Haideti sa vedem cateva sfaturi culinare,
testate si care nu dau gres niciodata.
Despre ou.
Oul este mai usor de curatat daca in apa in care
fierbe se adauga cateva picaturi de otet sau daca dupa ce l-ati
fiert il puneti repede in alt vas cu apa rece si il tineti acolo
1-2 minute.
Despre
icre
Icrele pastrate in sare si ulei se desareaza daca
se pun intr-un tifon si se tin in lapte sau in apa rece cam 1 ora.
Se storc cu grija si se prepara.
Despre albusuri
Albusurile se bat mai bine daca ouale sunt proaspete si reci. In momentul cand va apucati sa le bateti, adaugati un praf de sare.
Despre albusuri
Albusurile se bat mai bine daca ouale sunt proaspete si reci. In momentul cand va apucati sa le bateti, adaugati un praf de sare.
Untul pentru
prajituri
Se bate mult mai usor spuma daca il taiati in
cubulete mici si il lasati la temperatura camerei cam 30 minute,
pana se inmoaie.
Despre
supa
Obtineti o supa clara daca fierbeti totul la foc
mic si de fiecare data cand luati spuma de carne, adaugati o
lingura de apa rece.
Daca ati pus prea multa sare in supa, ciorba, adaugati 3-4 cartofi cruzi taiati in doua si dati in clocot. Scoateti cartofii si daca toti ii puteti manca sau utiliza la un alt preparat.
Daca in timpul fierberii supei lichidul scade foarte mult completati cu apa calda, nu cu apa rece intrucat tulbura supa si incetineste procesul de fierbere.
Daca ati pus prea multa sare in supa, ciorba, adaugati 3-4 cartofi cruzi taiati in doua si dati in clocot. Scoateti cartofii si daca toti ii puteti manca sau utiliza la un alt preparat.
Daca in timpul fierberii supei lichidul scade foarte mult completati cu apa calda, nu cu apa rece intrucat tulbura supa si incetineste procesul de fierbere.
Despre
branza
Branza se desareaza mai usor daca o inveliti
intr-un servet de hartie alba si o puneti peste seara intr-un vas
cu apa rece.
Despre
verdeturi
Verdeturile se adauga la supe, ciorbe in ultima
clipa, dupa ce focul a fost stins. Se adauga verdeata si se pune
capacul.
Despre varza
acra
Varza isi pierde din acreala daca atunci cand o
gatiti adaugati la fiert cateva bucati de cartofi
cruzi.
Despre aluatul pentru
clatite
Aluatul pentru clatite nu se mai lipeste de tigaie
daca adaugati in compozitie putin ulei.
Formele pentru taiat fursecuri si
biscuiti
Formele folosite pentru fursecuri si biscuiti vor
taia mai bine aluatul daca vor fi inmuiate in faina de fiecare data
cand taiem.
Despre
lamaie
Lamaia va fi mai zemoasa daca o rulezi un pic in
palme sau pe un tocator si apoi o tai sau o
storci.
Despre scoaterea
samburilor
Puteti scoate rapid samburii cireselor, visinelor
folosind o agrafa de birou sau un acar (asa facea bunica) in cazul
in care nu aveti un aparat special.
Despre piureul de
cartofi
Nu folositi lapte rece cand pregatiti piureul de
cartofi, caci acesta il innegreste.Folositi lapte
cald.
Ciupercile pt salata nu se innegresc daca
inainte de a le pune la fiert, le tineti putin in apa cu
otet.
Maioneza pentru salate va fi mult mai usoara (light) daca inlocuiti o parte din maioneza necesara cu iaurt.
Daca vrei sa prajesti ceva (cartofi prajiti
de exemplu) si vrei sa eviti stropii de ulei incins, pune un praf
de sare in uleiul incins inainte de a praji.
Daca ai afumat mancarea, varsa repede
continutul intr-un vas curat fara sa te folosesti ustensile.
Mancarea ne arsa va trece in vasul curat, iar mancarea deja prinsa
sau cu miros de fum va ramane in vechiul vas.
Fructele in tarte sau in pandispan nu se vor
cufunda, daca inainte de a le pune in dati prin faina sau prin
pesmet. La fel se poate proceda si cu rahatul sau
nucile.
Sarea incetineste procesul de fierbere atat
in cazul carnii, cat si al legumelor. Adaugati sare atunci cand
mancarea este aproape gata.
Nu folosi cutitul pentru a taia salata
verde, deoarece aceasta se poate decolora. Este preferabil sa rupi
frunzele cu mana, in dimensiunile dorite.
Trucuri
culinare!
În luna decembrie, dedicăm mai mult timp
treburilor gospodăreşti, fiind multe sărbători. Uşurează-ţi
activitatea în bucătărie punând în practică trucurile noastre
verificate.
Fă un detergent natural din coji de
citrice.
Nu arunca cojile de portocale, clementine sau
lămâie. Pune-le într- un borcan mare cu capac şi acoperă-le cu
oţet. Lasă totul la macerat pe dulap timp de două săptămâni, aruncă
toate cojile şi apoi transferă lichidul întro sticlă cu
vaporizator. Vei avea o soluţie de curăţat foarte eficientă şi
naturală, ecologică şi netoxică. În plus, miroase şi frumos.
Printre altele, este un excelent curăţitor pentru bucătărie,
fiindcă uleiul de portocale dizolvă grăsimea.
Păstrează aroma
verdeţurilor.
Profită de verdeţurile proaspete şi congelează-le
pentru a-şi păstra aroma. Spală-le şi taie-le pentru a încăpea în
forma de cuburi de gheaţă. Apoi acoperă-le cu ulei de măsline şi
congelează- le. Când ai nevoie, iei un cub şi îl pui în tigaie. Le
poţi păstra cam un an la congelator.
Fă ouă tari la
cuptor.
Spală ouăle şi pune- le într-o formă de brioşe
timp de 25-30 de minute, la cuptor, la 160 de grade. Nu e nevoie să
pui apă. Vei avea 12 ouă fierte tari. Nu se vor sparge, vor avea o
textură mai puţin cauciucată şi se vor curăţa mai
uşor.
Cum păstrezi pasta de
tomate.
După ce ai deschis borcanul cu pastă de tomate e
preferabil să nu îl mai păstrezi. Ai două posibilităţi: să ştergi
bine pereţii borcanului cu un şerveţel sau să pui ce a rămas la
congelat. Cum? Ia cu o lingură pasta şi fă grămăjoare pe care le
vei pune pe o hârtie de copt. Apoi le congelezi câteva ore. După
aceea le transferi într-o pungă de plastic şi le păstrezi la
congelator.
Cum păstrezi tijele şi frunzele de ţelină
mai mult timp?
Cel mai bun mijloc este să le ambalezi în hârtie
de aluminiu.
Mai multă zeamă de la o
lămâie.
Dacă vei încălzi lămâia la microunde 15 secunde,
va avea de două ori mai mult suc.
Rade brânza mai
uşor.
Trebuie să foloseşti răzătoarea pentru brânză?
Unge-o mai întâi cu puţin ulei. O vei rade mai repede şi mai
curat.
Toacă verdeaţa mai
uşor.
Pudrează tocătorul cu sare ca să nu se împrăştie
când o tai.
Cu ce poţi înlocui
ouăle?
Vrei să faci o prăjitură, dar ai rămas fără ouă?
Le poţi înlocui fie cu 1 ⁄ 3 ceaşcă de compot de mere, fie cu 1 ⁄ 4
ceaşcă de iaurt sau cu 1⁄ 2 de banană.
Măsurile sunt pentru câte un
ou.
. Usturoiul
se decojeşte mai uşor dacă-l bagi la microunde - 10
secunde sunt îndeajuns să poţi curăţa căpăţâna de ustoriu mai
repede, ca prin magie.
Midiile şi scoicile
- le cureţi mai uşor şi se vor deschide dacă le
scufunzi în apa alături de câteva linguri de făină timp de 30 de
minute. Ele vor ingera fâina şi vor expulza orice urmă de nisip sau
mizerie deţinută în carapace.
Excesul de grăsime
din mâncare se poate îndepăta cu ajutorul cuburilor de
gheaţă pe care le pui în recipient. Acestea vor solidifica grăsimea
care va sta la suprafaţă.
Presară sare pe fundul de
lemn atunci când tai verdeaţa -
fricţiunea şi greutatea sării nu va mai permite lipirea de cuţit a
verdeţurilor. Metoda funcţionează de minune la rozmarin şi
cimbru.
Şterge şi usucă bine
carnea sau fructele de mare
înainte de a le găti la grătar. Astfel vor avea un aspect delicios
la exterior, gen caramelizat, şi vor fi suculente la
interior.
Toacă salata
iceberg în câteva secunde
îndepărtând miezul acesteia. Ia salata şi loveşte cu ea fundul de
lemn pe partea cu cotorul. Acesta va fi uşor de începărtat cu mâna,
iar apoi tu vei putea tăia salata aşa cum îţi
doreşti.
Pentru ca oala să nu mai dea în
clocot şi să curgă pe aragaz
pune o lingură de lemn pe marginea vasului. Este indicat a se
folosi o lingură uscată, care, fiind la temperatura camerei va
sparge bulele şi le va trimite înapoi în oală fără a mai exista
riscul ca ele să ajungă pe aragaz.
Zahărul care s-a
întârit în recipient poate fi
mărunţit din nou dacă te apuci să spargi bucata de zahăr care s-a
format sau dacă îl bagi la microunde. Îl pui într-un vas, îl
stropeşti cu puţină apă şi pui deasupra un prosop, şervet, etc. Îl
laşi la micorunde 30 de secunde şi poţi continua procedura până
când zahărul este aşa cum doreşti.
Udă-ţi degetele
şi vei putea scoate un ou din coajă. Îţi va fi mai uşor
să-l apuci. Cât este de util nu ştim, dar pare să fie amuzant de
făcut...măcar o dată.
Salată verde proaspătă. O ai deja în
frigider de două zile şi s-a cam ofilit. Înmoaie-o într- o soluţie
formată dintr- un pahar de oţet alb în care ai pus o lingură de
zahăr pudră. Va redeveni crocantă.
Taie ceapa fără lacrimi. O soluţie la
îndemână care dă rezultate este să ţii ceapa puţin la frigider
înainte de a o tăia.
Avocado copt mai repede. Ca să poţi coace
mai repede avocado, fără să se strice, pune-l într-un săculeţ de
pânză împreună cu o banană.
Fasolea uscată fierbe mai repede dacă
adaugi două linguri de bicarbonat de sodiu la 1 litru de
apă.
Cartofii se păstrează mai bine dacă îi ţii
într- un coş de răchită, acoperiţi cu un ziar, ca să nu stea la
lumină.
Cartofi care nu explodează. Dacă vrei să nu
explodeze cartofii când îi pui la copt sau la fiert, întregi,
înţeapă-i mai înainte cu un cuţit sau o
furculiţă.
Dacă pâinea de sendvişuri este prea
proaspătă, înainte de a o felia, ţine-o la congelator 30 de
minute.
Mirosul de peşte poate fi diminuatdacă adaugi puţin lapte în apa în care îl fierbi. Dacă îl faci la grătar, ţine-l în apă sărată cu lămâie un sfert de oră şi apoi şterge- l cu un prosop.
Mirosul de peşte poate fi diminuatdacă adaugi puţin lapte în apa în care îl fierbi. Dacă îl faci la grătar, ţine-l în apă sărată cu lămâie un sfert de oră şi apoi şterge- l cu un prosop.
Lămâi şi portocale mai
suculente.Lămâiava
fi mai zemoasă dacă o bagi 20 - 30 de secunde la cuptorul cu
microunde, după care ruleaz-o cu palma sau în mâini şi apoi o
tai.
Merele curăţate de coajă nu oxideazădacă le
stropeşti cu suc de lămâie. E valabil şi pentru
avocado.
Portocalele se curăţă mai uşor de coajă
dacă le laşi în apă fierbinte 5 minute înainte de a le
tăia.
Ca să mai diminuezi din aciditatea
roşiilor, când le pui la fiert, adaugă un morcov întreg, pe
care îl scoţi la sfârşit.
Ca să fii sigură că maioneza nu se taie,
adaugă puţin miez de pâine când începi să o baţi. Ai grijă ca
uleiul şi ouăle să fie la temperatura
camerei.
Cafea prea amară? Dacă ai cumpărat o cafea
prea prăjită şi are un gust mai amar, pune un vârf de cuţit de sare
în ea, după ce ai preparat-o.
Ca să verifici dacă prăjitura este gata,
înfige o scobitoare de lemn în mijlocul ei. Dacă iese curat, e
gata. Se aplică la cozonaci şi la prăjiturile din aluat tip
pandişpan, checuri etc.
Gemul sau dulceaţa se va conserva mai
binedacă imediat ce le-ai pus în borcane le întorci cu fundul
în sus. Se va crea un vid care va conserva mai bine
conţinutul.
Petele de la morcovi, lăsate pe robotul de
bucătărie, ies dacă freci ustensilele cu un burete înmuiat în puţin
ulei.
Frişca lichidă se bate perfect dacă o pui
înainte în vasul de mixer împreună cu paletele 5 minute la
congelator.
Crusta crocantă la friptura de puise obţine
dacă ungi puiul cu suc de lămâie, sare şi piper înainte de a-l băga
la cuptor.
Gustul amar al ficatului de pui se
înlăturădacă îl ţii 1-2 ore în lapte înainte de a-l
pregăti.
Vrei să dai o aromă specială cartofilor
prăjiţi?Adaugă doi căţei de usturoi striviţi în ulei, înainte
de a-i prăji.
Pune usturoiul intr-un bol si acopera-l cu un altul. Agita cele doua boluri si in cel mai scurt timp, cateii de usturoi vor fi curatati. Simplu, nu?
Caramelizeaza ceapa mai rapid, adaugand
bicarbonat de sodiu in tigaie.
Daca prepari o prajitura cu unt,
congeleaza-l si da-l prin razatoare pentru a-l incorpora mai rapid
in compozitia desertului.
Infige un cutit ascutit in samburele de
avocado pentru a-l scoate din miez.
Scoate rapid samburii cireselor, folosind o
agrafa de birou.
Taie sticlele de ketchup, maioneza sau
mustar pe din doua pentru a nu pierde nimic din continutul
lor.
In timp ce pregatesti mancarea, pune o
lingura de lemn deasupra oalei pentru a evita ca sosul/zeama sa dea
pe dinafara.
Pune caserola cu inghetata intr-o punga
ermetica, apoi bag-o la congelator. Astfel, textura moale a
inghetatei se va pastra, iar tu nu te vei mai chinui sa o dezgheti
de fiecare data cand vrei sa mananci din
ea.
Stiai ca poti obtine si cuburi de gheata
complet transparente? Fierbe apa inainte de a o pune in
tava.
Vrei sa prepari peste la gratar? Pune-l pe
un pat de felii de lamaie pentru ca el sa absoarba aroma si sa nu
se mai lipeasca.
Pune un cub de gheata in farfuria cu mancare
daca vrei sa scapi de excesul de grasime din mancare. Grasimea
se va strange in jurul ghetii, iar tu o vei putea inlatura
rapid.
Inainte de a te apuca de gatit, pune o oala
cu apa la fiert. Mai mult ca sigur vei avea nevoie de
ea.
Inlocuieste cuburile de gheata cu fructe
congelate atunci cand vrei saracesti bauturile
alcoolice.Astfel, acestea nu se vor mai dilua. Poti folosi capsuni,
mure, zmeura sau chiar cirese.
Ai spart un ou intr-un bol, dar a cazut
inauntru si putina coaja? Umezeste-ti mana si vei scoata coaja
cat ai zice “peste”!
Ai pus prea multa sare in mancare? Adauga 2
cartofi cruzi, tăiaţi în
două. Aceştia vorabsorbi toata
sarea, iar mancarea va fi din nou delicioasa.
Păstrarea legumelor fierte aromate și
colorate
Asigurați-vă că legumele dvs. rămân vibrante și
aomate, chiar și în starea lor fiartă, coaptă sau prăjită,
scufundându-le în apă rece imediat după gătire.
Folosiţisare
pentru a vă îmbunătăți produsele de patiserie
dulci
O jumătate de linguriță de sare adăugată la
aluatul tău dulce nu va strica desertul. Dimpotrivă – o cantitate
mică de sare fin măcinată vă va ajuta să puneți în evidență gustul
tuturor celorlalte ingrediente.
Adăugați lapte și sare pentru a vă păstra
conopida albă
Procesul de gătit face ca această legumă să
obţinăo nuanţă cenuşiecare
poate strica aspectul vasului finit. Pentru a evita acest lucru,
adăugaţi câteva picături de lapte şi un
vârf de sare în apă fiartă. Acest lucru vă va ajuta să
păstraţi albul.
Înlocuirea cuburilor de gheață cu struguri
congelați
Cuburile de gheață pot dilua gustul vinului.
Pentru a preveni acest lucru, utilizați struguri înghețați în loc
de gheață! Ei vor face o treabă bună la răcirea băuturii fără a-și
schimba gustul.
Această soluție funcționează pentru orice tip de
băutură – pur și simplu adăugați struguri sau fructe congelate în
funcție de gustul dumneavoastră.
Pregătirea orezului
perfect
De prea multe ori, fiertul orezului face ca orezul
să se transforme într-un guluş. Dacă
doriţisă împiedicaţi acest lucru,
acoperiţicratiţa cu un prosop de
bucătărie obişnuit imediat după oprirea
căldurii.
Prosopul va absorbi excesul de umiditate,
lăsându-vă vasul de orez frumos.
Obţineţimai
mult suc de lămâi sau limes
Pentru a obţine un suc
suplimentar, puneţio lămâie proaspătă în cuptorul cu
microunde. Setaţi-l la căldură maximă şi
lăsaţifructul în interior timp de 10-20 de secunde.
Scoateţifructele de la cuptorul cu microunde
şi tăiaţi-le în 6 utilizând un
cuţitde bucătărie bine
ascuţit.
Pregătirea tortului ideal fără
o
reţetă
Nu trebuie să rămânem la o reţetă
exactă pentru a face un tort minunat la gust! Tot ce trebuie să
faceţieste să memoraţi această regulă
simplă: ingredientele principale trebuie utilizate în
cantităţiegale. Greutatea zahărului trebuie să fie
egală cu greutatea făinii. Cantitatea de ouă trebuie să fie
aceeaşicu cantitatea de unt. Utilizaţi
cântare de bucătărie pentru a vă măsura corect!
Păstraţi-văcarnea
suculentă cu
albuşuride
ou
şi
amidon
Adăugarea unui albuş şi
a unei linguriţe de amidon de porumb vă va ajuta să vă
menţineţi carnea suculentă şi delicată în
timpul procesului de gătire.
Folosiţisarea
pentru a face salate mai suculente
Nu adăugaţi legumele mai sărate la
salată imediat. Puneţi-le mai întâi într-un vas
separat şi presăraţi-lecu o sare fină.
Aşteptaţi câteva minute, apoi adăugaţi-le
la salată. Sarea face ca legumele să nu piardă
lichidul, ajutându-le să-şi păstreze gustul
proaspăt.
Preparaţi-văo
cafea mai delicioasă cu sare
şi
scorţişoară
Data viitoare când faceţi
cafea, încercaţisă adăugați puţină sare
şi scorţişoară! Sarea ajută la
îmbunătăţirea gustului, în timp ce
scorţişoara serveştepentru a
intensifica aroma cafeleişi
pentru a-ispori
vibraţia.
Păstraţilămâile
proaspete
Nu este nevoie să tăiaţi o lămâie
pentru a obţine sucul. Flosiţi-vă de
umflătura de jos a acesteia, înţepând-ocu o scobitoare
şi sucul va ieşimai rapid şi
mai mult. Oxigenul nu va intra în fruct şi va fi
milt timp proaspătă.
Zahăr prea tare?
Dacă s-a întărit zahărul din sacul în care îl depozitezi, pune un sfert de măr înăuntru, închide-l ermetic şi ţine-l 15 secunde la microunde, la o temperatură medie.
Dacă s-a întărit zahărul din sacul în care îl depozitezi, pune un sfert de măr înăuntru, închide-l ermetic şi ţine-l 15 secunde la microunde, la o temperatură medie.
Resturi de
vin
Dacă ţi-a mai rămas ceva vin în sticlă, nu îl
arunca! Pune-l în formele de cuburi de gheaţă şi congelează-l. Aşa
îl poţi folosi la diverse reţete la care trebuie să pui puţin
vin.
Desert mai puţin gras
Pentru un desert mai puţin gras înlocuieşte jumătate din grăsime (unt, ulei, margarină, untură) cu zeama de la compotul de mere fără zahăr. Gustul e foarte bun şi e mai sănătos.
Desert mai puţin gras
Pentru un desert mai puţin gras înlocuieşte jumătate din grăsime (unt, ulei, margarină, untură) cu zeama de la compotul de mere fără zahăr. Gustul e foarte bun şi e mai sănătos.
Legume mai colorate
În timp ce fierb, legumele, mai ales cele verzi, îşi pierd din culoare. Iată cum poţi evita acest lucru. Pregăteşte o oală cu apă rece. Imediat ce ai terminat de fiert legumele, pune-le în această apă rece pentru fixarea culorii. În plus, vor fi şi mai crocante.
În timp ce fierb, legumele, mai ales cele verzi, îşi pierd din culoare. Iată cum poţi evita acest lucru. Pregăteşte o oală cu apă rece. Imediat ce ai terminat de fiert legumele, pune-le în această apă rece pentru fixarea culorii. În plus, vor fi şi mai crocante.
Fără cocoloaşe în cocă
Când pui laptele în făină, caută să fie cald, nu rece. Astfel eviţi formarea inesteticelor cocoloaşe.
Când pui laptele în făină, caută să fie cald, nu rece. Astfel eviţi formarea inesteticelor cocoloaşe.
Tartă aurie şi strălucitoare
Badijonează partea de deasupra a tartei cu un gălbenuş de ou amestecat cu apă sau lapte pentru culoare şi strălucire.
Badijonează partea de deasupra a tartei cu un gălbenuş de ou amestecat cu apă sau lapte pentru culoare şi strălucire.
Sfecla
fiartă se curăţă foare uşor dacă
o pui imediat în apă rece.
Mierea
cristalizată se poate lichefia
dacă vei introduce borcanul , fără capac, în apă
călduţă până se răceşte.
Dacă vrei să nu
se închidă la culoare cartofii,
după ce îi cureţi de coajă, pune-i în apă rece cu suc de
lămâie.
Dacă
vrei să faci acasă zahăr
vanilat, pune 1-2 batoane de
vanilie într-un borcan cu zahăr pudră. Este natural şi foarte
parfumat.
Când cureţi
usturoiul, taie fiecare căţel pe
lungime şi elimină germenele din mijloc. Este indigest şi nici nu
fierbe.
Pentru
ca usturoiul să-şi păstreze toate calităţile
nutritive,
trebuie zdrobit
Înainte
de a fi pus în mâncare şi gătit doar 3
minute.
Mirosul de usturoi de pe
degete se elimină, dacă îţi
freci degetele pe lama unui cuţit inoxidabil, sub un jet de apă
rece.
Mirosul de usturoi sau
peşte de pe fundul de tocat
poate fi înlăturat dacă presari pudră de bicarbonat de sodiu peste
el. După 20 de minute, ştergi cu un burete şi
clăteşti.
După ce ai copt
ardeii, înveleşte-i în hârtie
absorbantă udă şi după câteva minute se vor curăţa de pieliţă
foarte uşor.
Pentru ca
friptura de vită să-şi păstreze
suculenţa, ţine-o puţin în apă
clocotită înainte de a o găti. Porii se vor închide şi carnea va
rămâne fragedă.
Mirosul de broccoli
poate fi atenuat dacă, după gătire, pui peste ele o
felie de pâine uscată.
S-a
rupt o bucată din
blatulprăjiturii
când ai scos-o din formă? Lipeşte-o cu puţin
albuş.
Vrei un pesmet mai
gustos? Mixează resturi de
chipsuri sau sticksuri în robot.
Pentru a curăţa mai uşor fisticul
crud,
scufundă–l
câteva secunde în apă clocotită şi apoi în apă
rece.
Muştarul se păstrează mai bine după
deschiderea borcanului, dacă pui
o felie de lămâie deasupra. Nu-şi va schimba culoarea şi nu se va
întări.
Fructele din coş sau fructieră îşi vor
păstra prospeţimea mai mult dacă
vei pune înăuntru câteva dopuri de plută de la sticla de
vin.
Când tai ouăle fierte în felii, dacă vrei
să nu se lipească gălbenuşul de cuţit,
înmoaie înainte lama acestuia în apă
caldă.
Pentru a avea cuburi de gheaţă clare şi
transparente, fierbe mai înainte
apa.
Prijiturile tale vor avea o crustă
apetisantă dacă le vei badijona
cu puţin lapte înainte de a le băga la cuptor.
Dacă vrei ca tăviţa de cuburi de gheaţă să
nu se lipească în congelator,
freacă fundul ei cu o lumânare, înainte de a o umple cu
apă.
Pentru a avea o maioneză
reuşită, pune un gălbenuş crud,
o linguriţă de oţet de vin, una de muştar şi lasă să acţioneze 5
minute. Apoi pune uleiul şi bate maioneza.
Compoziţia de clătite nu va face
cocoloaşe dacă vei pune
ingredientele în ordinea următoare: laptele, făina, bătute bine şi
la sfârşit ouăle.
Murdăria întărită din cuptorul cu
microunde se înlătură cu
uşurinţă dacă pui o jumătate de ceaşcă de cafea cu oţet de vin alb,
timp de un minut la putere maximă. Apoi, cu un burete umed vei
şterge toată murdăria.
Feliile subţiri de bacon nu se vor mai
ondula în tigaie, dacă le treci
înainte de a le prăji prin apă topită de la cuburile de
gheaţă.
Dacă vrei ca roşiile să se mai
coacă, pune-le într-un suport de
carton de ouă, împreună cu o roşie foarte coaptă. Lasă suportul în
aer liber, pe balcon.
Peştele prăjit este delicios, dar nu la fel
de plăcut este să-ţi miroasă toată casa a peşte când îl pregăteşti.
Un truc la îndemână este să pui o felie de ghimbir proaspăt în
uleiul de prăjit.
Neplăcuteste şi să să sară ulei încins din
tigaia pusă pe foc, dar un astfel de neajuns poate fi evitat dacă
presărăm în tigaie puţină sare înainte de prăji carnea, de
exemplu.
Un alt truc culinar util este să ungem cu
unt marginea vasului (pe interior) în care fierbem paste sau orez
pentru ca preparatul să nu mai dea în foc atunci când
fierbe.
Multe persoane cred că pastele vor fi mai
puţin lipicioase dacă pun ulei în apa în care fierb acestea. Dar
funcţionează mult mai bine dacă punem câteva picături de
oţet.
Se întâmplă uneori să scăpăm prea multă sare în
ciorbăsau supă, dar există o soluţie şi pentru un astfel de
incident. Adăugaţi în supă/ciorbă 1 sau 2 cartofi cruzi, tăiaţi,
care vor absorbi excesul de sare. Puteţi scoate cartofii după ce se
fierb, după cum au explicat mai mulţi bucătari chefi pentru
publicaţia Huffington Post.
În cazul în care excesul din mâncare se
referă la condimente, atunci puteţi drege gustul adăugând puţin
zahăr sau miere de albine.
Este bine de ştiut că peste carnea de pui nu ar
trebui să punem sare de la bun început pentru a evita să se
întărească.
Mâncarea care s-a prins de fundul cratiţei
şi care riscă să capete gust de afumat, poate fi salvată dacă este
răsturnat conţinutul într-un alt vas, fără a desprinde şi partea
afectată deja, astfel încât aceasta va rămâne prinsă de primul
recipient.
Cei care apreciază şniţelele crocante pot
pune în compoziţia prin care trec bucăţile de carne şi o linguriţă
de praf de copt. Apoi, şniţelele trebuie prăjite în ulei bine
încins.
Un orez pufos şi moale puteţi obţine dacă
adăugaţi în apă, înainte de a pune orezul la fiert, o linguriţă de
zeamă de lămâie.
Supă prea
săratăTe-ai îndrăgostit? Sau nu ai fost atentă? În orice caz, sarea în exces este o greşeală clasică. Dacă ai scăpat prea multă sare, este de ajuns să diluezi supa cu apă, lapte sau smântână. Sau poţi să pui un cartof crud ori o bucată de măr în supă, care se scot înainte de servire. La ghiveciuri e de ajuns să pui un pic de oţet de mere sau de zahăr.
Sufleu
ars
Abia ai băgat un sufleu la cuptor şi, după câtva timp, partea de jos pare la fel de crudă, în timp ce stratul superior deja începe să se ardă treptat… În acest caz, sufleul se acoperă cu o folie de aluminiu, care se scoate doar în ultimele cinci minute. Dacă crusta de caşcaval e prea neagră, trebuie îndepărtată.
Abia ai băgat un sufleu la cuptor şi, după câtva timp, partea de jos pare la fel de crudă, în timp ce stratul superior deja începe să se ardă treptat… În acest caz, sufleul se acoperă cu o folie de aluminiu, care se scoate doar în ultimele cinci minute. Dacă crusta de caşcaval e prea neagră, trebuie îndepărtată.
Dacă baţi şi iar baţi şi totuşi frişca nu se întăreşte, probabil că este prea caldă. Trebuie ţinută timp de 30 de minute la frigider şi apoi să reiei procesul. Dacă te grăbeşti, pune castronul în apă foarte rece şi încearcă din nou. Nu ai destulă frişcă? Atunci bate, în alt castron, un albuş de ou şi lungeşte cu el frişca.
Verdeaţă
ofilită
Când verdeaţa proaspătă din ghiveci se ofileşte, taie tulpinile şi pune-le într-un pahar cu apă cu zahăr. Busuiocul şi alte plante îşi revin rapid. Sau pune le timp de câteva minute în apă călduţă.
Când verdeaţa proaspătă din ghiveci se ofileşte, taie tulpinile şi pune-le într-un pahar cu apă cu zahăr. Busuiocul şi alte plante îşi revin rapid. Sau pune le timp de câteva minute în apă călduţă.
Prăjitură
carbonizată
Prăjitura e neagră în loc de aurie? Atunci răzuieşte stratul superior cu un cuţit. La fursecuri se foloseşte o răzătoare. După aceea presară zahăr pudră sau un strat de glazură şi nimeni nu observă.
Orez ars
Pune orezul care se poate desprinde din cratiţă în alt vas. Apoi pune deasupra o felie de pâine şi las-o să stea timp de cinci minute. Pâinea extrage mirosul şi gustul de ars. Dacă orezul nu este încă moale, îl poţi fierbe, cu atenţie, în continuare. Nu amesteca - acest lucru dizolvă amidonul şi orezul devine lipicios.
Prăjitura e neagră în loc de aurie? Atunci răzuieşte stratul superior cu un cuţit. La fursecuri se foloseşte o răzătoare. După aceea presară zahăr pudră sau un strat de glazură şi nimeni nu observă.
Orez ars
Pune orezul care se poate desprinde din cratiţă în alt vas. Apoi pune deasupra o felie de pâine şi las-o să stea timp de cinci minute. Pâinea extrage mirosul şi gustul de ars. Dacă orezul nu este încă moale, îl poţi fierbe, cu atenţie, în continuare. Nu amesteca - acest lucru dizolvă amidonul şi orezul devine lipicios.
Ou
amestecat
Uneori, când separi albuşul de gălbenuş, se mai întâmplă şi accidente. Dacă ţi-a căzut ou pe jos, înainte de a şterge, presară nişte sare deasupra - se strânge şi poate fi şters mai uşor cu un prosop de hârtie. Iar dacă mai ai nevoie de un ou pentru aluatul tartei şi ai rămas fără, înlocuieşte-l cu o lingură de amidon.
Uneori, când separi albuşul de gălbenuş, se mai întâmplă şi accidente. Dacă ţi-a căzut ou pe jos, înainte de a şterge, presară nişte sare deasupra - se strânge şi poate fi şters mai uşor cu un prosop de hârtie. Iar dacă mai ai nevoie de un ou pentru aluatul tartei şi ai rămas fără, înlocuieşte-l cu o lingură de amidon.
Adevărul este că de fiecare dată în mintea voastră
ar trebui să existe planul B care să poată înlocui orice greşeală,
dar dacă nu se întâmplă aşa, nu vă faceţi griji pentru că nu există
eşec în bucătărie care să însemne o catastrofă.
Trucuri culinare: roşiile cherry tăiate deodată între două farfurii
Se pare că acest truc nu funcţionează perfect.
Poate reuşeşti să tai câteva roşii, după cum au reuşit şi cei care
au testat acest truc. Poate dacă alegi roşiile rotunde, puţin mai
mari, de aproximativ aceeaşi dimensiune şi foloseşti un cuţit
foarte bun vei reuşi să perfecţionezi acest truc după mai multe
încercări.
Trucuri culinare: pune o lingură de lemn pe cratiţa în care fiebi laptele
Se presupune că această lingură ar trebui să
prevină ca laptele să dea în foc, însă se pare că nu face absolut
nimic. Spuma laptelui se va umfla şi tot există riscul de a da pe
afară dacă nu păzeşti cratiţa.
Trucuri culinare: sâmburele din avocado va împiedica oxidarea fructului
Poate te-ai confruntat şi tu cu această dilemă
după ce ai folosit o jumătate de avocado şi ţi-ai dorit să păstrezi
cealaltă bucată. Un truc de pe internet spune să laşi sâmburele în
jumătatea de avocado pe care vrei să o păstrezi la frigider pentru
că va împiedica oxidarea lui.
Trucuri culinare: roşiile cherry tăiate deodată între două farfurii
Se pare că acest truc nu funcţionează perfect.
Poate reuşeşti să tai câteva roşii, după cum au reuşit şi cei care
au testat acest truc. Poate dacă alegi roşiile rotunde, puţin mai
mari, de aproximativ aceeaşi dimensiune şi foloseşti un cuţit
foarte bun vei reuşi să perfecţionezi acest truc după mai multe
încercări.
Trucuri culinare: pune o lingură de lemn pe cratiţa în care fiebi laptele
Se presupune că această lingură ar trebui să
prevină ca laptele să dea în foc, însă se pare că nu face absolut
nimic. Spuma laptelui se va umfla şi tot există riscul de a da pe
afară dacă nu păzeşti cratiţa.
Trucuri culinare: sâmburele din avocado va împiedica oxidarea fructului
Poate te-ai confruntat şi tu cu această dilemă
după ce ai folosit o jumătate de avocado şi ţi-ai dorit să păstrezi
cealaltă bucată. Un truc de pe internet spune să laşi sâmburele în
jumătatea de avocado pe care vrei să o păstrezi la frigider pentru
că va împiedica oxidarea lui.
Se pare că acest truc nu prea funcţionează,
deoarece ambele jumătăţi s-au oxidat la
fel.
Trucuri culinare: pune căpăţânile de usturoi într-un borcan şi agită-l ca să cureţi rapid căţeii
Dacă vei tăia la capete căpăţânile de usturoi şi
vei scutura foarte energic borcanul, acest truc se pare că poate să
dea rezultate. Chiar dacă este posibil să nu se cureţe toţi căţeii
de usturoi, există şanse să ai succes cu câţiva. Însă, trucuri va
funcţiona doar pentru usturoiul mare cumpărat din supermarket,
nicidecum pentru cel de ţară cu căţeii
mici.
Trucuri culinare: zeama de lămâie împiedică oxidarea feliilor de măr
Acest truc funcţionează de minune, astfel că de
fiecare dată când vrei să previi oxidarea feliilor de măr poţi să
le stropeşti cu zeamă de lămâie. Astfel ele vor arăta mai bine
atunci când vrei să le foloseşti pentru a decora un prăjitură sau
un tort.
Trucuri culinare: verdeţurile se păstrează mai mult timp dacă le pui în apă şi le acoperi cu o pungă
Trucul care ne învaţă să păstrăm verdeţurile
într-un pahar cu apă şi să le acoperim cu o pungă dă rezultate.
Verdeţurile ţinute în apă şi acoperite cu o pungă rezistă proaspete
mai mult timp decât cele neacoperite cu
pungă.
Trucuri culinare: cutia cu îngheţată se pune în pungă la congelator ca să nu fie "beton" îngheţata
Dacă înveleşti cutia cu îngheţată într-o pungă
înainte de a o păstra la congelator se pare că astfel conţinutul
rămâne cremos şi nu trebuie să aştepţi minute întregi ca să poţi
mânca îngheţata. Acest truc chiar funcţionează!