Zeciuiala – modul de a contribui în lume

  • Postat în Edu
  • la 23-02-2024 19:30
  • 248 vizualizări
Zeciuiala – modul de a contribui în lume
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Colt de suflet

Ne trezim la viață în fiecare dimineață și ne bucurăm, mai mult sau mai puțin, în funcție de disponibilitate și propria stare sufletească, de frumusețea acestei lumi. Natura ne predă lecția dăruirii fără margini, ne încântă simțurile în fiecare anotimp, fără a ne cere ceva în schimb. Poate doar să nu-i călcăm în picioare frumusețea.

Dar omul trezit spiritual știe că prezența lui aici nu este întâmplătoare, așa că nu se limitează doar la a se bucura de frumusețea lumii, ci are în vedere să creeze el însuși frumusețe. Să picteze tabloul lumii cu culorile propriului suflet și cu pensula dăruirii.

Zeciuiala – între practică religioasă și pură dăruire

Poate că pe mulți dintre noi, cuvântul ,,zeciuială’’ ne duce cu gândul la cultele religioase care impun această practică, ca pe o datorie pe care omul trebuie să o plătească Bisericii și guvernatorului ei suprem. Doar că în ziua de azi nu mai este doar atât, este o practică recunoscută și promovată de coachi, consultanți financiari și de cei mai bogați oameni ai lumii. Dincolo de a fi o obligație, este un mod minunat de a contribui prin resursele dobândite din muncă proprie la o cauză care îți face inima să vibreze.

Și chiar dacă mai sunt oameni care cred că această contribuție ar trebui să se îndrepte exclusiv către Biserică, majoritatea înțelegem că există atâtea cauze care au nevoie de susținere financiară, fie că vorbim de asociații care luptă zi de zi pentru viața unor copii aflați în suferință, care au în grijă animale abandonate sau au în vedere desenarea unui zâmbet pe fețele unor oameni cufundați în singurătate și uitare.

Direcțiile sunt nenumărate, iar alegerea ar trebui să fie una personală, fără a fi marcată de îndoială, vinovăție, justificare sau judecată. Poate doar ghidată de dictonul ,,Dăruind vei dobândi!’’. Iar dăruitorii știu că bucuria dăruirii nu are egal, că din puțin se face mult, atunci când se unesc inimi mânate de iubire, că din colaborare și scop comun se nasc zâmbete, rezultă destine schimbate și de multe ori chiar vieți salvate.

Zeciuiala – între bani și modul unic de a servi

Să oferi 10% din venitul lunar s-ar putea să ți se pară mult, iar uneori chiar poate fi, așa că nu cred că ar trebui să existe presiunea acestui procent, ci mai degrabă deschiderea de a privi în jur și de a observa unde ne putem aduce contribuția, printr-o sumă modică sau prin timpul și priceperea noastră.

Imagine Pixabay.com

Da, banii trebuie să circule, fie că ne raportăm la coșul de cumpărături, la plăcerile nevinovate pe care fiecare om le are, la investiții sau la donațiile pe care simțim să le facem în mod regulat sau atunci când există o cauză care ne atinge inima și nu putem să rămânem indiferenți.

Dar dincolo de bani, în interiorul nostru sunt daruri nenumărate, uneori de care nici noi nu suntem pe deplin conștienți, până în momentul în care viața ne pune în postura de a ne întreba ce putem face pentru a aduce schimbarea.

Putem miza pe talentele și abilitățile noastre, fie că alegem să fim voluntari sau creatori de diverse produse care pot aduce fonduri suplimentare pentru o cauză anume, conștienți fiind că banii nu ar trebui să reprezinte o piedică atunci când ne dorim să contribuim la o lume mai bună și mai frumoasă pentru noi și generațiile viitoare.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente