Podcast despre cartea Transfigurări, de Dănuț Mănăstireanu (ed.) – Otniel Bunaciu

  • Postat în Personal
  • la 09-05-2025 09:00
  • 11 vizualizări
Podcast despre cartea Transfigurări, de Dănuț Mănăstireanu (ed.) – Otniel Bunaciu
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Persona

Mariana Sain-Morar – Seceriș

Otniel Bunaciu

Podcaster: Suntem aproape de final. Otniel Bunaciu este următorul intervievat.

Invitată: El vorbește despre o spiritualitate a ascultării. Da, și a urmării lui Isus. Începe cu o amintire timpurie, a învățării limbii germane la o grădiniță privată, destul de strictă.

Podcaster: A studiat în străinătate?

Invitată: Da, a studiat teologia în Marea Britanie. El descrie șocul său inițial față de diferențele culturale dintre bisericile baptiste românești și cele britanice.

Podcaster: A reușit să treacă de aceste diferențe de suprafață?

Invitată: Da. Și-a dat seama că credința profundă era aceeași și a învățat despre a da prioritate unei mărturii bune în societate și sacrificiului personal. El subliniază faptul că a învățat să nu judece pe baza lucrurilor superficiale, ci sa se concentreze asupra caracterului oamenilor și a devotamentului lor față de Cristos.

Podcaster: Ce înseamnă pentru el „calea îngustă” de care vorbește Cristos?

Invitată: Pentru el, aceasta nu este un set rigid de reguli exterioare, ci o călătorie dinamică, personală, modelată de Scriptură, comunitate și călăuzirea Duhului Sfânt.

Podcaster: Ce spune el despre provocările din învățământul teologic românesc?

Invitată: Facultatea de Teologie Baptistă din București, după 1989, s-a confruntat cu probleme precum emigrația, schimbările aduse de procesul Bologna și scăderea înscrierilor la programele tradiționale de teologie.

Podcaster: Cum s-au adaptat? 

Invitată: Au înființat cu succes programe noi precum teologie și asistență socială, leadership bazat pe valori, programe postuniversitare și de masterat în teologie și au relansat programul de doctorat.

Podcaster: Cum a încercat el să încurajeze mentoratul?

Invitată: A inițiat un program pentru tinerii pastori în cadrul Uniunii Baptiste. Acesta a fost inițial bine primit, dar nu a avut o implementare susținută. El observă că mentoratul pare să lipsească oarecum din înțelegerea baptistă românească a vieții creștine. 

Podcaster: Ce crede el că este esențial să transmită în calitate de mentor? 

Invitată: Principii cheie precum o spiritualitate a ascultării, urmarea lui Isus în detrimentul legalismului, trăirea autentică – asumarea punctelor forte și a slăbiciunilor mai degrabă decât o fațadă eroică – și slujirea eclesială în lumina nevoilor reale ale oamenilor, în detrimentul intereselor de grup, toate având în centrul lor ideea ospitalității.

Podcaster: Principii extrem de importante.