Podcast despre cartea Transfigurări, de Dănuț Mănăstireanu (ed.) – Mariana Sain-Morar

  • Postat în Personal
  • la 08-05-2025 09:00
  • 9 vizualizări
Podcast despre cartea Transfigurări, de Dănuț Mănăstireanu (ed.) – Mariana Sain-Morar
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Persona

Mariana Sain-Morar – Surprins de lumină

Mariana Sain-Morar

Podcaster: Acum, să vorbim despre Mariana Sain-Morar, artista, și despre călătoria ei. Pasiunea ei pentru lectură pare adânc înrădăcinată, fiind moștenită probabil de la bunicul ei. Povestește-mi despre asta.

Invitată: Acesta era un autodidact iubitor de carte, cu bibliotecă impresionantă, și reguli stricte de împrumut. El i-a făcut cunoștință cu Tolstoi, Dostoievski, Camus. Aceste întâlniri timpurii au format-o.

Podcaster: Vede ea arta doar ca pe o meserie?

Invitată: Nu, ea integrează profesia și vocația, privind nevoia de a picta ca pe un imbold, un răspuns dat chemării lui Dumnezeu pentru a îndruma oamenii spre adevăr și frumusețe. Creativitatea este un dar pentru toți, reflectând chipul lui Dumnezeu.

Podcaster: Care sunt ideile care o ghidează?

Invitată: Ea împărtășește două citate pline de rezonanță. Prin artă suntem uneori vizitați de revelații care nu pot fi produse de gândirea rațională, iar ideea lui Dostoievski că „frumusețea va salva lumea” surprinde credința ei în puterea artei.

Podcaster: Menționează ea ideea uceniciei creștine?

Invitată: Da. Ea a avut o relație semnificativă cu Kyle, o studentă americană, în timpul unei perioade riscante din România anilor 1980. În ciuda pericolelor potențiale, între ele s-a format o legătură profundă marcată de smerenie, grijă, și ascultare. Prietenia aceasta durează de zeci de ani.

Podcaster: Ce crede ea că este esențial pentru formarea spirituală?

Invitată: Pe baza experienței sale, o relație personală cu Isus și o relație strânsă de mentorat cu cineva mai matur în credință sunt esențiale în formarea spirituală. Ea face referire în acest sens la Psalmul 1.

Podcaster: Ce s-a întâmplat atunci când s-a mutat la Dallas?

Invitată: Aceasta a fost o perioadă neașteptat de productivă din punct de vedere artistic. Ea recunoaște în acest sens sprijinul soțului ei Traian, în privința timpului pe care l-a putut dedica picturii și implicării în grupuri artistice, ți în expoziții.

Podcaster: Uneori limitările devin oportunități.

Invitată: Exact. Ea împărtășește o situație în care dificultatea de a merge a însemnat inițial mai mult timp pentru a picta zilnic, transformând o limitare în combustibil creativ. În același timp, subliniază importanța experiențelor timpurii din viață.

Invitată: Da, acea temă recurentă despre cât de formativi sunt primii ani din viață.