În această zi tristă pentru democrație în lumea noastră, când anticristul trumpist și profetul lui mincinos (mă refer la Musk, nu la Vance, care e un penibil) au intrat în catedrala democrației americane, (Casa Albă, care va deveni curând Casa Neagră), așa suferindă cum este ea în ultimii ani, am decis să vă împărtășesc, ca să nu ziceți că n-ați știut câteva lecții despre tiranie, de la Timothy Snyder citire, de vreme ce și el le-a reafișat azi pe blogul său.
1. Nu vă supuneți anticipat. Cea mai mare parte a puterii regimurilor autoritare este oferită în mod gratuit. În vremuri ca acestea, indivizii se gândesc dinainte la ceea ce va dori un guvern mai represiv și apoi se oferă să o facă, fără să li se ceară. Un cetățean care se adaptează în acest fel le arată autocraților cât de multe își pot permite să facă (fără a suporta consecințe).
2. Apărați instituțiile. Instituțiile sunt cele care ne ajută să păstrăm decența. Iar ele au nevoie de ajutorul nostru. Nu vorbiți de „instituțiile noastre” decât dacă le faceți să fie ale voastre, acționând în numele lor. Instituțiile nu se protejează singure. Ele cad una după alta dacă nu sunt apărate de la început. Așa încât, alegeți o instituție de care vă pasă – o instanță juridică, o publicație, o lege, un sindicat – și luați-i apărarea.
3. Feriți-vă de statele în care există un singur partid. Partidele care au reconstruit statele și au suprimat rivalii nu au fost omnipotente de la început. Ele au exploatat un moment istoric propice, pentru a face viața politică imposibilă pentru adversarii lor. Așadar, susțineți sistemul pluripartit și apărați regulile alegerilor democratice. Votați la alegerile locale și de stat atât timp cât o mai puteți face. Luați în considerare posibilitatea de a candida pentru o funcție.
4. Asumați-vă responsabilitatea pentru felul în care arată lumea în care trăiți. Simbolurile de astăzi permit realitatea de mâine. Observați svasticile și celelalte semne ale urii. Nu priviți în altă parte și nu vă obișnuiți cu ele. Îndepărtați-le voi înșivă și dați un exemplu celorlalți să facă acest lucru.
5. Respectați etica profesională. Atunci când liderii politici dau un exemplu negativ, angajamentele profesionale față de practica corectă devin mai importante. Este greu să subminezi un stat de drept fără avocați sau să organizezi procese spectacol fără judecători. Autocrații au nevoie de funcționari obedienți, iar directorii de lagăre de concentrare caută oameni de afaceri interesați de forță de muncă ieftină.
6. Feriți-vă de forțele paramilitare. Atunci când oamenii înarmați care au pretins mereu că sunt împotriva sistemului încep să poarte uniforme și să mărșăluiască cu torțe și fotografii ale unui lider, sfârșitul este aproape. Atunci când paramilitarii care sunt în favoarea liderului se întrepătrund cu forțele oficiale, poliția și armata, sfârșitul a sosit.
7. Gândiți responsabil, dacă cumva trebuie să purtați armă. Dacă purtați o armă în serviciul public, Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă păzească. Amintiți-vă că multe dintre relele din trecut au implicat polițiști și soldați care s-au trezit, la un moment dat, făcând lucruri nelegiuite. Fiți gata să spuneți nu, dacă este cazul.
8. Nu vă temeți să ieșiți în evidență. Cineva trebuie să o facă. Este mai ușor ca oamenii să urmeze un exemplu. S-ar putea să vă simțiți ciudat când faceți sau spuneți ceva diferit de ceilalți. Dar fără acest sentiment de neliniște, nu există libertate. Amintiți-vă de Rosa Parks. În momentul în care dați un exemplu, vraja status quo-ului se va rupe, și alții vă vor urma.
9. Tratați în mod responsabil limbajul pe care-l folosiți. Evitați să pronunțați vorbele pe care le pronunță alții. Gândiți-vă la felul în care vorbiți, chiar și atunci când spuneți același lucru pe care credeți că îl spune toată lumea. Faceți efortul de a vă ține la o oarecare distanță de internet. Citiți cărți.
10. Credeți în adevăr. Renunțarea la adevărul faptic înseamnă renunțarea la libertate. Dacă nimic nu este adevărat, atunci nimeni nu poate critica puterea, deoarece nu există nicio bază pe care să se poată face acest lucru. Dacă nimic nu este adevărat, atunci totul este spectacol. Cel mai mare portofel plătește pentru cele mai orbitoare lumini.
11. Cercetați toate lucrurile. Descoperiți singuri lucrurile. Petreceți mai mult timp cu articole lungi. Subvenționați jurnalismul de investigație prin abonarea la presa scrisă. Înțelegeți că o parte din ceea ce se află pe internet este acolo pentru a vă face rău. Aflați despre site-urile care investighează campaniile de propagandă (dintre care unele provin din străinătate). Asumați-vă responsabilitatea pentru ceea ce comunicați cu alții.
12. Priviți-vă ochi în ochi și discutați cu oamenii din jur. Acest lucru este nu doar politicos. El face parte din ceea ce înseamnă a fi cetățean și membru responsabil al societății. Este, de asemenea, o modalitate de a rămâne în contact cu cei din jur, de a sparge barierele sociale și de a înțelege în cine ar trebui și în cine nu ar trebui să aveți încredere. Dacă va fi să intrăm într-o cultură a denunțului, veți dori să cunoașteți peisajul psihologic al vieții dumneavoastră de zi cu zi.
13. Fiți prezenți fizic în spațiul politic. Puterea vrea ca trupul vostru să se înmoaie stând în scaun și ca emoțiile voastre să se disipeze în fața ecranului. Ieșiți în stradă. Permiteți propriului trup să ajungă în locuri necunoscute și să întâlnească oameni necunoscuți. Faceți-vă noi prieteni, și faceți demonstrații împreună cu ei.
14. Protejați-vă viața privată. Conducătorii care au intenții perverse se vor folosi de ceea ce știu despre voi pentru a vă manipula. Curățați-vă în mod regulat calculatorul de malware. Nu uitați că e-mailul este ca și cum ai scrie pe cer. Luați în considerare utilizarea unor forme alternative de internet sau pur și simplu utilizați-l mai puțin. Purtați dialoguri personale față în față. Din același motiv, rezolvați toate problemele juridice care pot apărea. Tiranii vor căuta cârligul de care să vă spânzure. Încercați să nu aveți cârlige.
15. Contribuiți, inclusiv financiar, la cauze bune. Fiți activi în organizații, politice sau nu, care vă exprimă propria viziune asupra vieții. Alegeți o organizație caritabilă sau două și configurați plata automată pentru susținerea acestora. Atunci veți fi făcut o alegere liberă, care sprijină societatea civilă și îi ajută pe alții să facă bine.
16. Învățați de la colegii din alte țări. Păstrați-vă prieteniile cu persoane din străinătate sau faceți-vă noi prieteni în alte țări. Dificultățile actuale din Statele Unite sunt parte a unei tendințe mai largi, la care nicio țară nu va găsi singură soluția. Asigurați-vă că voi și familia voastră aveți pașapoarte.
17. Fiți atenți la folosirea cuvintelor periculoase. Fiți atenți la felul în care sunt folosite cuvinte precum „extremism” și „terorism”. Fiți extrem de alerți când auziți noțiuni fatale precum cele de „urgență” și „excepție”. Manifestați-vă deschis mânia cu privire la utilizarea perfidă a vocabularului patriotic.
18. Păstrați-vă calmul atunci când se întâmplă inimaginabilul. Tirania modernă se ocupă cu gestionarea terorii. Când se întâmplă un atac terorist, amintiți-vă că liderii politici autoritari exploatează astfel de evenimente pentru a-și consolida puterea. Dezastrul neașteptat care face necesară renunțarea la transparență și responsabilitate guvernamentală (eng, checks and balances), dizolvarea partidelor de opoziție, suspendarea libertății de exprimare, a dreptului la un proces echitabil și așa mai departe, este cel mai vechi truc din cartea hitleristă. Nu cădeți în această capcană.
19. Fiți patrioți. Dați un exemplu bun pentru ceea ce poate să însemne America pentru generațiile viitoare. Va fi nevoie de asta.
20. Fiți cât puteți de curajoși. Dacă niciunul dintre noi nu este pregătit să moară pentru libertate, atunci toți vom muri sub tiranie.
(traducere DeepL, Many Rusu; editat DanutM)
Notă: Aceste lecții sunt ideile, puțin editate, din deschiderea celor douăzeci de capitole ale micii mele cărți din 2017, Despre tiranie (On Tyranny). – În limba română, Timothy Snyder, Despre tiranie: Douăzeci de lecții ale secolului XX, București, Editura Trei, 2018.