Morchella pragensis by Juraj Hermann |
Pentru unii a început deja; pentru alții urmează să înceapă:
sezonul zbârciogilor. Ca atare nu le pot omite nici eu și vă
prezint încă o specie din această familie mult apreciată, care
practic deschid sezonul ciupercilor. Și fiindcă vorba lungă,
sărăcia omului; voi trece direct la subiect.
Zbârciogii sunt ciuperci foarte apreciate, comestibile
(conditționat) și care cresc exclusiv primăvara. Singura problemă
însă legată de ele, este determinarea acestora. Conform viziunii
celei mai larg răspândite există 3 tipuri de zbârciogi,
(clasificați după formă) și dintre care o categorie este cea a
zbârciogilor "conici"; restul fiind invariabil variații ale
acestora; iar Zbârciogul de Praga, face parte indubitabil din
această categorie. Unii categorisesc zbârciogii după habitat,
spunând că este un element esențial... dar până la urmă toate au
ceva în comun: cresc în zone deranjate de activitatea umană, în
curți, grădini, straturi de flori, pe lângă alei sau chiar zone cu
rumeguș... În ultima vreme însă au dominat mai ales zonele
amenajate, în care prezența "mulch"-ului (scoață decorativă) a fost
dominantă. De aici și idea conform căreia aceste ciuperci
considerate odinioară micorhize (simbionte), astăzi au un rol
nedefinit, considerând că la un moment dat ele ar avea și rol
saprofit (de descompunere).
Zbârciogul de Praga, deși actualmente limitată la zona Cehiei
și foarte puțin în jurul acesteia, nu este exclus ca actualmente ea
să fie cunoscută sub alte denumiri în alte zone ale lumii cum ar
putea fi; în Italia M. tridentina, sau de exemplu în alte părți ar
putea să fie definită sub numele de M. hortensis.; M. costa este o
altă denumire uneori utilizată și foarte greu de recunoscut de
către specialiști. Aceste confuzii sunt cu atât mai dese cu cât
mulch-ul poate dezvolta mai multe tipuri de zbârciogi: M.
esculenta, M. vulgaris. sau alte surate de-ale lor. Dar deoarece
încă nu avem analize de ADN comparative și concludente în privinșa
acestora, până la clarificarea lor vom considera și noi ca toți
restul, Zbârciogul de Parag ca și o specie distinctă.
Zbârciogul de Praga (Morchella pragensis), își trage numele
din cuvântul germanic morchel, cu semnificație de
ciupercă; și epitetul pragensis care face trimitere
la Praga și este în cinstea micologistului ceh Miroslav Smotlacha,
care a descris pentru prima dată această ciupercă în 1952. Cu toate
astea, zona de dezvoltare a ciupercii nu este limitată doar la
teritoriul ceh, ea a fost deja raportată și din țările învecinate
Cehiei, ca atare nu e imposibil ca la un moment dat să o regăsim și
pe teritoriul țării noastre... dar până își va mai extinde aria de
dezvoltare o vom considera o specie protejată.
Descrierea ciupercii:
Regnul: Fungi
Diviziunea: Ascomycota
Clasa: Pezizomycetes
Ordinul: Pezizales
Familia: Morchellaceae
Genul: Morchella
Specia: pragensis
Sinonime: Morchella pterigoides.
Specie protejată: protejată.
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII |
Pălăria: 4,0-10,0 cm înălțime și
2,0-4,0 cm diametru, țuguiată sau conic aplatizată, ovală sau ușor
rotundă. Are suprafața zbârcită de niște riduri longitudinale,
unite de riduri scurte transversal, neregulate şi unghiulare.
Coloritul pălăriei variază între gri-murdar, maroniu sau chiar
negricios. Muchiile ridurilor sunt de culoare mai deschisă iar
“văile” dintre
elede culoare mai închisă, chiar negricioase. Prezintă
o cavitate unicamerală ce unește pălăria cu piciorul.
Culoarea sporilor: crem
deschis.
Sporii: 20-24 x 12-14 µm, ellipsoidale, netede, fără picătură de ulei.
Sporii: 20-24 x 12-14 µm, ellipsoidale, netede, fără picătură de ulei.
Piciorul: 2,0-7,0 cm înălțime,
1,5-3,0 cm grosime, goală pe interior, de culoare albicioasă în
diferite nuanțe de ocru, este brăzdat, ușor zgunțuros, fragil,
cilindric sau neregulat.
Carnea: lbă, subțire și
fragilă.
Gustul și mirosul: cu miros ca de
pământ sau de ciupercă; gust plăcut, aromat.
Distribuția: cu rol necunoscut în
circuitul naturii, a fost presupus a fi specie micorhiză, însă
studii recente au arătat și funcții saprofite, ca atare este
considerată pentru moment a avea ambele roluri în diferite stadii
ale dezvoltării sale. Specie timpurie care fructifică din Aprilie
până în Iunie; crește prin curții, de-a lungul
aleilor, pe straturi de flori sau păduri de foioase… Mai nou e tot
mai frecvent întâlnit pe mulch-iul decorativ al amenajărilor din
parcuri.
Comestibilitatea: comestibilă, de
calitate foarte bună, dar a nu se consuma în stare crudă, datorită
conținutului său de hidrazină care poate cauza discomfort
stomacal.
Specii asemănătoare:
- Morchella conica, după unii micologiști, este una și aceași specie,; însă pentru certitudine este nevoie de studii aprofundate la nivel de ADN.