Conceput de românul Henri
Negrescu și construit după planurile
arhitectului franco-olandez
Edouard-Jean (Eduard
Johan)Niermans,
Le Negrescoeste inaugurat pe 8
ianuarie 1913[1].
[1]
https://www.hotel-negresco-nice.com/fr/hotel#histoire
Alte surse indica 4 ianuarie 1913 ca data a
inaugurarii.
În mai bine de 100 de ani de
existenta, hotelul de
lux cu adresa celebra
- 37, Promenade des Anglais, Nice – devine
o emblema a Coastei de Azur,
fiind fotografiat de turiști și de
localnici din toate unghiurile și în toate momentele
zilei.
Personal, prefer să-l fotografiez la ceasul acela de
seara cu cer de sineala, l’heure bleue, ora
albastră.
Din păcate pentru Henri Negresco, hotelul este
rechizitionat în 1914
și este folosit ca spital militar pâna în
septembrie 1918.
Degradat si fără clientela, hotelul îsi pierde valoarea,
iar
Henri Negresco moare ruinat, la Paris, în
1920.
O societate hoteliera belgiana gereaza apoi
hotelul.
În 1957, Le
Negrescoeste cumpărat de Jean-Baptiste
Mesnage,
mezelar breton cu succes deosebit în afaceri imobiliare
pe Coasta de Azur,
care încredinteazaconducerea hotelului
fiicei sale, Jeanne.
Căsătorită cu avocatul și omul politic Paul Augier,
Jeanne Augier reușește sa transforme Le Negresco în
palace-ul celebru de astăzi.
Rămas ultimul „palace” (hotel de mare lux) familial din
Franța,
Le Negresco este evaluat în 2016 între 300 și
400 de milioane de euro [2],
fără a pune la socoteala mobilierul și operele de artă pe care
le adaposteste (peste 6.000 de referinte).
[2] -
https://www.parismatch.com/Actu/Societe/Jeanne-Augier-
l-emblematique-proprietaire-du-palace-Negresco-a-Nice-s-est-eteinte-1598350
Cu toate acestea, pe 27 ianuarie 2020, o
întrebare apare:
celebrul Negresco
începe să-și piarda galoanele?
Caci Le Chantecler,
restaurantul „înstelat” de la Negresco,
pierde în Ghidul Michelin 2020 una din cele doua stele pe care
le avea.
Le Negresco prefera sa pozitiveze anuntul,
vazand doar partea plină a paharului:
„Ghidul Michelin acorda o stea
restaurantului Chantecler în
editia 2020.” [3]
[3] -
https://france3-regions.francetvinfo.fr/provence-alpes-cote-d-azur/
alpes-maritimes/nice/nice-perte-etoile-au-guide-michelin-chantecler-1780121.html
Sosita doar de 18 luni ca Chef la Chantecler, Virginie
Basselot
(desemnata Meilleur ouvrier de France în 2015 și
Bucătăreasa anului din Elveția în 2018),
reusise sa pastreze în Ghidul Michelin 2019 cele doua stele
ale restaurantului.
Deci în 2018 a mers bine, dar mai puțin bine în
2019.
Ce s-a întâmplat în 2019 la
Negresco?
În 2019, în noaptea de luni, 7 ianuarie, spre marți, 8
ianuarie, se stinge din viața,
la vârsta de 95 de ani, Jeanne Augier, lasând impresia ca odată cu ea moare si sufletul hotelului.
la vârsta de 95 de ani, Jeanne Augier, lasând impresia ca odată cu ea moare si sufletul hotelului.
Tocmai pe 8 ianuarie, ziua în care Le Negresco fusese
inaugurat cu 106 ani în urma...
[Foto și text: MSChirca, 5 februarie 2020]