Punctul de vedere al CNS Cartel ALFA la consultările privind salariul minim din cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog SocialSalariul minim reprezintă unul dintre principalele instrumente de politici sociale și redistribuire aflate la dispoziția guvernului prin care se realizează echitatea socială, reducerea sărăciei și a inegalităților. Rolul acestui instrument este unul eminamente social, însă creșterea salariului minim determină o serie de efecte benefice pentru economie, printre care menționăm: stimularea economiei prin creșterea cererii de bunuri și servicii; reducerea plăților informale și creșterea intrărilor la buget, creste capacitatea lucratorului de a fi bancabil, reducerea fluxului migraționist de personal. CNS Cartel ALFA susține realizarea unui acord tripartit (guvern – patronate- sindicate) care să cuprindă valorile de majorare ale salariului minim pe următorii trei ani, cu un mecanism de corecție pe parcurs, în cazul în care indicatorii înregistrează modificări față de valorile prognozate. Majorarea salariului minim trebuie să urmărească convergența în două direcții:
Argumente în favoarea creșterii salariului minim:
Având în vedere toate cele expuse, CNS Cartel ALFA consideră că o creștere robustă a salariului minim anul acesta și susținută în următorii ani este nu doar necesară, dar și pe deplin justificată. Încă din decembrie 2020 susținem această revendicare a lucrătorilor români prin multiple acțiuni de stradă, scrisori și petiții adresate guvernanților, discuții cu parlamentarii și europarlamentarii, acțiuni la nivelul ambasadelor și a instituțiilor europene, la Bruxelles și Strasbourg, prin Caravana drepturilor sociale. Ținând cont de aceste argumente și de toate datele pe care le avem la dispoziție în acest moment, CNS Cartel ALFA susține creșterea salariului minim garantat în plată pentru anul 2022 la valoarea brută de 2.550 de lei, reprezentând o creștere netă de 143 lei. În același timp, nu trebuie să pierdem din vedere că salariul minim trebuie să rămână un nivel de remunerație de bază, corespondent posturilor care nu presupun calificări, pregătire și experiență profesională. Înainte de adoptarea Legii Dialogului Social, cca. 8% din salarii erau încadrate la minim, în timp ce în prezent procentul a ajuns la peste 30% din salariile înregistrate în Revisal. Pentru a re-echilibra distribuția salariilor, prin reintroducerea grilelor salariale, este urgentă modificarea Legii dialogului social și deblocarea negocierilor colective la toate nivelurile.
Lucrătorii așteaptă politici guvernamentale orientate către cetățeni și aplicarea angajamentelor pe care România, prin presedintele Klaus Werner Johannis, le-a luat la nivel european prin Pilonul European al Drepturilor Sociale pentru o redresare axată pe bunăstarea oamenilor. Salariul minim trebuie să asigure cel puțin un trai minim decent! |