Bate vânt de primăvară, ghioceii s-au arătat în adevărata lor splendoare, acum sunt Babele în floare, iar în 9 martie intră în scenă mucenicii. Tradiția spune că femeile pregătesc 40 de mucenici, iar bărbații beau 40 de pahare de vin. Unele muncesc, iar alții petrec. Unde o fi egalitatea între sexe?
Dar până și între mucenici există un conflict, se luptă pentru supremație cei moldovenești cu cei muntenești. Din papucii de gurmandă, nu aș putea să declar vreodată care-mi plac mai mult. Dacă timpul va fi generos, mizând pe făina Băneasa și pe rețeta mea de cozonac pufos, am în plan să plămădesc delicioși mucenici moldovenești. Dar azi, pofta nu mi-a dat de ales și am pus pe foc mucenici muntenești. Vă spun imediat cum s-a declanșat pofta și cum i-am cântat în strună.
Făceam cumpărăturile într-un supermarket, fără listă, dar cu o foame ușor trezită, când am zărit pungile atractive cu mucenici Băneasa. Instant, piticul pofticios de pe al meu creier a început să țopăie de bucurie.
Piticul pofticios: Mucenici!!! De un an nu i-am mai zărit. Musai să pui în coș vreo cinci!
Piticul realist: Ce zici?! Dăm petrecere și eu nu știu? Atenție la siluetă! După festin, nu vreau să văd doar verde în farfurii.
Piticul creativ: Stai liniștit! Invităm la masă pofticioși mari și mici. Ne putem juca cu rețeta. Doar imaginația este limita!
Și uite așa, cu trei voci pițigăiate în minte, mă trezesc în bucătărie, cu cinci pungi de mucenici lângă mine.
Imagine arhiva personală, editare Canva.com
Piticul realist: Eu zic să fim cumpătați, un pachet este suficient pentru experimentul de azi.
Piticul pofticios: Cum să fie? Mereu ne strici cheful de veselie! Nu am stabilit că îi vom împărți?
Piticul realist: Am înțeles, să trăiți, să fie două pachete atunci.
Piticul pofticios: Dacă ne-am pus de acord în ceea ce privește cantitatea, trebuie să stabilim ce rețetă vom face.
Piticul creativ: Pe tărâmul meu nu există loc de negociere, rețeta o stabilesc eu, se știe.
Piticul realist: Sper că nu inventăm apa caldă, roata sau Bunătățile Băneasa!
Piticul creativ: Ce-ți mai place să bagi bățul prin gard! Nu inventăm, doar adaptăm și pe creativitate mizăm. Exact așa cum v-am obișnuit.
Piticul realist: Eu zic să dăm startul. Punem apa la fiert, aproximativ 3 l, pentru cei 400 g de mucenici. Punem un strop de sare de mare și puțintică răbdare. Măcinăm nuca și scoatem la înaintare lămâia.
Piticul pofticios: Ce pot să vă mai zic eu? Papilele mele gustative i-au visat intens, cu gust de …caramel!
Piticul realist: Vise… Unde ai mai auzit așa ceva? Au arome de rom, scorțișoară, vanilie și lămâie. Știu asta de la bunica și așa vreau să fie!
Piticul creativ: Hei! Sunt și eu aici. V-am zis că nu voi decideți cum vor fi pregătiți. Să nu uităm că niciunul dintre noi nu este fan rom. Deci, ce spuneți dacă l-am înlocui? Votez și eu pentru caramel. Vă garantez că vor avea gust divin și o vor impresiona și pe bunica.
Vocile din capul meu căzuseră la pace, cu greu. Liniștea se așternu în bucătărie, în timp ce mucenicii fierb la foc mic, pentru opt minute, în baia cu apă, sare, vanilie și scorțișoară. După ce timpul s-a scurs, trec pe modul odihnă, poate chiar au și ațipit.Trezindu-se doar atunci când bucătăria fu inundată cu aroma de zahăr ars preferată.
Șase linguri de zahăr s-au perpelit la foc mic, fiind stinse cu zeama și pulpa de o lămâie și inundate cu trei sferturi din cantitatea de apă în care s-au desăvârșit vedetele zilei, delicioșii mucenici. Mucenicii au prins șmecheria și fac transferul cât ai clipi. Prind noua aromă și după ce se liniștesc puțin, se lasă mângâiați de o ploaie de nucă amestecată cu zahăr brun și scorțișoară după gust.
Cât ai clipi, rețeta de mucenici muntenești este gata de servit. Vocile din capul meu au amuțit. Toți piticii de pe creier sunt fericiți! Poftă bună, doar atât pot să vă mai zic!
Imagine arhiva personală, editare Canva.com
Articol pentru Spring SuperBlog 2023.