„La tête au carré” - France Inter [Radioreportaj 197]

  • Postat în Edu
  • la 17-03-2017 06:00
  • 564 vizualizări
„La tête au carré” - France Inter  [Radioreportaj 197]
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Aici & Maintenant
Bună ziua tuturor!

Probabil vă mai amintiţi: săptămâna trecută, vorbind despre concursul
„3 minute pentru o invenţie”, vă pomeneam de o emisiune de radio intitulată
„La tête au carré”, ceea ce s-ar putea traduce prin „Capul la puterea a doua".


M-am gândit că ar fi interesantă o scurtă prezentare a acestui program de
popularizare a ştiinţei (francezii utilizează termenul de „vulgarizare”),
program care mi se pare un fel de rudă franceză a emisiunii „Ştiinţa în cuvinte potrivite”.

De mai bine de 10 ani, căci prima emisiune a fost difuzată pe 4 septembrie 2006,
de luni până vineri, între orele 14 şi 15, France Inter difuzează aşadar
„La Tête au carré”.
Nu mai puţin de 780.000 de ascultători sunt prezenţi la acest rendez-vous cotidian, şi în fiecare luna, cam un milion şi jumătate de internauţi „încarcă” ediţiile trecute ale emisiunii.


Aş putea rezuma emisiunea prin trei cuvinte: eclectism, pedagogie şi umor!
Şi sper din tot sufletul că aceşti trei termeni amintesc ascultătorilor ceva familiar.

Eclectism, căci emisiunea abordează în egală măsură teme din domeniul numit în franceză „les sciences dures”, ştiinţe de categoria grea, ştiinţe fundamentale, precum fizica, matematica ori chimia, dar şi din domeniul ştiinţelor sociale, disciplinelor ce explorează lumea vie sau universul emoţiilor umane.

De la efectul placebo la antropologia pizzei, de la filozofie la originile limbajului, de la viaţa microbilor la originile universului şi cele ale omului, nenumărate şi variate sunt temele abordate în cadrul ecestei emisiuni.


Invitaţii sunt de fiecare dată oameni de ştiinţă reputaţi, ce povestesc şi traduc în cuvinte potrivite actualitatea ştiinţifică şi impactul ei asupra vieţii de zi cu zi.

Printre subiectele cele mai recente abordate săptămâna aceasta aş aminti: „Adevărul în matematică”, „Sindromul Calimero”, „Viaţa arborilor” sau „Etnologia, o disciplină ştiinţifică contemporană”.

Aşadar, în cursul aceleiaşi săptămâni, ascultătorii curioşi au putut afla cum s-a desprins matematica de filozofie în antichitate, cum au luat naştere diferitele discipline matematice şi ce paradoxuri ori polemici violente au jalonat istoria acestei ştiinţe.


Tot săptămâna aceasta, ascultătorii au putut înţelege mai bine atitudinea celor care, asemenea lui Calimero, puişorul erou de desene animate, consideră că sunt veşnic nedreptaţiţi, persecutaţi, şi se plâng fără încetare. Un psihanalist, doctor în psihopatologie, a descâlcit ghemul emoţiilor trăite de veşnicii nemulţumiţi, dar şi ale celor din anturajul lor.

Şi tot în cursul săptămânii ce se încheie, ascultătorii au putut afla că arborii au un comportament social sau că etnologia este o disciplină ştiinţifică plină de vitalitate, ce abordează probleme importante şi actuale, precum mondializarea sau schimbările rapide intervenite în practicile culturale ale unor populaţii.



Şi pentru că vă vorbeam de umor ca fiind una din caracteristicile principale ale emisiunii „La tête au carré”, trebuie să vă spun că rubrica pe care o prefer este intitulată „Ştiinţele improabile”.

O rubrică în care am putut afla ceea ce spune smartfonul pe care-l alegem spune despre noi, dacă înjurăturile sunt un semn de sinceritate, de ce incompetenţii sunt foarte mulţumiţi de ei înşişi sau de unde vin petele de pe blana urşilor Panda uriaşi...


„La tête au carré”
Amelia Chirca
Radioreportaj pentru emisiunea
„Ştiinţa în cuvinte potrivite”
de vineri 10 martie 2017,
cu Corina Negrea şi Dan Manolache
pe Radio România Cultural.