Regulile se schimba de la o zi la alta

  • Postat în Profesional
  • la 23-09-2021 02:36
  • 6 vizualizări
Regulile se schimba de la o zi la alta
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe SINLIBUTI


CONCEDIUL DE CARANTINA SI DE IZOLARE

Coronavirus COVID-19 epidemic in the World. World map with diagram rings of epidemic starting from Europe as a virus center outbreak

INDEMNIZATIA SE SUPORTA DOAR PENTRU O PERIOADA DE 5 ZILE!


Concediul de carantina si de izolare, in contextul pandemiei cauzate de COVID-19 nu se mai suporta de catre FNUASS decat pentru primele 5 zile, daca salariatul s-a deplasat in interes personal intr-o zona de risc. Asa ca se ridica urmatoarea intrebare: cum se ponteaza restul de 9 zile si care vor fi obligatiile salariatului, dar si ale angajatorului?
Regulile se schimba de la o zi la alta, asa ca modificarile trebuie sa fie cunoscute de catre cei care au angajati in subordine. Asadar, prima intrebare la care dorim sa raspundem, cu ajutorul specialistilor Rentrop & Straton este:
1. Cum se ponteaza celelalte 9 zile, care nu se platesc de la FNUASS?
Dat fiind faptul ca NU exista precizari legale in acest sens, consideram ca pentru acest interval salariatul este in concediu medical, dar indemnizatia este 0 lei. In aceasta situatie nu exista nicio prevedere legala care sa il oblige pe angajator la plata indemnizatiei sau a altei sume de bani.
2. Ce se petrece cu salariatul care a fost plecat in interes personal si revine in tara din zona rosie? Poate intra din a sasea zi de carantina in munca la domiciliu, in contextul art. 20 alin. (2) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic si a prevederilor Legii nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari de sanatate, cu modificarile aduse de O.U.G. nr. 74/2021?
Daca activitatea acestuia poate fi prestata de la domiciliu, mentionam ca salariatul nu are dreptul la concediu medical pentru nicio zi. Legile in cauza prevad ca dreptul la concediu si indemnizatia de carantina se acorda salariatilor carora li se interzice activitatea ce nu poate fi realizata la domiciliu.
Deci salariatul poate sa isi desfasoare activitatea la domiciliu din cea de a sasea zi. 
atentie:angajatul nu are dreptul la concediu de carantina nici macar pentru primele 5 zile, de vreme ce activitatea lui poate fi desfasurata de la domiciliu.
3. Ce obligatii are angajatorul in cazul in care un salariat primeste rezultat pozitiv la testul Covid?
In legislatia muncii nu este stabilit in mod expres ce are de facut un angajator in situatia in care un salalariat este confirmat pozitiv. Avand insa in vedere instructiunile publicate pe site DSP, dar si obligatia angajatorului de a asigura sanatatea si securitatea in munca a salariatilor, angajatorul trebuie sa stabileasca contactii directi ai salariatului confirmat pozitiv. 
In acest scop, va instiinta fiecare salariat solicitandu-i sa declare daca a fost in contact direct cu salariatul confirmat pozitiv. Angajatorul va arata ce reprezinta un contact direct.
IMPORTANT
Prin contact direct se intelege:
    • o persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient COVID-19;
    • o persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (de exemplu, strangere de mana fara igiena ulterioara a mainilor);
    • persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (de exemplu, in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
    • o persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si cu o durata de minimum 15 minute;
    • o persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex. sala de clasa, sala de sedinte) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m.
Dupa ce a stabilit contactii directii ai salariatului confirmat, din randul propriului personal, angajatorul le va pune in vedere sa ramana acasa in izolare si sa urmeze instructiunile publicate pe site-ul DSP. Angajatorul va instiinta medicul de medicina a muncii, avand in vedere ca sanatatea lucratorilor este supravegheata de medicul de medicina a muncii.
4. Cum stim daca salariatul s-a deplasat intr-o tara din zona rosie? Acesta are obligatia de a declara acest aspect?
Este demn de mentionat ca legea nu prevede obligatia vreunei institutii a statului de a informa angajatorul cu privire la incadrarea in zona rosie a tarii in care salariatul s-a deplasat in interes personal.
Legiuitorul a lasat responsabilitatea angajatorului de a stabili daca statul in care salariatul s-a deplasat in interes personal era incadrat in zona rosie la momentul deplasarii.
Urmand link-ul de mai jos, angajatorul verifica incadrarea in zona rosie a statului in care s-a deplasat salariatul: https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19
Mentionam ca lista este actualizata saptamanal, de regula in ziua de joi, pentru saptamana urmatoare.
5. In ce context se instituie izolarea, potrivit Legii nr. 136/2020?
Potrivit art. 8 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne si simptome sugestive specifice definitiei de caz, precum si pentru persoanele purtatoare ale agentului inalt patogen, chiar daca acestea nu prezinta semne si simptome sugestive.
 
ATENTIE
Concediile si indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca determinata de bolile infectocontagioase pentru care se instituie masura izolarii se acorda pana la data confirmarii persoanei ca fiind vindecata pe baza examinarilor clinice si paraclinice sau a recomandarii medicului care constata ca riscul de transmitere a bolii nu mai exista.
Certificatul medical pentru boala infectocontagioasa pentru care s-a instituit masura izolarii se elibereaza cu cod de indemnizatie 51.
test covid 19
Codul pentru Sars-Cov-2 este 24.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente