• img
    • Articole
    • Vizualizări

    Vosi Petar

    Am exact vârsta la care Don Quijote şi-a început aventurile, am aceeaşi vârstă şi iubesc lumea la fel, nu-mi mai lipseşte nimic. Poate, un scutier îmi lipseşte, dar nu-i nimic, voi porni singur la drum. Am aceeaşi vârstă şi aceeaşi nevoie să cred, nu-mi mai lipseşte nimic. Poate-mi va lipsi Rosinanta, dar nu-i nimic, voi merge pe jos. Şi poate morile sale de vânt, dar nu-i nimic, le voi inventa şi pe ele. Am aceeaşi vârstă ca Don Quijote şi drumul m-aşteaptă şi în afară de un scutier, de Rosinanta şi de morile sale de vânt nu-mi mai lipseşte nimic. Ba da, eu m-am născut după Descartes.

    Profilul de blogger pe toateBlogurile

Articole postate de Vosi Petar

  • Reforma in 2017... 1729

    Programul Naţional de Reformă 2017: ”Îmbunătățiri”, ”eficientizări”, ”facilitări”, ”încurajări” Guvernul a aprobat, vineri, Memorandumul privind Programul Naţional de Reformă (PNR) 2017, ale cărui măsuri prioritare vizează „în principal politica fiscal-bugetară, potrivit comunicatului Executivului. Mai mult, „în domeniul politicii fiscal-bugetare, măsurile se vor concentra asupra îmbunătăţirii gestionării investiţiilor publice”, în condițiile în care bugetul pe 2017…

    Citește mai departe
  • Calcul indemnizatie de concediu.... 1909

    Potrivit Art. 150 din Codului Muncii, pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca. Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnică a drepturilor salariale…

    Citește mai departe
  • Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși cuantumul de 15,09 lei 1600

    Pe aceasta cale va informam ca, în Monitorul Oficial, Partea I nr. 316 din 03 mai 2017, a fost publicat Ordinul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale nr. 625/03.05.2017 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2017 , drept pentru care va supunem atentiei si textul integral. Având…

    Citește mai departe
  • Aviz celor implicati in determinarea caracterului grav al unei abateri disciplinare 1670

    Cum se determina caracterul grav al unei abateri disciplinare?           Avem in vedere faptul ca cea mai aspra sanctiune disciplinara ramane concedierea disciplinara. Insa nu vom putea dispune aplicarea acestei sanctiuni daca nu discutam despre o abatere grava sau foarte grava. De asemenea, tinem cont de faptul ca orice sanctiune dorim sa dispunem, cu exceptia…

    Citește mai departe
  • Profesiile viitorului... 1662

    Poziția exprimată de BNS privind profesiile viitorului BNS a fost invitat să participe la conferința „Profesiile Viitorului – O abordare naţională şi europeană” organizată marți 2 mai 2017. Deoarece tema acestei conferinţe reprezintă una din temele predilecte pentru activităţile noastre specifice din ultima perioadă, am fost prezenţi la această dezbatere. Redam mai jos mesajul reprezentantului…

    Citește mai departe
  • Avertisment pentru Guvernul României... 1632

    Pentru violări continue și sistematice ale libertății de asociere, dreptului la negocieri colective, precum și dreptulului la grevă, în absența unor îmbunătățiri semnificative, Confederația Internațională a Sindicatelor va uza de mecanismele de supraveghere adecvate din sistemul ONU. Modificările aduse în 2011 în ceea ce privește cadrul legislativ ce reglementează activitatea sindicatelor, negocierile colective și dialogul…

    Citește mai departe
  • Concluzii finale la competente ELM... 1732

    Am prezentat în cele ce preced, necesitatea unui expert în legislația muncii care să poată identifica și aplica prevederile legale în materie. „Legislația muncii interesează milioane de persoane fizice (angajați) și persoane juridice (angajatori). Interpretarea și înțelegerea legislației muncii sunt, adeseori, dificile datorită problemelor pe care le ridică.” – spune profesor univ. dr. Alexandru Țiclea.…

    Citește mai departe
  • Libertății sindicale-II-... 1653

    Impactul Legii dialogului social nr. 62/2011 asupra libertății sindicale Prin intrarea în vigoare a Legii dialogului social au fost limitate o serie de drepturi sindicale și posibilitatea partenerilor sociali de a se asocia și organiza, prin impunerea unor condiții mult mai stricte pentru constituirea organizațiilor sindicale și pentru dobândirea reprezentativității. Totodată, se observă o tendință…

    Citește mai departe
  • Libertății sindicale-I-... 1661

    Libertatea sindicală Este considerată un drept al omului fiind fondată pe legăturile stabilite între membrii unei profesii. Ca orice altă libertate, și cea sindicală este de esența individuală; face parte din categoria drepturilor și libertăților fundamentale ale omului: dreptul de asociere, libertatea întrunirilor, de exprimare etc. Dreptul la libertate sindicală este un drept social –…

    Citește mai departe
  • Teama pietii fortei de munca... 1631

    Ca foarte multe locuri de munca s-ar putea pierde, in special atunci cand vorbim de cele din tarile aflate in curs de dezvoltare, nu mai este un secret pentru nimeni. Asadar, conform declaratiilor presedintelui Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, 70% din locurile de munca din tarile in curs de dezvoltare ar putea sa dispara, referindu-se…

    Citește mai departe
  • Competența ELM(8)... 1051

    Competența nr. 8 Reprezentarea angajatorilor în relația cu autoritățile din domeniul muncii și securității sociale Cea de-a opta competență, reprezentarea angajatorilor în relația cu autoritățile din domeniul muncii și securității sociale de către expertul în legislația muncii cuprinde toate actele, mijloacele și operațiunile permise de lege, necesare ocrotirii și apărării intereselor clienților în fața tuturor…

    Citește mai departe
  • Competența ELM(7)... 882

    Competența nr. 7 Acordarea de consultanță de specialitate în legislația muncii și securității sociale Cea de-a șaptea competență a expertului în legislația muncii este acordarea de consultanță de specialitate în legislația muncii și securității sociale atât angajaților cât și angajatorilor, patronatelor, sindicatelor sau oricărei entități cu interese în domeniul muncii, cu privire la aplicarea prevederilor…

    Citește mai departe
  • Diferente intre ratele de angajare la femei si barbati 861

    La nivel de Uniune Europeana, Romania are una dintre cele mai mari diferente intre ratele de angajare la femei si barbati. Asa arata un raport Eurostat, diferenta fiind de 17,6%. Asadar, barbatii au sanse mult mai mari sa se angajeze, spre deosebire de femei. Acest fapt se poate remarca in intreaga Uniune Europeana, avand in…

    Citește mai departe
  • Sesizarea Comisiei de cercetare disciplinara... 856

    Codul muncii stabileste, in cuprinsul art. 247-252, regulile de baza pentru aplicarea sanctiunilor disciplinare. Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.   Iata un caz prezentat pe PortalCodulMuncii.ro:”Suntem un ONG, si avem o intrebare…

    Citește mai departe
  • Competența ELM(6)... 867

    Competența nr. 6 Cercetarea abaterilor disciplinare Una dintre competențele specifice expertului în legislația muncii, cercetarea abaterilor disciplinare, este, în același timp, și una dintre cele mai utile activități ce pot fi desfășurate de către acesta, activitate ce aduce beneficii imediate atât pentru angajat cât și pentru angajator. Dreptul angajatului de a formula și susține toate…

    Citește mai departe