Quod licet Iovi, non licet bovi (I)

  • Postat în Personal
  • la 10-12-2021 03:33
  • 502 vizualizări
Quod licet Iovi, non licet bovi (I)
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Ciresul cu litere

Eminențe roșii

În 7 aprilie 1989 se întrunea Comitetul Politic Executiv al CC al PCR într-o ședință prezidată de Nicolae Ceaușescu. Pe ordinea de zi se aflau pregătirea următorului congres al PCR precum și anularea și reeșalonarea datoriilor astronomice ale cooperativelor agricole de producție. Stenograma cu adnotațiile subsemnatului:

Punctul 1
Tov. Nicolae Ceauşescu: Aţi văzut ordinea de zi, tovarăşi? (Da.)
Măsuri în vederea pregătirii Congresului al XIV-lea al Partidului Comunist Român.
Dacă în legătură cu acest punct aveţi ceva de spus? Dacă în ceea ce priveşte componenţa comisiilor aveţi ceva de spus? Deci nu aveţi de spus nimic. :)))))))

Tov. Elena Ceauşescu: Dacă va mai fi nevoie, vor fi completate.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Acum se aprobă. Ele vor fi puse la plenara Co­mitetului Central al partidului. Acum, noi discutăm problemele pentru plenară; nu dăm nimic în comunicat.
Tov. Elena Ceauşescu: Sunt materiale de lucru.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Deci sunteţi de acord.
(Toţi tovarăşii sunt de acord)
:)))))))
(…)

Punctul 4
Propunerile privind anularea şi eşalonarea unor datorii ale coope­rativelor agricole de producţie.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Deci, tova­răşi, noi am hotărât de principiu, am prezentat din nou materialul care trebuie să-l punem la plenara Comi­tetului Central al partidului şi la Ma­rea Adunare Na­ţio­­nală, ca să se vadă concret pro­blema aceasta. Atunci când am discutat, la şedinţa anterioară, am pus numai ca principiu.

Tov. Elena Ceauşescu: Nu înţeleg ce înseamnă „AEI”! (Make a photo?)

Tov. Gheorghe David: Asociaţia Economică Intercooperatistă.

Tov. Elena Ceauşescu: Cu toate iniţialele acestea. Ne-am obişnuit cu CAP, dar cu acestea?! Este clar că datoriile s-au făcut în ultimii ani; în anul 1981 erau numai 47 de miliarde.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Unele au rămas şi din anii anteriori. Au fost 78 de miliarde, dar s-au mai plătit. Aveam în 1985 114 miliarde şi au crescut cu încă 150 de miliarde în ultimii doi ani.

Tov. Elena Ceauşescu: În 1987-1988 este foarte mult, când pro­ducţia a crescut. Este de neînţeles acest lucru, cum s-a lucrat, pentru că acum cooperativele agricole de producţie au o forţă economică mai mare în ultimii ani.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Dacă vă uitaţi, din aceste 34 de miliarde – aşa se spune aici – unele sunt pentru plata furnizorilor şi aşa-zise pier­deri. Nu se poate şi nimeni nu are dreptul să facă aşa ceva.
Practic, din această sumă, 49 de mi­liarde sunt ilegal! Nu se poate aşa ceva! Şi 34 de miliarde plata furnizorilor şi a aşa-ziselor pierderi. Nu există nici o lege. Nu se poate aşa ceva! Mi­nisterul Finanţelor şi Banca Naţională sunt de fapt vinovaţii. În mod legal au dat aceste credite, încălcând legea. Nu mai pot fi acceptate asemenea lu­cruri! Şi, desigur, vinovat este şi Guvernul. Guvernul ca atare poartă răspunderea să controleze şi să vadă ce se întâmplă. Aţi văzut, tovarăşi, cum se propune să soluţionăm această problemă. Dacă aveţi ceva de spus în plus sau în minus?

Tov. Paul Niculescu: Tovarăşe se­cretar general, este foarte corectă decizia pe care aţi luat-o. Mi-aş permite să fac două propuneri. În pri­mul rând, să se stabilească ce măsuri să se ia şi să se facă programe ca în viitor să nu mai ajungem în această situaţie cu aceste cooperative agricole de producţie. În al doilea rând, în legătură cu dobânda care se anu­lează.

VA URMA