Quod licet Iovi, non licet bovi (II)

  • Postat în Personal
  • la 10-12-2021 16:11
  • 470 vizualizări
Quod licet Iovi, non licet bovi (II)
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Ciresul cu litere

Găuri negre

Tov. Nicolae Ceauşescu: Este vorba de 1,9 miliarde.

Tov. Paul Niculescu: Vor mai plăti dobânda?

Tov. Silviu Curticeanu: Plătesc în continuare numai pentru datoria rămasă, dar cu 1,5%.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Pentru datoriile anulate nu mai plătesc dobânda.

Tov. Elena Ceauşescu: Trebuie să se scrie clar.

Tov. Silviu Curticeanu: Şi valoarea.

Tov. Paul Niculescu: Mă refer la datoriile care sunt vechi.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Unele sunt reeşalonate şi plătesc dobânda care este.

Tov. Elena Ceauşescu: Cred că, în legătură cu propunerile de aici, anularea şi reeşalonarea datoriilor să se lase numai pe seama uniunilor judeţene ale cooperativelor agricole de producţie nu este bine. Şi Ministerul Finanţelor şi Banca, în general, organismele bancare trebuie să facă acest lucru.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Se face la judeţe, nu numai de uniune, ci de organele judeţene agricole, împreună cu Uniunea copertivelor şi Ban­ca Naţională. Aşa am discutat ieri. Şi să nu spunem „avizare”, ci „aprobare”. Aşa am discutat noi ieri.

Tov. Silviu Curticeanu: Aţi spus să se facă prin lege.

Tov. Elena Ceauşescu: Să se spună „aprobării prin lege”. Este mai clar.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Nu este nimic că apare de două ori „apro­bării”, pentru că şi comitetele jude­ţene poartă răspunderea.

Tov. Elena Ceauşescu: Ele trebuie să ajute să fie rentabile toate coo­perativele agricole de producţie.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Avem obligaţia ca anul acesta toate să devină rentabile. Avem programe de dezvoltare economico-socială. Sigur, s-ar putea spune pentru proiectul de lege – dar şi pentru Comitetul Central – că consiliile populare, organele agricole vor lua măsuri pentru realizarea sarcinilor în ce priveşte dezvoltarea econo­mico-socială a cooperativelor agricole de producţie, astfel încât încă în acest an toate să devină rentabile, să se aplice principiul finanţării acti­vităţii de producţie prin avansuri. Avem reglementat.

Tov. Elena Ceauşescu: Urmărirea de încasări a avansurilor.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Şi acordarea unor credite de dezvoltare şi investiţii nu se poate face decât prin legi speciale şi nu mai poate fi altceva. În fond, să reamintim care sunt aceste legi. Să nu încheiem aşa… că se urmăreşte plata dobânzilor. Şi, dacă vorbim de dobânzi, să se ana­lizeze dobânzile care au fost până acum de 4 miliarde nu ştiu cât, sumele rămase urmând să se plătească conform prevederilor legii. Trebuie să facem aşa ca să se înţeleagă. Şi, pe urmă, aici încheiem cu măsurile generale. Să fie şi pentru raportul la plenară şi pe baza aceasta să pregătim şi legea. Ne oprim la cooperativele agricole de producţie la 70 de miliarde sau le dăm 80 de miliarde?

Tov. Paul Niculescu: Poate să le dăm 80 de miliarde.

Tov. Nicolae Constantin: Sau mai mult.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Nici aşa!

Tov. Elena Ceauşescu: Au fost foarte multe cooperative acum.

Tov. Nicolae Ceauşescu: De fapt este un mare program de dezvoltare, de ridicare generală – de 70-80 de miliarde – pentru că asociaţiile sunt tot la cooperative. De fapt este un mare ajutor. Practic beneficiază toate unităţile. Sigur, sunt trecute aici în anexe.

VA URMA