Cifra 7

„Numărul 7 conține atâtea titluri de laudă încât deține în sânul decadei un loc deosebit față de celelalte cifre. Într-adevăr, din aceste cifre unele dau naștere la altele fără să fie ele însele născute. Cifra 7 este singura care nu figurează în niciunul din aceste grupuri de cifre. Cifra 1 dă naștere în mod succesiv la toate celelalte numere, fără ca însăși să fie născută de vreun număr; numărul 8 este născut din 2x4, dar el însuși nu dă naștere la nicio cifră dinlăuntrul decadei. Numărul 4 aparține totodată clasei părinților ca și aceleia a copiilor, căci el dă naștere la numărul 8 dacă este luat de două ori, și este născut din 2x2. Singur 7 nu poate să nască, nici să fie născut. Din această pricină filosofii au obiceiul să compare acest număr cu Nike și cu Parthenos, fără mamă, pe care legenda o pune să iasă din capul lui Iupiter - pitagoricienii îl compară cu un pilot al lumii.

Într-adevăr, ceea ce nu este nici născut, nici nu dă naștere, rămâne imobil; căci devenirea este făcută din mișcare. Or, atât ce dă naștere cât și ce este născut, în mod necesar este sub stăpânirea devenirii, întrucât primul vrea să nască, iar cel de-al doilea să fie născut. Singura ființă care nu se mișcă și nu este mișcată este pilotul sublim (= Dumnezeu), al cărui chip, pe bună dreptate, poate să fie reprezentat prin cifra 7. Părerea mea este întărită de asemenea de Philolaos, care scrie: Există un pilot și un stăpân al tuturor lucrurilor, un Dumnezeu unic și etern, care este durabil și imobil, și nu este egal decât cu el însuși și este separat de toate. Astfel, numărul 7 indică, printre cele pur duhovnicești, caracterul Imobilului și Imuabilului. Dar el are, de asemenea, o putere întinsă și considerabilă printre lucrurile ce se pot petrece grație mișcărilor circulare ale planetelor care dau ajutor oricărei vieți pe pământ și grație mișcărilor lunii. Să vedem în ce fel: dacă se adună succesiv numerele de la 1 la 7 se obține numărul perfect și echivalent al părților sale 28. Acest număr este echivalent cu părțile sale, căci 7x4 = 4x7 = 28. Or, numărul astfel obținut este acela care aduce luna la poziția sa inițială, atunci când sfârșindu-se scăderea ei își regăsește forma în care începuse să crească. Ea crește într-adevăr de la lună nouă la jumătate de lună în 7 zile; îi sunt necesare același număr de zile ca să ajungă la lună plină și revine pe aceeași cale de la lună plină la jumătate de lună și de la jumătate de lună la lună nouă în același timp, ceea ce adunat dă numărul mai înainte menționat, 28. Pentru cei care obișnuiesc să folosească cuvintele la adevărata lor valoare, numărul 7 este acela care dă perfecțiunea, căci prin el orice lucru ajunge să fie desăvârșit.

Se poate dovedi aceasta arătându-se că orice corp organizat are 3 dimensiuni: lungime, lățime și înalțime, și 4 limite: punctul, linia, suprafața și volumul, care adunate dau 7...”
extras din Philon din Alexandria - De opificio mundi

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente