Probabil mulți dintre noi ne întrebăm ce se întîmplă și de ce se întîmplă acum ce se întîmplă în Convenția Baptistă de Sud.
Se petrece același lucru care se s-a petrecut în capul oricărui lider care și-a pierdut dreapta cumpănă, care n-a mai dat socoteală nimănui, care iese din structurile de autoritate necesare, fie el creștin sau păgîn: misecuvinismul[1]
[1] https://psihoteca.ro/sentimentul-exagerat-de-entitlement-sau-misecuvinismul/
Aceeași secvență de gînduri s-a petrecut în capul lui David, cînd a hotărît că nu se mai duce la război în vremea în care toți împărații mergeau la război. (2 Samuel 11:1)
Atunci David a hotărît în mintea lui că a slujit prea mult și că merită o răsplată specială pentru un om ales ca el, a considerat că își făcuse datoria, că lui i se cuvine o pauză binemeritată, că el are drepturi suplimentare față de ceilalți, că el are voie să facă ce altora le fusese interzis, că este superior tuturor, pentru că are achiziții, CV, realizări, este lider, conducător, rege și toată împărăția, cu tot ce este în ea, este a lui.
Aceleași procese mentale se desfășoară în mintea fiecărui lider care își pierde contactul cu realitatea, care nu se mai supune niciunei autorități superioare funcției sale, care își ontologizează statutul. Dacă privim în biografiile tîrzii ale liderilor care au căzut, observăm că au pus pe umerii altora poveri pe care ei înșiși nu le-au mai ridicat nici cu degetul mic; au vorbit frumos despre sarcini pe care nu le-au mai purtat; au proferat lozinci despre adevăruri pe care nu le-au mai crezut nici ei; au descris obiceiuri pe care nu le-au mai practicat.
De o vreme încoace în lumea evanghelică ies de sub preș scandaluri noi și se trage cortina de peste viața unor celebrități ale amvonului. Probabil cel mai răsunător a fost scandalul cu Ravi Zacharias, dar acesta se înscrie într-o linie mai lungă. Nici patria noastră n-a fost scutită de astfel de istorii.
Ce putem învăța din acestea?
Niciunul dintre noi nu sîntem scutiți de aceste ispitiri. Niciunul dintre noi nu stă prin puterile lui în picioare, niciunul dintre noi nu este invulnerabil la tentațiile minții (chiar dacă vom fi fost obișnuiți cu subtilitățile spiritului) și la pulsiunile cărnii, chiar dacă sîntem în pragul senectuții. Scriptura ne avertizează: „Cel ce CREDE că stă în picioare să ia seama să nu cadă!”
Ce este misecuvinismul?
Este un lanț de gînduri venit direct din iad prin care cel înșelat consideră că ce altora le este interzis lui i se cuvine din pricina unor merite, calități, performanțe, din cauza celebrității, credibilității cîștigate în timp.
Cauzele?
Citește articolul mai departe pe Edictum Dei AICI