Cred că aveam vreo 22 de ani prima dată când am mâncat un
preparat din bucătăria chinezească. Senzația nu o poți uita
vreodată: o explozie de arome bine dozate, nici prea spicy, nici
prea dulci, o multitudine de texturi care mai de care mai
îmbietoare pentru papilele gustative și, toate aranjate cu grijă în
niște cutiuțe care, la prima vedere pot părea destul de micuțe
atunci când foamea depășește imaginația, dar pe măsură ce te
delectezi cu conținutul, constați că sunt făcute fix pe măsura
apetitului tău.
Nu am să uit niciodată această experiență și primele încercări
stângace de a folosi bețișoarele într-o astfel de cutie. Eram de
tot râsul și nu numai pentru prietenii mei, ci și pentru ceilalți
din restaurantul Wu Xing unde încercam eu să mă familiarizez cu
delicioasele mâncăruri chinezești.
Dar, vedeți voi, toate au un scop pe lumea asta. Eram atunci
la masă cu niște prieteni care se distrau copios văzându-mă cât mă
torturau bețele chinezești. Nu le-ar fi trecut prin cap să mă ajute
unul măcar, pentru că toți erau prea ocupați să îmi facă poze pe
care, mai apoi să le împrăștie pe internet ca să mai râdă și alții.
La un moment dat văd că se apropie de masa noastră unul dintre cei
mai atractivi bărbați pe care mi-a fost dat vreodată să îi cunosc.
Mă privește direct în ochi și, instant, am simțit cum iau foc. Se
așează fără niciun cuvânt lângă mine, îmi ia mâna într-a lui și
începe să îmi explice, rotind totodată cu degetele mele,
buclucașele bețe chinezești:
"Știi, mâncarea chinezească este mai mult decât un
amestec de mirodenii și culori. În preparatele acestea chinezii au
picurat câte puțin din toate cele cinci elemente naturale: lemn,
foc, pământ, metal și apă. Așa că, atunci când mănânci, tu practic
primești din energia fiecărui element în parte. Acum, haide să ne
jucăm un pic și ia privește cum poți stăpâni tu elementele, cu
ajutorul bețișoarelor fermecate! Vezi ciupercile acestea cărora li
se spune urechi de lemn? Ele sunt parte din energia pământului, pe
care tu tocmai ai prins-o între bețișoare. Ia gustă! Simți în
interior parfumul pământului după ploaie? Ei bine, ciupercile astea
așa s-au născut…din atingerea solului de către picăturile vesele de
ploaie. Vezi? Deja ai prins două dintre elemente cu bețișoarele
tale, îmi spuse, fără să îmi dea nicio clipă drumul la mână".
"Bambusul și morcovii din "Puiul Sichuan" pe care văd că vi
l-ați comandat cu toții reprezintă textura lemnoasă a materiei.
Gustă să simți exact ce spun". Și tot cu bețișoarele din mâna mea
îmi dă să gust. Într-adevăr erau crocante și foarte gustoase.
"Să știi că cele cinci elemente și ordinea lor nu sunt deloc
întâmplătoare în filosofia chineză. Ba, mai mult, această teorie a
celor Cinci Elemente reprezintă o schemă complexă prin care
chinezii cred în interacțiunea elementelor cosmice cu organele
interne. Și, cum este rândul metalului acum privește cu atenție
texturile din cutii. Vezi cum îmbinarea dintre culori și sosuri îți
dă impresia că totul este un întreg, metalic? Acum gustă un pic și
din “Furnicile în copac”. Nu strânge bețișoarele, ci doar lasă-le
să alunece încet în castron și surprinde-te de ce prinzi între ele.
Așa-i că acum simți că tot interiorul ți-a luat foc (îmi luase de
când l-am văzut, fie vorba între noi) de la gustul pastei de ardei
iute"?
Prietenii mei încremeniseră. Ba, mai mult, uitaseră să se mai
distreze copios pe seama mea. Eu…mă făcusem grena de-a dreptul și
nici în ziua de astăzi nu îmi este clar dacă de la emoție sau de la
furnicile în copac.
Credeți că misteriosul bărbat s-a oprit aici? Ținându-mi bine
mâna între degetele lui, mă privește în ochi și continuă:
"Vezi tu, cele cinci elemente pe care și le-au pus chinezii în
farfurie sunt realizate după o anumită ordine care se numește
“succesiunea de generare reciprocă”. Asta înseamnă că, universul
care a generat aceste elemente, va pune și în interiorul tău câte
puțin din fiecare cu ajutorul mâncării, în așa fel încât tu, prin
tot ceea ce faci să împărtășești la rândul tău, mai departe: tăria
lemnului, pasiunea și căldura focului, fertilitatea pământului,
rezistența metalului și luciul lui atunci când reflectă lumina și
blândețea binefăcătoare a apei. În mâncarea chinezească este
vorba despre a primi și a da mai departe. Așa că încântă-ți
simțurile cu fiecare element, asimilează-le pe toate și dă mai
departe atunci când va trebui"!
Mi-a dat drumul la mână s-a ridicat, ne-a salutat și a plecat.
Am rămas muți cu toții. După ce privirile nu ni s-au mai
intersectat deloc am constatat că învățasem să folosesc
bețișoarele. Prietenii mei se opriseră din glume și își foloseau de
zor telefoanele să povestească și altora cum un bărbat superb,
misterios m-a învățat în sfârșit în câteva minute să mănânc cu
bețișoarele! Pe rețelele de socializare povestea deja făcea furori,
mai ales că unul dintre prietenii mei a avut geniala idee să mă și
filmeze în timp ce luam lecții de la maestrul misterios.
Astăzi, la câțiva ani buni de la această întâmplare,
mâncarea chinezească este una dintre favoritele mele ori de
câte ori găsesc prin lume un restaurant Wu Xing. Între timp, pe
lângă faptul că au mult mai multe specialități chinezești în meniu
(față de anul 1999 când au deschis primul restaurant în București)
oamenii aceștia fabuloși cu tot cu filosofiile lor chinezești au
lansat și noua aplicație Wu Xing pentru mobil! Se numește
Share Your Box (compatibilă cu IOS și Android) iar cu
ajutorul ei poți share-ui oricând, de oriunde delicioasele mixuri
chinezești. Dacă aș fi avut-o la îndemână acum câțiva ani vă dați
seama ce furori făceam în online? Nu-i nimic, căci datorită acestei
aplicații, pe care o folosesc ori de câte ori mănânc cu bețișoarele
fermecate am grijă să postez atât pe blogul meu cât și pe toate
rețelele de socializare pe care le folosesc toate momentele drăguțe
share-uite cu prietenii, atunci când mănânc de la Wu Xing. Sunt
convinsă că, undeva, cândva, maestrul misterios care a îmblânzit
bețișoarele fermecate în mâna mea va vedea la un moment dat ori o
fotografie, ori un filmuleț sau chiar comentariile mele pline de
savoare și ne vom întâlni din nou.
O să îi mulțumesc atunci căci mi-a îmbogățit viața cu lecția
celor Cinci Elemente așa cum nu am avut ocazia când ne-am întâlnit.
Am învățat datorită lui, să împărtășesc nu doar cu prietenii
momentele de bucurie, mâncarea chinezească și, la rândul meu, să îi
învăț pe alții să folosească bețișoarele fermecate pentru a reda
universului, în modul propriu, cele cinci elemente.
Și, cum pentru fiecare comandă lansată prin aplicația Share
Your Box până la 30 aprilie 2017 aveți un discount de
15% din total, eu vă îndemn să share-uiți și voi vestea asta și
poate așa, împreună, îl vom găsi mai repede pe bărbatul misterios!
Vă veți da seama într-o clipă cine este și nu-l veți putea rata!
Doar prefaceți-vă că nu știți să folosiți bețișoarele chinezești și
va apărea ca prin minune, din toate cele cinci elemente, într-un
restaurant Wu Xing!
* Articol scris pentru Spring Super Blog
2017!