Ingrediente
400 gr ceapa curatata si taiata marunt, 250 gr
orez, doi morcovi mari curatati si rasi pe razatoare, 450 gr
ciuperci fierte in prealabil cu putina sare, 2-3 linguri bulion de
ardei kapia sau rosii, 250 ml suc rosii, 100 ml ulei, patrunjel si
marar verde tocat, sare si piper, doua linguri de faina, o varza
mare murata
Mod de
preparare
Calim ceapa in 50 ml ulei pana devine aurie.
Adaugam orezul spalat si 50 ml apa. Lasam sa fiarba cateva minute
pana cand orezul absoarbe toata apa, in timp ce amestecam usor.
Oprim focul si adaugam pe rand: bulionul, morcovul, zarzavaturile, ciupercile taiate marunt, sarea si piperul, amestecand bine. Lasam compozitia sa se raceasca si apoi adaugam doua linguri de faina. Amestecam usor pana se incorporeaza.
Curatam varza de foi si apoi taiem fiecare foaie la dimensiuni potrivite pentru a face cate o sarmaluta. Cu o lingurita punem compozitie in fiecare foaie de varza si infasuram sarmalele, apoi le presam la capete. Le punem intr-o oala pe fundul careia am asezat cateva foi de varza intregi.
Dupa ce am terminat de facut toate sarmalele, tocam marunt cateva foi de varza murata si le asezam uniform pe sarmalute. Turnam restul de ulei peste ele impreuna cu sucul de rosii si o cana de apa doar atat cat sa le cuprinda. Lasam la fiert timp de aproximativ o ora si jumatate, la foc mic. Inainte de a opri focul gustam o sarmaluta sa vedem daca a fiert orezul si varza. Daca este nevoie le mai lasam pe foc 20-30 de minute.
Servim cu mamaliguta calda si ardei iute.
Oprim focul si adaugam pe rand: bulionul, morcovul, zarzavaturile, ciupercile taiate marunt, sarea si piperul, amestecand bine. Lasam compozitia sa se raceasca si apoi adaugam doua linguri de faina. Amestecam usor pana se incorporeaza.
Curatam varza de foi si apoi taiem fiecare foaie la dimensiuni potrivite pentru a face cate o sarmaluta. Cu o lingurita punem compozitie in fiecare foaie de varza si infasuram sarmalele, apoi le presam la capete. Le punem intr-o oala pe fundul careia am asezat cateva foi de varza intregi.
Dupa ce am terminat de facut toate sarmalele, tocam marunt cateva foi de varza murata si le asezam uniform pe sarmalute. Turnam restul de ulei peste ele impreuna cu sucul de rosii si o cana de apa doar atat cat sa le cuprinda. Lasam la fiert timp de aproximativ o ora si jumatate, la foc mic. Inainte de a opri focul gustam o sarmaluta sa vedem daca a fiert orezul si varza. Daca este nevoie le mai lasam pe foc 20-30 de minute.
Servim cu mamaliguta calda si ardei iute.
P.S. Putem folosi si varza cruda, procedand
astfel: scoatem cotorul de la varza, dupa care oparim varza cateva
minute intr-o oala cu apa fierbinte si putina sare. Lasam varza sa
se raceasca si frunzele se vor putea scoate, una cate una, apoi
procedam la fel ca mai sus.
Pofta mare!