Podcast despre cartea Transfigurări, de Dănuț Mănăstireanu (ed.) -Adonis Vidu

  • Postat în Personal
  • la 29-04-2025 13:55
  • 10 vizualizări
Podcast despre cartea Transfigurări, de Dănuț Mănăstireanu (ed.) -Adonis Vidu
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Persona

Mariana Sain-Morar –Ravenna

Adonis Vidu

Podcaster: Vom începe cu Adonis Vidu, un teolog ale cărui reflecții oferă o perspectivă deosebit de clară asupra instituțiilor și a vieții academice.

Invitată: Adonis împărtășește modul în care viziunea sa inițială, oarecum idealistă, asupra instituțiilor a evoluat în timp, către o înțelegere mai pragmatică.

Podcaster: În ce sens pragmatică?

Invitată: El și-a dat seama că și organizațiile cu obiective nobile, precum cele religioase, pot dezvolta probleme – ceea ce el numește în mod corect „patologii”.

Podcaster: Patologii, deci.

Invitată: Da. Iar înțelepciunea sa cu greu greu câștigată îl determină să sugereze că, uneori, mai degrabă decât să te lupți cu probleme adânc înrădăcinate într-o anume instituție, este mai bine să cauți medii care se aliniază mai bine cu misiunea și valorile tale.

Podcaster: Este vorba aici de eficiență strategică, nu neapărat de judecată.

Invitată: Aceste observații provin din experiențele personale ale lui Adonis. El povestește despre perioada petrecută la Universitatea Emanuel din România, detaliind provocările cu care s-a confruntat acolo.

Podcaster: Aceste dificultăți l-au determinat în cele din urmă să exploreze oportunități din afara României, promovându-și activitatea în domeniul educației teologice pe o scară mai largă.

Invitată: Cu aceasta ajungem la un aspect delicat al dialogului: Adonis era un „Langham scholar”.

Podcaster: Pentru cei care nu sunt familiarizați, Langham scholars sunt beneficiarii unui program inițiat de John Stott pentru a sprijini educația teologică în lumea majoritară.

Invitată: Este un statut destul de prestigios.

Podcaster: Ca parte a programului, Adonis se angajase să se întoarcă în România pentru a preda după terminarea studiilor, lucru pe care l-a îndeplinit. Din păcate, la un moment dat, circumstanțele au devenit din ce în ce mai dificile – nesustenabile chiar.

Invitată: În 2006, o întâlnire crucială care a avut loc la București cu Chris Wright de la Langham International a evidențiat problemele legate de mentalitățile și practicile autocratice adânc înrădăcinate în instituțiile teologice evanghelice din România.

Podcaster: Și statisticile discutate erau fost uimitoare.

Invitată: Doar doi dintre cei doisprezece bursieri Langham români de până atunci mai predau în mod activ în țară în acel moment.

Podcaster: Doi din doisprezece. Asta înseamnă o pierdere semnificativă de resurse și de talente– o secătuire a expertizei teologice a evanghelicilor din România.

Invitată: Provocările cu care se confrunta Adonis au fost în centrul acestei discuții. Ce s-a întâmplat în continuare?

Podcaster: Din fericire, a apărut o oportunitate. Adonis și-a asigurat un post la Gordon-Conwell Seminary din Boston – o instituție evanghelică prestigioasă – cu sprijinul puternic al lui Peter Kuzmič, un teolog proeminent care preda acolo. Totuși, mutarea lui Adonis a marcat o pierdere considerabilă pentru educația teologică din România.

Invitată: În SUA, Adonis a prosperat din punct de vedere academic, găsind la Gordon-Conwell un mediu de susținere și stimulare intelectuală.

Podcaster: El vorbește elogios despre colegii săi – Douglas Stewart, Haddon Robinson, David Wells, Richard Lints, figuri care au modelat profund teologia evanghelică americană.

Invitată: Adonis a apreciat dialogurile și criticile riguroase primite acolo, care au fost esențiale pentru dezvoltarea sa academică.

Podcaster: Care sunt în acest moment planurile lui de viitor?

Invitată: Proiectele lui viitoare par captivante. El explorează conceptul de viață creștină prin unirea cu Sfânta Treime, accentuând ideea căsătoriei cu Cristos și dezvoltând ceea ce el numește o „teologie nupțială”.

Podcaster: Teologie nupțială?

Invitată: Da. O perspectivă nouă care examinează viața creștină – rugăciunea, sacramentele, viața de familie, sexualitatea, munca, suferința și chiar moartea – din perspectiva acestei uniri intime cu Cristos.

Podcaster: Este un proiect ambițios, care pare să se inspire profund din tradiția mistică creștine.

Invitată: Adonis menționează, de asemenea, o schimbare în orientarea sa teologică – de la teologia filosofică la teologia dogmatică.

Podcaster: De ce această schimbare?

Invitată: El o atribuie în parte nevoilor practice ale studenților teologi care se pregătesc pentru slujire eclesială.

Podcaster: Corect. Preocupările imediate ale pastorilor aflați în formare determină în mod natural accentul educației teologice.

Podcaster: Vorbește Adonis despre interesul pentru anumite doctrine specifice?

Invitată: Da. El menționează angajamentul său continuu pentru doctrina ispășirii, în special față de ideea substituției penale.

Podcaster: Aceasta este într-adevăr o întrebare importantă, una adeseori disputată.

Invitată: Într-adevăr. Substituția penală, în esență, înțelege moartea lui Cristos ca asumarea de către el a pedepsei pe care o meritam noi pentru păcat. Adonis a scris de fapt o carte în care explorează legăturile istorice dintre această idee teologică și istoria juridică, în special înțelegerea noastră cu privire la conceptul de justiție.

Podcaster: Interesant. Este vorba din nou de o abordare interdisciplinară.

Invitată: De asemenea, merită remarcat contrastul dintre Adonis, care se identifică ca fiind conservator din punct de vedere teologic, și intervievatorul, Dănuț Mănăstireanu, care se descrie ca fiind, sub raport teologic, mai degrabă un post-evanghelic, iar sub raport politic un adept al social-liberalismului.

Podcaster: Traiectorii diferite, deci.

Invitată: Da, și această diferență este recunoscută de către cei doi.

Podcaster: Dar, în ciuda acestor perspective diferite, se pare că cei doi parteneri de dialog împărtășesc o îngrijorare clară și palpabilă pentru starea actuală a evanghelismului.

Invitată: Da, atât în România, cât și la nivel global. Această preocupare este deosebit de pronunțată în contextul noii administrații Trump și al sprijinului semnificativ pe care aceasta l-a primit din partea evanghelicilor americani albi.

Podcaster: Acest lucru evidențiază o conversație mai largă, în curs de desfășurare în cadrul evanghelismului global, despre identitate, scop și calea de urmat în viitor.

Invitată: Într-adevăr. Destul de multe de făcut pentru Adonis Vidu.

Podcaster: Categoric.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente