Napoleon versus Stalin versus Hitler
Dacă mâine s-ar dezveli la Berlin sau la Viena un bust cu Hitler sau o columnă cu faptele lui de „vitejie” ori la Moscova ceva similar cu gulagurile lui Stalin e garantat că oricare dintre aceste 3 state ar fi decupate in secunda cinci din Europa cu tot cu placa tectonică de sub ele. Ar rămâne magmă cu un contur identic al frontierelor de altădată. Și încă pe bună dreptate pentru că apologia oricărui genocid este de netolerat și trebuie pedepsita exemplar.
Cum rămâne însă cu Franța și cu al sau Napoleon? Un om plin de frustrări și complexe care nu se împăca (din câte spune istoriografia mai rebelă și mai neatârnată) cu dimensiunile onorabilului său organism mai precis cu lungimile anumitor extremități. Un om chinuit de aceste neajunsuri care considera în mod patologic că toată societatea sau chiar omenirea i-ar datora tribut în umilință sau suferință.
Eu nu fac apologia genocidului dar să tolerezi în buricul târgului sau mai bine zis al capitalei unui stat european o statuie sau o columna care amintește de faptele unui dictator care se mai dădea și împărat sau revoluționar ori geniu militar insă nu a făcut altceva decât dea ordin să se pârjolească sate care nu reprezentau obiective sau amenințări militare să se violeze femei să se ardă copiii de vii exact ca pe vremea inchiziției este de un tupeu absolut jegos atâta timp cat tu le pretinzi altora să nu folosească numele dictatorilor din statele lor nici măcar în context științific darămite să îi și elogiezi prin intermediul unor monumente.
Normal că morții rezultați în urma campaniilor militare conduse de Napoleon nu se compară cu milioanele de morți din gulaguri sau lagăre de concentrare însă chestia asta poate fi pusă și pe seama tehnicii mai precare de care dispunea Napoleon în secolul 19. Mă întreb unde s-ar fi ajuns dacă avea in preajma lui pe cineva ca Mengele sau substanțe precum Zyklon B ori tehnică militară precum rachetele V.
De ce dictatorii francezilor sunt reabilitați? De ce se ignoră atrocitățile și se ține cont doar de elementul numeric evident mai redus față de ceea ce s-a întâmplat în secolul 20 în Germania și Rusia?