Ingrediente pentru 3 foi:
2 albusuri, 2 linguri de zahar, 1/2 lingura faina, 50 g nuci
macinate
Ingrediente pentru crema de
vanilie:
6 galbenusuri, 150 g zahar, 450 ml lapte, 4 linguri amidon,
vanilie, 300 g unt
Ingrediente pentru crema de
frisca si caramel:
100 g smantana, 300 ml frisca lichida, 250 g zahar, 1 plic
zahar vanilat
Ingrediente pentru
decor:
nuci tocate, caramel zdrobit
Modul de preparare al foilor:
Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare,am adaugat
zaharul in ploaie si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea
tare. Am adaugat faina si nucile macinate amestecand usor cu o
spatula pana le-am incorporat bine. Am tapetat o
tavacu unt si hartie de copt,am
pus compozitia de bezea si am copt blatul in cuptorul preincalzit
pentru 20 de minute. La fel am procedat si cu celalalte doua
foi.(in total avem nevoie de 3 foi)
Modul de preparare al cremei de
vanilie:
Am pus laptele pe foc intr-o craticioara. Galbenusurile le-am
amestecat cu zaharul si amidonul apoi am turnat laptele fierbinte
si am pus compozitia din nou pe foc mic amestecand continuu pana se
ingroasa. Am luat crema de pe foc ,am adaugat un praf de sare si
vanilia si am lasat-o la racit. Untul moale,la temperatura camerei
l-am mixat cateva secunde pana a devenit cremos. Am adaugat lingura
cu lingura din crema de galbenus racita si am mixat pana am obtinut
o crema pufoasa.
Modul de preparare al c cremei de frisca:
Am mixat smantana cu frisca lichida si zaharul vanilat pana
s-a intarit apoi am pregatit caramelul:
Intr-o craticioara am caramelizat zaharul pana a ajuns la
culoarea chihilmbarului apoi l-am turnat pe o hartie de copt unsa
cu putin ulei şi am lăsat deoparte până s-a întărit bine. Am rupt
caramelul in bucati si l-am pus intr-o punga apoi l-am zdrobit cu
ajutorul unui sucitor. Peste frisca am pus caramelul zdrobit si am
omogenizat bine.
Asamblare:
Foaie/Crema de vanilie/crema de frisca/foaie/crema de
vanilie/crema de frisca/foaie/crema de vanilie/crema de frisca. Am
mai pastrat 2 linguri de crema de vanilie si putina crema de frisca
pentru a imbraca si marginile tortului. Am decorat cu nuci
tocate,crema de vanilie ramasa si caramel zdrobit.
Pofta mare!
Lavinia