Botrytis cinerea by Ron Jackson |
deoarece apare în zile ploioase prelungite; în condiții de umiditate excesivă; în zone în care aerisirea nu este foarte bună sau chiar lipsește... Boala se instalează cu ușurință acolo unde întâlneşte orice formă de ţesut afectat de îngheţ, boli, paraziţi sau daune mecanice...
Botrytis cinerea by P. R. Bristow |
Dar ajunge cu ""latura întunecată" a ciupercii și să îi
analizăm și partea apreciată. Nu întâmplător, printre plantele
enumerate a fi afectate de această ciupercă, am amintit vița de vie
abia la urmă, deși ar fi trebuit să încep cu ea. Și de ce revin
asupra sa?
Fiindcă vinul este o băutură ... (despre care nu vă pot vorbi doar in două cuvinte, așa că nu o voi vorbi defel). Ce anume face ciuperca viței de vie? Fără atenția cuvenită, cam ceea ce am descris și mai sus... duce la pagube, ce pot fi imense. Dar dacă este atent "monitorizată", poate înnobila vinul. Cum? Păi e simplu. Vița de vie afectată; expusă la căldura soarelui și o aerisire bună, face ca ciuperca să nu se hrănească cu umiditatea din mediul înconjurător, ci să deshidrateze boabele de struguri, asta ducând la mărirea concentrației de zaharuri, minerale ... din struguri. Care în final vor rezulta printr-un vin mai dulce și de calitate superioară.
Fiindcă vinul este o băutură ... (despre care nu vă pot vorbi doar in două cuvinte, așa că nu o voi vorbi defel). Ce anume face ciuperca viței de vie? Fără atenția cuvenită, cam ceea ce am descris și mai sus... duce la pagube, ce pot fi imense. Dar dacă este atent "monitorizată", poate înnobila vinul. Cum? Păi e simplu. Vița de vie afectată; expusă la căldura soarelui și o aerisire bună, face ca ciuperca să nu se hrănească cu umiditatea din mediul înconjurător, ci să deshidrateze boabele de struguri, asta ducând la mărirea concentrației de zaharuri, minerale ... din struguri. Care în final vor rezulta printr-un vin mai dulce și de calitate superioară.
Add caption by Tom |
Utilizarea ciupercii în industria vinului, nu are o istorie
foarte bine documentată, fiecare țară își are propriile povești
legate de acesta. Dar probabil cea mai interesantă este varianta
nemților, care spune că prin 1775 țăranii din regiunea Rheingau au
tot așteptat mesagerul moșierului care trebuia să anunțe începerea
culesului; mesager care a întârziat să apară și astfel culesul
strugurilor s-a amânat cu circa 3 săptămâni, timp în care ciuperca
a atacat strugurii iar recolta a fost considerată compromisă. În
acel an strugurii au fost lăsați țăranilor... iar aceștia au
obținut în acel an un vin foarte dulce și bun. Apoi în anii ce au
urmat a început "cultura" acestui tip de vin...
Botrytis cinerea by Rasbak |
Astea fiind zise, mă simt obligat să vă povestesc puțin și
despre combaterea ciupercii. Prevenirea e simplă. culturile trebuie
rărite suficient pentru a permire earisirea până la nivelul
solului, iar irigarea să nu fie în exces. Pentru combatere avem
produse chimice foarte multe la îndemână, însă în era în care
premărim tot ceea ce este "Green", "Eco", "Bio"...aceste metode îmi
par neinteresante; și de aceea v-aș aminte câteva metode mai puțin
ortodoxe.
- Laptele de vacă, în suspensie apoasă de 40%, pe lângă efectul puternic antifungal, este și îngrășământ natural în special pentru roșii care în perioada fructificării au nevoie de Ca (conținut de lapte).
- Bicarbonatul de sodiu alimentar; 1 lingură la 1 litru apă, va crește nivelul PH-ului, astfel creând un mediu inospitalier ciupercii.
Ciuperca este duplicitară nu doar prin caracterul său, dar și
prin denumirea sa. Botrytis cinerea, pe de o parte explicat ca
botrytis ce se trage din greaca veche, unde botrys (βότρυς)
înseamnă struguri, iar sufixul neolatin de -itis, înseamnă
boală; în sensul de boala strugurilor. Pe de altă parte alții
explică denumirea sa ca fiind derivat din latină, cu însemnătate de
"struguri ca cenușa". Această denumire se explică prin faptul că
ciuperca în forma anamorfă (foarma cel mai des întâlnită), își
produce sporii ca o masă de conidiofore ce seamănă cu un ciorchine
de strugure. Dar oricum ar fi toți cad de acord ca epitetul de
cinerea, se referă la culoare gri-cenușie a masei sporilor
acestei ciuperci.
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Descrierea ciupercii:
Regnul: Fungi
Diviziunea: Ascomycota
Clasa: Leotiomycetes
Ordinul: Helotiales
Familia:
Sclerotiniaceae
Genul: Botrytis
Specia: cinerea
Sinonime: Polyactis sclerotiophila,
Botryotinia fuckeliana.
Specie protejată: comună.
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
Aparatul fructifer: ciuperca se poate
dezvolta în două forme: una sexuată și una asexuată. Forma sexuată
este foarte rar întâlnită și din acest motiv foarte puțin studiată.
Forma asexuată: apare pe frunze sau tulpine plantelor sub forma
unor leziuni sau pete de opărire, inițial de culoare de un verde
mai închis, care apoi va trece în maroniu deschis și se va întinde.
Pe fructe apare în zonele afectate de daune mecanice, boli,
paraziți sau îngheț și se va manifesta sub forma unui țesut
cenușiu, "pufos" care va acoperi treptat fructul.
Culoarea sporilor: gri, cenușie.
Sporii: conidioforele sale sunt drepte sau sinoase, simple sau ramificate de până la 25 µm lățime, au pereții subțiri și sunt de culoare maronii spre translucide către vârf. Conidia este de 8-16 x 6-12 µm, netedă, elipsoidală, maroniu-translucidă și ea.
Sporii: conidioforele sale sunt drepte sau sinoase, simple sau ramificate de până la 25 µm lățime, au pereții subțiri și sunt de culoare maronii spre translucide către vârf. Conidia este de 8-16 x 6-12 µm, netedă, elipsoidală, maroniu-translucidă și ea.
Gustul și mirosul: fără miros sau gust
specific.
Distribuția: specie saprofită cu o
răspândire foarte largă peste tot în lume. Fructifică din primăvară
până toamna târziu si iernează pe tulpinile plantelor sau resturi
vegetale aflate în descompunere. Este considerat un macrovirus
polifag, care poate infecta mai mult de 240 de soiuri e plante daca
condițiile climatice îi sunt satiffăcătoare: umiditate ridicată și
lipsa circulației aerului. Sporii săi sunt purtați de curenții de
aer, iar odată ajunși pe sol, pot rezista câțiva ani la rând
așteptând condițiile favorabile dezvoltării.
Comestibilitatea: necomestibilă.
Specii asemănătoare:
- multe alte mucegaiuri. Pentru identificare corecta a se utiliza microscopul.