 10 zile în plus de vacanță, în Franța, de 5, iar în Croația tot de 10.

Pe lângă aceste zile bonus, un CCM oferă mai mare protecție angajaților și elimină din discriminările salariale.

Ce arde în România


? Aparent, Cluj-Napoca este cel mai “business-friendly” oraș din România. A mai luat câteva premii în trecut, când a fost și cel mai “inteligent oraș”, totuși în continuare se confruntă cu probleme majore, mai ales când vine vorba de calitatea vieții pentru oamenii muncii.

? Patru meserii care rezistă și pe timp de criză: curier, instalator, electrician și șofer de ambulanță.

? Personalul TESA din spitalele administrate de PMB ar putea primi un stimulent financiar de 20%.

?‍♀️ România e în topul european când vine vorba de timpul petrecut de femei făcând sarcini domestice. Cam cinci ore de zi este media pentru femei, iar la bărbați trei ore.

  • În 2000, 80% dintre respondenții Barometrului de Gen, considerau că sarcinile domestice sunt activități realizate numai de femei. Același procent este valabil și în 2018.

? După ce Buhnici a apărut pe la televizor și s-a luat de aceia dintre noi care avem vergeturi și celulită, acum Consiliul Anti-Discriminare l-a amendat cu 20.000 RON.

⛏ Termocentrala Mintia a fost cumpărată la licitație de un grup din Iordania pentru 91 de milioane de EUR. Totuși, grupul este obligat timp de câțiva ani să investească, să dezvolte capacitățile energetice regenerabile.

? Cererea pentru spații de birouri este tot mai mare după “seceta” din pandemie.

? Nu sunt cazuri izolate acelea ale angajaților care după ce au fost infectați cu COVID-19 au continuat să presteze muncă, chiar dacă erau în izolare. Există o tendință, nu doar acum cu pandemia de coronavirus, ci în general, de-a angajaților de-a rămâne în activitate în ciuda manifestării bolii.

? Liderii de business susțin că trecerea la reducerea emisiilor de carbon “Net Zero” este cea mai mare provocare a lor. Mereu zic așa, iar ce-i drept nu o să fie ușor, dar nici nu putem să stăm pe loc și să acceptăm că totul o să fie bine dacă continuăm în același mod.

?? Tolontan a ieșit cu o opinie critică la modul în care guvernul de la Kiev a tratat publicațiile care nu au publicat întotdeauna opinia oficială. Acesta a comparat situația cu Dosarul Pentagonului din 1971 când guvernul a încercat să-i desconsidere pe jurnaliști.

? Campania de vaccinare împotriva HPV, destinat adolescentelor, a funcționat bine, chiar și fără promovarea autorităților.

? Programul “Litoralul pentru toți” a început de duminică. Un program care încearcă să-i aducă la mare pe fiecare, cu cazări începând de la 35 de RON pe noapte.

✊ Îți place ce scriem? Abonează-te aici!
✊ Îți place ce scriem? Abonează-te aici!
Companiile care administrează pensiile private încasează un comision de la noi. Săptămâna trecută, Marius Budăi a zis că ar trebui să renunțăm la acel comision și să nu mai luăm din banii românilor. Acum companiile care gestionează spun că vor duce la scăderi puternice ale veniturilor care ar afecta sistemul.

Nu e ca și acum ar rămâne fără bani, doar că vor înregistra o scădere maisvă.. Dacă ne uităm, doar în 2021, veniturile din comisioane la cele 7 mare fonduri a ajuns la 528 milioane de RON. Dacă s-ar scoate acesta, ar mai rămâne cu 48 milioane RON.

În Statele Unite, pe site-ul de joburi Indeed, o alternativă a BestJobs din România, oamenii deja caută locuri de muncă care încep plata de la $20, nu de la $15.

Efectul nu este cauzat doar de rata inflației, dar și de mișcarea Fight for 15, mai veche de 10 ani, care a încercat să ridice nivelul salariului minim federal la $15 de la $7.25. Cu $7.25 nu poți să trăiești nicăieri în SUA.

De la guvernanții noștri…


? Săptămâna trecută ziceam că vor mări pensiile cu 5.1%, dar pare-să că o să fie de fapt cu un procent mai mare pentru a menține puterea de cumpărare, cum a zis Marius Budăi.

♣ Un client a spart o păcănea acum câteva zile și a declarat în timp ce lovea ecranul aparatului că acestea i-au furat un milion de euro.

  • În România, avem o problemă majoră cu jocurile de noroc, iar în 2019, aveam cam 30.000 de locații fizice unde un om putea să lovească într-un aparat, să-și încerce șansa, să ia cinci șeptari sau să dea de o specială.

?‍♂️ Aproape 9000 de RON costă scuturarea gardurilor vii de zăpadă. Atâta a dat Primăria Brazi unei companii.

? IMM-urile zic că dacă guvernul vrea creșterea salariului la 3000 de RON, acestea nu vor putea supraviețui. Recomandă 1 mai. Marius Budăi a zis de fapt că se dorește o creștere la 2800 RON brut, iar în continuare 200 de RON vor fi netaxați. → aceștia nu sunt obligatoriu să fie acordați, ci doar dacă dorește angajatorul.

? Legat de salariul minim, Ciucă a zis că nu ar fi existat discuții în coaliție.

? Se discută în cadrul Ministerului Mediului un proiect de ajutor de 150 RON pentru încălzirea cu lemne de foc.

?‍♀️ În România, sunt 44.000 de locuri de muncă disponibile.

? Programul de ajutor pentru fertilizare în vitro a fost avizat de Ministerul Justiției.

  • Scriam acum ceva timp, după ce am vorbit cu dl. Eleodor Cârstoiu, că acest program reprezintă un mic bandaj pentru o problemă imensă din România. Soluția de atunci? Clinici de fertilizare în spitalele publice.

?‍♂️ Alina Gorghiu vorbește că nu promovăm îndeajuns drepturile copilului, iar Gabriela Firea discută despre ajutoarele pentru metode alternative de concepție.

  • Poate o bătălie politică între acestea în viitor, cu scopul de-a schimba fața partidului, de-a arăta care este mai aproape de mamă și de copil?

? Cîmpeanu a zis că problema WC-urilor în curte este una exagerată. Hai să o zic eu diferit: dacă în continuare, în România, există o școală, una singură, nu mai multe, doar una, care are WC în curte, problema este majoră. Nu poți să-ți bați joc de niciun copil, iar calitatea învățământului nu stă doar în materia predată la clasă.

Procentul de lucrători angajați în agricultură din totalul de oameni care dețin un job.

Dacă ne uităm atent, România este singura țară din Uniunea Europeană cu un procent de peste 20%, iar aproape de noi este și Ucraina.

Recent, s-au introdus facilități fiscale pentru persoanele care lucrează în domeniul agricol:

  • Scutirea de la plata impozitului pe venit.
  • Scutirea de contribuția la sănătate.
  • Reducerea contribuției la pensie de la 25% la 21.25% (diferența este partea care merge la Pilonul II).
  • Reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă.

Scutirile se aplică în limita a 10.000 RON. Pe lângă scutiri, a crescut și salariul minim pentru aceștia la 3000 de RON.

De la nunta lui Simion.


? Phoenix s-a dus la nunta lui Simion și membri originali ai trupei, plus cei care au scris versurile, s-au dezis de formație.
?‍⚕️ Nunta lui George Simion și spitalele din Vâlcea… Un medic a fost foarte revoltat când a primit un e-mail pe adresa spitalului să fie vigilenți că o să fie o nuntă mare în apropiere. Acesta a răspuns

  • „A ajuns MAI să ne dea ordin de alertă pentru asigurarea asistenței medicale când se însoară aştia din politică Mă, dar voi altceva mai bun nu aveţi de făcut? Cine-i frate ăsta care se însoară şi toată lumea, începând cu jandarmeria şi terminând cu noi urgentiştii, trebuie să fim în alertă? Pentru asta platesc taxe şi impozite românii ?”

? Din Libertatea: Toate aceste aberații estice se trag direct din anticomunismul isteric cultivat timp de decenii, ca urmare a schimbărilor de după Războiul Rece. Peste tot pe aici, să ceri drepturi înseamnă să fii comunist. Iar acum, diverși lideri vin cu soluția salvatoare: n-ai bani de facturi? Ia-ți o ie, înjură pe Facebook un „neomarxist” și pune-te să vânezi „trădători de țară”! Trendul e deja prezent, încă nu e vizibil, dar extrema dreaptă a depășit deja nivelul admis de agresivitate publică. Sunt sigur că vom avea curând acțiuni scârboase de „vânătoare a trădătorilor”. 

✊ Vrei să ne primești în căsuța de e-mail? Abonează-te aici!
Un studiu recent Deloitte ne arată de cât de multe salarii anuale avem nevoie pentru a cumpăra un apartament de 70mp. România nu este în topul Europei, ne aflăm undeva de la mijloc în jos, căci avem nevoie de 6.3 salarii anuale, puse cap la cap pentru a ne achiziționa locuința.

Ar fi bine să putem să plătim direct, nu? Să muncim 6 ani și câteva luni, doar că pe lângă cheltuielile pentru o locuință, mai intervine și traiul de pe-o zi pe alta. Nu e de mirarea că oamenii își iau credite pe 30 de ani.

De la americani și europeni în România.


?? Nu știu de voi, dar eu îmi fac puține griji când vine vorba de recesiune și de cum o să ne arate viața de acum încolo. În Statele Unite, Jay Powell (Fed) a spus că o să lupte cu inflația pe cât de mult poate.

  • Acesta crede că de asemenea, piața munci este unul dintre factorii principali care produc aceste scumpiri. Dar despre profituri, dl. Powell?

?? Acum ceva timp, Tesla s-a supărat că angajații au venit la locul de muncă cu insigne care spuneau că susțin sindicatul. Atunci când s-au supărat, iar Trump era președinte, NLRB (agenție guvernamentală) le-a dat câștig de cauză și a zis că da, doar în situații speciale, poate angajatul să poarte astfel de insigne. Ei bine, acum s-a schimbat totul.

?? Rata inflației anuale în zona Euro a ajuns la aproximativ 9.1% în august. În Estonia este de 25%.

?? În Spania, seceta a schimbat gândirea legată de agricultură. Fermierii renunță la vița de vie și măsline în defavoarea fisticului care este mai rezistent la secetă.

?? Germania se pregătește să naționalizeze divizia Gazprom din țară.

?? Războiul din Ucraina adâncește criza microcipurilor, iar în țări precum Italia, unde să dădeau carduri medicale cu chip, acestea se livrează cu întârziere sau acum vin în format clasic.

?? Meloni care în trecut a fost o admiratoare a lui Mussolini este acum aproape de șefia guvernului din Italia, potrivit unui sondaj

?? Ministrul Belgian al Energiei ne spune că următoarele 5-10 ierni vor fi groaznice pentru noi, dacă prețurile gazelor nu vor fi plafonate.

?? În Belgia, guvernul anunță reducerea consumului energetic în clădirile publice și se anunță și o taxă specială pe profiturile companiilor.

?? În Franța, Carrefour o să limiteze prețurile alimentelor, dar până pe data de 30 noiembrie.

71% dintre americani au o opinie favorabilă față de sindicate, doar că aproximativ 10% din populația face parte dintr-unul. Dintre cei nesindicalizați care au răspuns la întrebarea “Vreți să faceți parte dintr-un sindicat”, o mare majoritate a răspuns că nu sunt deloc interesați.

Am putea trage repede concluzia că oamenii chiar nu-și doresc sindicate, doar că acel approval rating destul de mare mă face să mă gândesc la altă ipoteză: oamenii nu doresc să treacă prin dificultatea formării unui sindicat.

Munca este dumnezeiască, mai ales în SUA, unde chiar dacă ajungi la o majoritate din angajați, angajatorul poate să zică că nu recunoaște sindicatul și se organizează o alegere formală, prin intermediul NLRB – o agenție guvernamentală.

Acum cum NLRB nu are personal îndeajuns, trebuie să aștept și foarte mult, ceea ce duce din nou la mult stres experimentat din partea angajaților. Pe lângă asta, muncitorii nu au ținut televizoarele închise, ba din contră, i-au văzut pe CEO de la Amazon, Starbucks sau Chipotle cum au dat afară oamenii care au încercat să se sindicalizeze. Ilegal, categoric, dar i-au dat afară.

De văzut, de ascultat…


Am zis să vă fac o recenzie a ce seriale am mai văzut și de ce vi le-aș recomanda.


Lumea Financiară (The Industry) sez. 1

Am parcurs doar trei episoade din acest serial HBO Max în care ne este prezentată viața unor stagiari de la un fond de investiții din Marea Britanie. La prima vedere pare plictisitor și m-am întrebat că: după 8 ore de muncă, omul care deschide televizorul vrea să se uite tot la un serial despre muncă?

Intrigile prezentate aruncă spectatorul într-o lume a excesului și a ego-ului care nu poate fi înfrânat. Totul este depsre sine, despre acumulare, iar discuțiile de prietenie se limitează doar la relațiile de afaceri: un prieten îți este bun doar atât timp cât îți poate oferi ceva.

Excesul nu este doar în ego, ci și în stilul de viață pe care personajele îl susțin pentru a-și menține echilibrul într-un mediu stresant. Work hard, play hard, cum ziceau americanii, iar pe lângă orele nesfârșite în fața unui calculator și cu telefonul în mână, nopțile petrecute în baruri sau cluburi devin și mai nenumărate.


TikTok

Pe lângă clipurile în care copiii dansează pe diverse melodii, economiștii, activiștii, dar și oamenii politici se folosesc de TikTok pentru a transmite informație ușor-accesibilă maselor.

Cele pe care le-am selectat sunt în engleză, dar cine știe, poate ne punem și noi la treabă la Cartel și facem. Deja sunt câțiva lideri sindicali din România pe TikTok. ?

Economia suferinței. Băiatul acesta încearcă să explice unui extraterestru ce înseamnă economia. Dacă ne gândim atent, muncim pentru a face bani pe care apoi în consumăm pe produse pentru care altcineva a muncit ca să facă bani, să consume la rândul lui. Un ciclu. Totuși, câtor dintre acești oameni le place ceea ce fac?
https://www.tiktok.com/t/ZTRPDea8w/

Economia după Ronald Reagan. Experimentul neoliberal de-a da mai mulți bani bogaților cu speranța că aceștia se vor întoarce către săraci și îi vor ajuta a eșuat. Crizele financiare ne afectează pe toți, dar în mod disproporționat pe cei mici.
https://www.tiktok.com/t/ZTRPAwv5n/

logo

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente