Ce filme am mai vazut (despre musulmani si evrei)

Kerala Story este o varianta indiana a mini-serialului produs de Netflix "Kalifat", aparut cu o intarziere de 3 ani fata de acesta. Este bazat pe fapte reale, si anume ilustreaza "contributia" Indiei la completarea efectivului de femei-sclave pentru luptatorii Isis. Inca de la lansare, filmul a starnit controverse in comunitatea musulmana din India pentru intentia presupusa din spate si pentru felul cum sunt prezentate faptele, pe un fond de relatii deja putin armonioase intre musulmani si hindusi in epoca lui Modi.

Trei fete care prea putin isi cunosc propriile traditii sunt atrase inspre islamul salafit si constranse sa plece in Siria ca sotii. Filmul prezinta trei destine diferite: Shalini care pleaca si indura chin si umilinta, Gitanjali care se sinucide pentru ca refuza si Nima, crestina, care nu crede in promisiuni, dar este prinsa in vartejul drogurilor si are de platit si ea un pret.

Nimic scandalos pana acum, stim ca multi au fost spalati pe creier si in Vest, insa filmul mentioneaza prea tarziu de comunitatea salafita ca fiind facilitatorul, mult dupa ce deja lanseaza aberatii despre rai si iad, hijab, politeism, necredinta ca fiind din perspectiva islamica generala. Ok de privit, lasand la o parte momentele dramatice specifice indiene si daca stii sa distingi salafismul cel mai brut de islamul traditional.

Saptamana mare este un film romanesc "de epoca", castigator a catorva premii europene, care ruleaza curent in cinematografe. Are o tema la moda: rasismul si relatiile etnice intre romani si minoritati, in special evrei, in secolul trecut. Actiunea pare sa aiba loc undeva langa Dunare, spatiu de intrepatrundere al romanilor, tiganilor, evreilor si turcilor, despre care apar replici atat de colorate in film (ce duc cu gandul la Aferim...)
Evreul Leiba are o afacere si un trai normal impreuna cu familia lui, ocazional mai pleaca urechea si la vorbele si stereotipurile pe care le aude de la oamenii "educati" din sat. Se recunoaste ostilitatea fata de evrei caracteristica inceputului de secol XX, dar si intrezarirea unei sperante ca pamantul promis este bun de mutat acolo, fiind plin de bogatii si bineinteles, nepopulat. Etnic, cuplul Leiba-Sura pare a fi mai mult romanesc decat evreu, sotia nestiind macar diferenta intre alfabetul grecesc si cel ebraic. In ochii romanilor, insa, ei sunt oaia neagra a societatii, iar Leiba stie asta. In urma unei certuri cu angajatul lui roman, acesta il ameninta cu razbunarea, iar Leiba isi va spori frica si paranoia cu fiecare zi ce trece din saptamana mare, culminand cu o agresiune impotriva lui, pentru a-si apara familia de ceva ce nu s-a intamplat.
Este un film lent, care pune mult accent pe detaliu. Peisajele rurale sunt superbe. Este iscusit ilustrata paranoia inradacinata in sufletul evreiesc, care din obsesie pentru siguranta si securitate, ataca preemptiv si pe nedrept. ... Foarte ilustrativ pentru ce se intampla astazi in Israel.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente